Zonder hoeken en randen: De voor- en nadelen van een ronde keuken

Een keuken kan verschillende vormen aannemen. Of je uiteindelijk kiest voor een Y-keuken, U-keuken of liever eentje met een eiland is vooral een kwestie van de kamerindeling en de beschikbare ruimte. Meestal zie je echter keukens in hoekige vorm met veel rechte hoeken – waarom stap je niet uit de rij en probeer je iets nieuws? Een ronde keuken doet op geen enkele manier onder voor zijn hoekige zus. Het brengt niet alleen beweging in elke stille kamer, maar ziet er ook chique uit met zijn vloeiende ontwerp en overtuigt met een verscheidenheid aan ontwerpopties. In dit artikel bieden we knowhow voor de bouw van een ronde keuken en presenteren we wat inspiratie voor uw eigen keukenplanning direct daarna.

Perfect afgerond – Een keuken zonder hoeken

Ronde hoogglans keuken met houten elementen Foto: archiproducts

Ronde en witte hoogglans keuken met houten elementen
Foto: Domina; Aster Cucine S.p.A.

De trends in de keukenindustrie veranderen voortdurend op elk gebied. Of het nu gaat om apparaten, fronten of werkbladen: elk jaar bedenken geavanceerde ontwerpers nieuwe manieren om van de keuken een speciale plek te maken. Als er in sommige sectoren veel aan de hand is, ligt dat van keukenvormen bijna stil – tot nu toe! Sinds kort heet het “Bye Bye” plein en “hallo” ronde keuken.

Een terugkerende trend

Al in de jaren ’80 waren afgeronde hoeken en vloeiend design erg populair in de keuken. In de loop van de tijd zijn smaken en trends altijd veranderd, om vervolgens terug te keren naar ronde keukens als een absolute must-have. Of het nu in de moderne designkeuken of de klassieke landhuiskeuken is – ronde vormen kunnen overal worden aangepast. Ze transformeren elke keuken in een beeld van eersteklas design en brengen harmonie over tussen de verschillende elementen.

Lees ook:   Peer met geitenkaas uit de oven

Een groot voordeel van een ronde keuken: kleine, wiebelige kinderhoofden zijn veilig voor gevaarlijke hoeken. Dit betekent dat ravotten in de keuken geen probleem meer is. Daarnaast heb je met een ronde keuken iets heel bijzonders en val je zonder problemen op door de brede keukenmassa.

Kies je uiteindelijk daadwerkelijk voor een onconventionele keuken in een ronde vorm, dan moet er nog met een paar zaken rekening gehouden worden. De rest van het meubilair (lampen, tafels, stoelen, …) moet bijvoorbeeld worden afgestemd op de keuken om een geperfectioneerd ontwerpbeeld te creëren. Anders wordt veel potentieel verspild en kan het geheel snel inconsistent en willekeurig lijken.

Nu draait het allemaal om – inspiratie voor een goed afgeronde keuken

Er is een ronde keuken, evenals een hoekige, in verschillende ontwerpen. Het kan worden gerealiseerd als een hoekkeuken, maar ook als een stand-alone of als een L-keuken. Afhankelijk van de grootte van de kamer en de smaak komen andere modellen in twijfel. Om ervoor te zorgen dat het aanbod uiteindelijk wat beperkt en dan ook makkelijker kan, presenteren we hier enkele voorbeelden van hoe ronde keukens geïmplementeerd kunnen worden.

Ronde keukens in U/C vorm

U-vormige keukens hebben enkele voordelen. Naast veel ruimte en voldoende werkblad zijn er een paar voordelen in ergonomie voor U-keukens. Wel moet er voldoende ruimte zijn voor de uitvoering. Zelfs in rond design zien U-keukens er erg chique uit en brengen ze een zekere dynamiek in de kamer.

Witte frontale keuken in combinatie met houten werkbladen Foto: B&Q

Witte frontale keuken in combinatie met houten werkbladen
Foto: Cooke &Lewis

Grijze keuken in klassiek design met ronde elementen Foto: Möbel Wallach

Grijze keuken in klassiek design met ronde elementen
Foto: Schüller Küchen

Ronde keukens in G-vorm

Een G-keuken lijkt sterk op de eerder beschreven variant van de U-vormige keuken. Dit concept komt het beste tot zijn recht in een grote open ruimte. Dit maakt de keuken tot een communicatieve ontmoetingsplek in elk huishouden.

G-keuken in rond design Foto: elementa

G-keuken in purisitsch-modern, rond design
Foto: elementa

Ronde L-vormige keukens/hoekkeukens

Een andere klassieker van keukenplanning zijn keukens in L-vormomdat ze in bijna elke kamer hun plek vinden. Ze zijn verkrijgbaar in zowel kleine als grote dessins en in een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Voor liefhebbers van futuristisch design is variant één meer geschikt, terwijl voor aardse mensen met een voorkeur voor natuurlijke materialen de ronde keuken van massief hout van de Pfister meubelmakerij de perfecte keuze is.

Modern design gecombineerd met ronde vormen zorgt voor een futuristische sfeer Foto: KüchenPortal

Modern design gecombineerd met ronde vormen creëert een futuristische sfeer
Foto: Plana

Ronde hoekkeuken van massief hout Foto: Pfister Möbelwerkstatt

Ronde hoekkeuken van massief hout
Foto: Pfister Möbelwerkstatt

Ronde keukens met eiland

Keukeneilanden zijn momenteel erg in zwang. Een eiland is het middelpunt van elk open keukenontwerp en wordt zo een absolute blikvanger. Het kan op vele manieren worden gebruikt. Vaak dient een eiland als roomdivider om de keuken van de rest van de kamer te scheiden. Daarnaast dient een eiland als extra werkoppervlak en biedt het, afhankelijk van de grootte, ruimte om echt stoom af te blazen tijdens het koken. Het enige nadeel: Als je een eiland in je eigen droomkeuken wilt, moet er voldoende ruimte zijn.

Witte keuken met afgeronde houten werkbladen Foto: Magnet

Witte keuken met afgerond houten werkblad
Foto: Magneet

Ronde vormen domineren - zowel in de keuken als in het meubilair Foto: Magneet

Ronde vormen domineren – zowel in de keuken als in het meubilair
Foto: Magneet

Glazen fronten gecombineerd met rond kookeiland van massief hout Foto: Pfister Möbelwerkstatt

Glazen fronten gecombineerd met rond kookeiland van massief hout
Foto: Pfister Möbelwerkstatt

Ronde keukens met één regel en twee lijnen

Door een afgerond ontwerp wordt een klassieker van keukenplanning, de oneliner, al snel een extravagant designerstuk dat niet iedereen heeft. Daarnaast brengt een ronde kitchenette precies dezelfde voordelen maar ook nadelen met zich mee als de vierkante versie. Koken staat meestal niet op de voorgrond van een eenregelige keuken. Een kookavond met vrienden kan dus een uitdaging zijn, omdat de routes elkaar voortdurend overlappen en kleine ongelukjes onvermijdelijk zijn. Het redt zich met weinig ruimte en laat ruimte voor de belangrijke dingen.

Ronde kitchenette in puristisch design Foto: Inspiratie keuken

Ronde kitchenette in puristisch design
Foto: AMK

Een kitchenette hoeft echter niet altijd aan de muur te worden gemonteerd. In een ruimte met veel ruimte kan hij ook op zichzelf staan en zo het centrum vormen. De rest van de planning kan lastig zijn met deze variant, je moet al vroeg nadenken over de rest van de kamer om het gewenste effect van dit speciale, ronde ontwerp te bereiken.

Stand-alone keuken in extravagant design Foto: Runde Küchen

Een absolute blikvanger: stand-alone keuken in extravagant design
Foto: Pedini Küchen

Tweeregelige keukens zijn ook een topfavoriet van keukenplanning. Het ontwerp past zich perfect aan de ruimte aan en laat voldoende ruimte voor andere zaken. De uitvoering kan sterk variëren. Afhankelijk van de indeling kunnen tweeregelige keukens op verschillende wanden of tegenover elkaar worden gerealiseerd. De lijnen zijn ook te onderscheiden in hun lengte. Maar welke vorm je uiteindelijk ook kiest: niet alleen in hoekig, maar ook in rond ontwerp, een twoliner kan veel maken.

Two-line round kitchen by Häcker Foto: Häcker

Tweeregelige ronde keuken van Häcker
Foto: Häcker

Keuken met twee lijnen in rond hoogglans ontwerp Foto: Kemner Home Company

Keuken met twee lijnen in rond hoogglans design
Foto: Kemner Home Bedrijf

Plattegrond check: Vanaf welke kamergrootte is de planning van een kookeiland de moeite waard?

Lees ook:   Vaatwasser: Alle belangrijke informatie over vaatwassermaat, programma's, installatie, merken en fabrikanten, energieverbruik, reiniging

Omslagfoto: Howdens