De kok is niet altijd verliefd als het eten zout is. Het ongeluk kan iedereen overkomen, zelfs keukenprofessionals. Maar het voedsel hoeft niet te worden weggegooid. Er zijn verschillende manieren om te veel zout te neutraliseren.
Snelheid telt
Als je meteen merkt dat je te veel zout hebt gevangen voor de soep of stoofpot, moet je het onmiddellijk afschuimen met een lepel of pollepel voordat het is opgelost. Indien nodig kunt u royaal vloeistoffen meenemen. Van vlees kan het zout gemakkelijk worden afgewassen of getapt. Als het pasta of rijst is, kan het kookwater eenvoudig worden afgetapt en vervangen door vers water.
De aardappeltruc
Als het zout zich al in het gerecht heeft verspreid, kunnen kleine stukjes of plakjes van een geschilde aardappel helpen om een deel van het zout op te nemen. Deze moeten 10 tot 15 minuten garen en kunnen dan worden verwijderd. Als aardappelen niet bij de hand zijn, kunt u wortelstukjes of droog brood proberen.
Het eten uitrekken
Als het eten na de aardappeltruc nog steeds zout smaakt, kunnen soepen en sauzen worden uitgerekt met een neutrale vloeistof. U kunt water, melk of room gebruiken. Kies wat het beste bij het gerecht past. Een beetje roomkaas of crème fraîche kan ook helpen om de zoute smaak te neutraliseren.
Werken met smaken
Als een gerecht te zout is, kunnen zoete smaken als een antagonist werken. Tafelsuiker kan bijvoorbeeld worden gebruikt. Voor het gebraad heeft honing zich bewezen, wat heel goed op het vlees kan worden verspreid en het een mooie korst geeft bij het frituren. Als je geen suiker wilt gebruiken, kun je ook wat zuur toevoegen. Je kunt kiezen tussen citroensap, azijn of witte wijn.
Tip: Gebruik niet te veel zoetheid of zuurgraad. Het is beter om met kleine hoeveelheden te werken en het gerecht steeds opnieuw te kruiden.
Soms helpt niets
Het is niet zo hopeloos, tenzij de volledige inhoud van het zoutvaatje in het voedsel is gevallen. Het kan de moeite waard zijn om hetzelfde gerecht opnieuw zonder zout te koken en vervolgens het zoute voedsel met het ongezouten voedsel te mengen. Dit werkt heel goed met soepen of groentepannen, gekookte rijst of peulvruchten. Je kunt de onnodige porties invriezen en opwarmen en op een later tijdstip serveren.
Preventieve tips:
- Giet nooit zout rechtstreeks uit de verpakking in de pot
- altijd vooraf doseren bij de hand of lepel
- Tussendoor, kosten steeds opnieuw
- Gebruik zout altijd spaarzaam en zet het liefst een zoutvaatje op tafel om te kruiden
Inhoudsopgave