Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10: een formidabele prijs/prestatie-verhouding


De Xiaomi G10 stofzuiger is bedoeld als opvolger van de Mi handstofzuiger. Hij neemt een aantal sterke punten van zijn voorganger over en voegt een paar nieuwe functies toe, waaronder een scherm waarmee u de levensduur van de batterij kunt controleren.

Xiaomi G10

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Xiaomi G10, die onlangs voor €300 is gelanceerd, is de nieuwste toevoeging aan het beperkte assortiment stofzuigers van de Chinese fabrikant. De opvolger van de Mi Handstofzuiger, maakt gebruik van dezelfde algemene architectuur, evenals het multicyclonefiltersysteem. Niettemin heeft de fabrikant zijn product in kleine stappen ontwikkeld, door onder meer een kleurenscherm toe te voegen. Deze interface, populair gemaakt door Dyson op de V11, informeert de gebruiker over de verschillende uit te voeren onderhoudswerkzaamheden, maar ook over de resterende gebruikstijd (tot 65 minuten volgens het technische gegevensblad). Ten slotte, om de G10 nog meer te onderscheiden van de handstofzuiger, kan achter de zuigkop een dweil worden bevestigd om minder hardnekkige vlekken te verwijderen, aangezien de zuigkop niet gemotoriseerd is.

Gebruiksgemak

Xiaomi blijft trouw aan zijn kleurcode en de G10 is dan ook gekleed in wit en oranje. Maar bovenal lijken de gebruikte materialen van goede kwaliteit te zijn; het plastic voelt zelfs goed aan, wat niet altijd het geval is. Het goede is dat alle onderdelen van het apparaat, van de zuigbuis tot de lange zuigmond en de verschillende borstels, goed in elkaar passen, en dat de clips geen weerstand bieden bij het gebruik, terwijl ze toch alles stevig vasthouden.

De G10 is een steelstofzuiger waarbij de hoofdeenheid (bestaande uit de motor, het filtratiesysteem en de opvangbak) 1,68 kg weegt en dicht bij de pols van de gebruiker wordt geplaatst. Het is niet nodig al te veel moeite te doen om het in welke richting dan ook te richten, of het nu is uitgerust met zijn zuigbuis of niet, om het vuil te bereiken dat zich vastzet op de moeilijkst bereikbare plaatsen. Wanneer de buis met de zuigkop aan het uiteinde wordt bevestigd, neemt het gewicht natuurlijk toe en weegt de G10 2,75 kg, wat lichter is dan veel van de rechtopstaande stofzuigers die we tot nu toe hebben getest. Dit betekent dat hij uw arm niet verzwaart, zelfs niet na een lange schoonmaakbeurt. De kop is zeer flexibel, hoewel hij in de krapste bochten een lichte neiging tot slippen vertoont, hoewel dit in het dagelijks gebruik geen probleem vormt.

Steelstofzuigers zijn eenvoudige apparaten met gemakkelijk te gebruiken bedieningspanelen en de G10 is daarop geen uitzondering, ondanks een paar extra functies. De G10 is geen uitzondering op deze regel, ondanks een paar extra functies: de gebruiker kan kiezen tussen fractionele en continue afzuiging door op de hangslotknop te klikken. Het is niet de eerste stofzuiger die deze optie biedt (de Hoover H-Free deed dit al eerder), maar het is nog steeds een functie die niet op grote schaal beschikbaar is en Xiaomi moet worden geprezen voor het aanbieden ervan.

Bij gesplitst zuigen moet de trekker ingedrukt worden gehouden om het apparaat te laten werken. Als de druk wegvalt, stopt het zuigen. Deze methode verlengt de levensduur van de G10 een beetje, omdat u de trekker alleen maar hoeft los te laten om de stofzuiger uit te schakelen wanneer u accessoires moet verwisselen of een meubelstuk of een prulletje moet verplaatsen, wat vaak gebeurt wanneer u aan het schoonmaken bent. Anderzijds, als de sessie langer duurt, kan de vinger moe worden. Anderzijds, met continue zuigkracht, hoeft u slechts eenmaal op de trekker te drukken om de stofzuiger te laten werken en een tweede druk schakelt hem uit. Dit betekent dat u aan autonomie verliest wat u aan gebruikscomfort wint; het is aan u om te kiezen wat het beste bij u past of om midden in een schoonmaakbeurt van de ene stand naar de andere over te schakelen.

Een tweede knop op de achterkant van het apparaat dient als keuzeschakelaar voor het vermogen: eco, standaard of hoog vermogen. Wanneer de Smart Torque vacuümkop is bevestigd, wordt de standaardmodus vervangen door een automatische modus. Sensoren bepalen het oppervlak waar de borstel overheen gaat en de G10 past het zuigniveau aan voor optimale resultaten. Het systeem werkt perfect en u kunt duidelijk voelen dat de stofzuiger zijn spieren spant wanneer hij op uw shagtapijt is, of tot rust komt wanneer hij op fijn tapijt of een harde vloer is.

Boven deze twee toetsen geeft het fraaie kleurendisplay aan wanneer u de bedrijfsmodus of het vermogen wijzigt. Het moet ook informatie geven wanneer bijvoorbeeld de aanzuigbuis verstopt is of wanneer het HEPA-filter slecht geïnstalleerd is of ontbreekt. Maar zelfs bij pogingen om deze gevallen te reproduceren, reageerde het niet zoals verwacht en werd er geen informatie gegeven, wat jammer is.

Het display geeft een schatting van de resterende bedrijfstijd in de vorm van een boog. Dit is nog steeds nauwkeuriger dan een eenvoudig trio van LED’s zoals de Shark IZ251EUT, maar we hadden graag meer betekenisvolle informatie gezien zoals een percentage (weergegeven wanneer de batterijen worden opgeladen) of, nog beter, een tijd (in minuten en seconden), zoals de Dyson V11 bijvoorbeeld kan weergeven.

De G10 doos bevat ook een gemotoriseerde miniborstel, een lang mondstuk en een platte borstel. Er is ook een opbergvoet die met de bijgeleverde schroeven en pluggen aan de muur kan worden bevestigd – en een goede boormachine. De basis heeft elektrische aansluitingen en kan worden gebruikt om op te laden. Degenen onder ons die niet zo handig zijn, zullen blij zijn te weten dat de muurvoet op geen enkele manier hoeft te worden geïnstalleerd en dat het mogelijk is de lader rechtstreeks op de G10 aan te sluiten.

Ten slotte wordt de G10 ook geleverd met een mop die met behulp van een magneetsysteem aan de achterkant van de zuigkop kan worden bevestigd. Ondanks de aanwezigheid van een aan/uit-schakelaar, heeft het geen elektrisch systeem om het met hoge frequentie te doen trillen of water te sproeien (het bevochtigen van het linnen gebeurt door eenvoudige capillariteit).

Hoewel het dus van enig nut kan zijn voor het reinigen van zeer recente vlekken, d.w.z. vlekken die niet erg of helemaal niet korstvormig zijn, zal het niet helpen tegen de meest hardnekkige vlekken, zoals die in ons testprotocol voor vloerreinigers.

Stofzuigen

Hoewel we voorzichtig blijven over het vermogen van de G10 om vloeren schoon te maken, zuigt hij wel met formidabele efficiëntie stof op.

Op harde vloeren, bijvoorbeeld, verzamelt hij 100% van het afval in 30 seconden in auto- of boost-modus.

De resultaten op fijne tapijten zijn net zo goed, hoewel hij slechts 98% van de rijst opzuigt in 30 seconden in de automatische modus (en 100% in een minuut, natuurlijk) en je moet overschakelen op de boost-modus om een brandschone vloer te krijgen in dezelfde hoeveelheid tijd.

Op langpolig tapijt heeft de G10 meer moeite, maar hij komt met de eer strijken: hij mist de perfectie met slechts een paar procent. In feite zuigt hij in twee minuten 97% van het afval op in de automatische modus en 98% in de boost-modus.

Autonomie

De Xiaomi G10 is niet echt een marathonloper.

In de normale modus, op een harde vloer, gaat hij slechts 32 minuten mee voordat hij zijn laatste adem uitblaast, wat hem in de onderste groep van de duurzaamste stofzuigers plaatst.

En het is duidelijk niet zijn boost-modus die helpt, want hij kan slechts 12 min 40 sec aanzuigen in deze modus.

Bovendien duurt het erg lang om de batterijen op te laden, want dat duurt bijna 3 uur en 30 minuten.

Opgemerkt moet worden dat de Xiaomi G10 een verwijderbare batterij heeft. De fabrikant verkoopt deze echter niet afzonderlijk en het is niet mogelijk deze buiten de stofzuiger op te laden. Deze functie is momenteel dus van weinig nut, aangezien er geen mogelijkheid is om een reservebatterij te hebben.

Onderhoud

Onderhoud van de G10 zou geen probleem mogen zijn.

Voor het legen van de collector hoeft de gebruiker de collector niet uit het hoofdgedeelte van het toestel te verwijderen, zoals soms gebeurt. Bovendien opent de scharnierende bodem van de bak met een druk op de knop en valt het afval in de bak zonder dat het op de handen van de gebruiker terechtkomt.

Het filtersysteem bevindt zich in de bak. Het filtersysteem bevindt zich in deze container en kan gemakkelijk worden bereikt om de rooster-, schuim- of HEPA-filters te reinigen. Indien nodig kan de hele bak van de rest van het hoofdapparaat worden verwijderd om een groot stuk afval te verwijderen of om het onder helder water te laten lopen.

Het multi-cycloon filtratiesysteem van de Xiaomi G10 was een aangename verrassing. Nadat we de stofzuiger 20 gram cacaopoeder hadden gevoerd, hebben we het schuimfilter en het HEPA-filter gewogen met een precisieweegschaal; geen van beide was een tiende gram lichter geworden. Dit betekent dat het fijne materiaal in de collector werd geleid en er nooit meer uit. Bovendien hebben wij aan het einde van de oefening wel een deel ervan aangetroffen in het circuit dat door de luchtstroom werd gevolgd (wat heel normaal is), maar nooit achter de barrière die door het multicyclonensysteem werd opgeworpen.

Uiteindelijk haalden we de borstel uit de zuignap met een moeilijk te bedwingen zucht van geluk. Inderdaad, na verschillende systemen te hebben ervaren die gebaseerd zijn op grendels, schroeven of andere instrumenten van digitale marteling, is de knop met zijn brede greep bijna een plezier om te gebruiken. Bovendien is de borstel ook heel gemakkelijk terug te plaatsen nadat hij ontdaan is van haren en lange haren die er ondanks het efficiënte kammensysteem in verstrikt kunnen zijn geraakt.

Geluid

Het geluidsniveau van de Xiaomi G10 bereikt 69dB(A) in de automatische stand en 72dB(A) wanneer de stofzuiger tot zijn maximum wordt opgevoerd.

Hij is dus verre van discreet, maar het geluidsniveau is veel draaglijker dan dat van de Umi T10 Home, die onder dezelfde omstandigheden respectievelijk 74 dB(A) en 76 dB(A) uitstoten.

Voordelen

 • Zeer doeltreffend op alle soorten vloeren.
 • Perfecte filtratie.
 • Gemakkelijk in onderhoud.
 • Keuze tussen fractionele of continue afzuiging.

Nadelen

 • Scherm niet goed genoeg gebruikt.
 • Mop niet erg bruikbaar.
 • Niet erg duurzaam.

Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10

Productspecificaties

 • Model: XM210006
 • Kleur: Wit
 • Geluidsniveau: 79 dB
 • Type stofopvang: Zakloos
 • Inhoud opvangreservoir: 0,6 liter
 • Hepa luchtfilter: Hepa
 • Gebruikstijd laagste stand: 65
 • Gebruikstijd hoogste stand: 10
 • Airwatts: 150
 • Oplaadbaar: Ja
 • Oplaadtijd: 210 minuten
 • Voedingstype: Netstroom
 • Voltage: 25,2 V
 • Vermogen: 450 Watt
 • Draadloos: Ja
 • Type zuigmond: Combizuigmond | Kierenzuigmond | Kleine zuigmond
 • Gewicht: 5,9 kg
 • Aan/uit-schakelaar: Ja
 • Geschikt voor vloeistoffen: Ja
 • Indicatielampje: Ja
 • Muur montage: Ja
 • In hoogte verstelbaar: Nee
 • Parkeerstand: Ja
 • Oplaadbaar: Ja
 • Dweilfunctie: Stofzuiger met dweilfunctie
 • Led verlichting zuigmond: Nee
 • Plaatsing stofreservoir: Boven
 • Standen: Laag | Middel | Turbo
 • EAN: 6934177720949
 • Artikelnummer: G10
 • Product gewicht: 4 gram
 • Gewicht verpakking: 5900 gram
 • Afmetingen verpakking: 32 x 75 x 13 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 128,6 x 21,4 x 25,6 cm
 • Verpakkingsinhoud: Mi Vacuum Cleaner met afneembaar reservoir, vloerborstel, Kleine elektrische borstel, kleine zachte borstel, kierenzuigmond, afneembare buis, oplaadadapter, oplaad/ophangdock, magnetisch waterreservoir, dweildoek, handleiding
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Reparatie type: Carry-in
 • Taal handleiding: Engels
 • Aantal meegeleverde accu’s/batterijen: 1
 • Accu-platform: Geen accu-platform
 • Gewicht stofzuiger: 4 kg
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Geen
 • Categorieën: Stofzuigers Steelstofzuigers Stofzuigen
 • Serie: Xiaomi Mi
 • Merk: Xiaomi
 • Wat vind je belangrijk?: Draadloze steelstofzuiger, Met geïntegreerde kruimelzuiger, Met dweilfunctie
 • Aanbevolen voor type vloer: Harde vloeren, Laagpolig tapijt, Alle vloertypen
 • Handige opties: Met wandmontage, Zuigt water op, Kan rechtop staan

Conclusie

Het scherm van de Xiaomi G10 had beter gebruikt kunnen worden en de mop is niet nodig. Deze kleine gebreken doen echter geen afbreuk aan de zeer goede indruk van deze stofzuiger. Ondanks zijn beperkte autonomie vervult hij zijn hoofdtaak – het verzamelen van afval van de vloer – op briljante wijze. Bovendien laat hij geen stofdeeltjes ontsnappen zodra hij ze heeft opgevangen dankzij zijn perfecte multi-cycloonfiltratie en de mogelijkheid om te kiezen tussen fractionele en continue afzuiging is een echt pluspunt.

Recent Posts