Zoete aardappelen koken

De zoete aardappel is caloriearm, zeer gezond en, in tegenstelling tot de aardappel, waarmee hij botanisch verwant is, aangenaam zoet van smaak. Het kan op veel manieren in de keuken worden gebruikt, zelfs als de kooktijd aanzienlijk langer is. Maar je kunt ze inkorten met een paar trucs.

Voorbereiding

Zoete aardappelen kunnen met of zonder schil worden gekookt, omdat dit eetbaar is. Als je ze met schil wilt koken, moet je ze van tevoren grondig wassen en al het vuil verwijderen met een groenteborstel. Als je de zoete aardappelen wilt schillen, werkt dit het beste zoals bij aardappelen met de dunschiller, omdat de schil een beetje stevig is. Dan moet je ze even afwassen.

Zoete aardappel schillen

Zoete aardappelen kunnen met of zonder schil worden gekookt.

Tip: Week de zoete aardappelen in water als je ze niet direct wilt verwerken. U voorkomt lelijke verkleuring van de knollen.

Zoete aardappelen koken

Geduld is hier vereist, omdat zoete aardappelen tot 45 minuten nodig hebben om te koken, afhankelijk van hun grootte. Het beste is als je ze in een pot met veel water zet, zodat de knollen bedekt zijn. Zodra het water kookt, moet je wat warmte wegnemen. Het is voldoende als de zoete aardappelen licht sudderen. Het plaatsen van een deksel kan het kookproces een beetje versnellen. Het gaat ook sneller als je de zoete aardappelen een paar keer met een vork doorboort. Dit is vooral aan te raden voor ongeschilde knollen. Als je de geschilde zoete aardappelen halveert, kwart of achtste voor het koken, zullen ze nog sneller koken. Als je ze eenmaal in kleine blokjes hebt gesneden, hoef je maar 15 tot 20 minuten in te schatten.

Snijd zoete kratoffel in blokjes voor het koken

Snijd zoete kratoffels in blokjes voor het koken, zodat ze sneller garen

Stoom zoete aardappelen

Een andere manier om zoete aardappelen te koken is stomen. Dit gebeurt door hete stoom in een pot met stoominzet. Hier kun je ook improviseren met een metalen zeef die in de pot hangt. De knollen mogen niet in contact komen met het kokende water eronder. Om de kooktijd te verkorten, kunt u de zoete aardappelen ook van tevoren prikken of snijden.

Stoom zoete aardappel

Zoete aardappelen kunnen, net als de andere knollen, vrij gemakkelijk worden gestoomd.

Gebruik de snelkookpan

Zoete aardappelen kunnen ook worden gekookt met de snelkookpan. Deze methode is vergelijkbaar met stomen. Omdat de stoom niet door het hermetisch afgesloten potdeksel kan ontsnappen, wordt een hogere druk en hogere temperaturen gecreëerd, zodat de kooktijd slechts 10 minuten is.

Lees ook:   Zwarte koelkasten