Gerecht: Hoe maak je Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe: Het recept en de geschiedenis

Wat is spaghetti cacio e pepe?

Spaghetti cacio e pepe is een traditioneel Romeins gerecht dat simpelweg bestaat uit pasta, pecorino kaas, zwarte peper en olijfolie. De naam cacio e pepe betekent letterlijk “kaas en peper”. Het gerecht is populair geworden omdat het heerlijk smaakt en gemakkelijk te maken is. Het is een perfecte maaltijd voor een doordeweekse avond, maar kan ook op een feestelijke gelegenheid geserveerd worden.

De geschiedenis van spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe heeft een lange geschiedenis in de Romeinse keuken. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt door herders die lange tijd op de heuvels rond Rome verbleven. Ze hadden weinig ingrediënten bij zich en maakten daarom een gerecht met de producten die ze wel hadden: kaas, pasta en zwarte peper.

Ingrediënten voor spaghetti cacio e pepe

De ingrediënten voor spaghetti cacio e pepe zijn simpel en makkelijk verkrijgbaar. Voor het gerecht heb je het volgende nodig:

  • 400 gram spaghetti
  • 200 gram pecorino kaas
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 4 eetlepels olijfolie

Hoe maak je spaghetti cacio e pepe?

De bereiding van spaghetti cacio e pepe is eenvoudig en kost niet veel tijd. Hier is een stapsgewijs recept voor het maken van spaghetti cacio e pepe:

  1. Kook de spaghetti in een grote pan met gezouten water tot het al dente is.
  2. Verhit ondertussen de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  3. Voeg de zwarte peper toe en roer goed door.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de geraspte pecorino kaas toe. Meng goed door elkaar.
  5. Als de spaghetti klaar is, giet het af en bewaar een kopje van het kookwater.
  6. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan met het kaasmengsel en meng alles goed door elkaar. Voeg eventueel wat van het kookwater toe om het geheel smeuïger te maken.
  7. Serveer direct en garneer eventueel met wat extra geraspte pecorino kaas en zwarte peper.
Lees ook:   Vries bospaddenstoelen

FAQs

1. Kan ik spaghetti cacio e pepe ook met andere kaas maken?

Hoewel pecorino kaas traditioneel gebruikt wordt voor spaghetti cacio e pepe, kan je ook andere kaassoorten gebruiken. Parmezaanse kaas is bijvoorbeeld een goede vervanger.

2. Kan ik spaghetti cacio e pepe ook zonder olijfolie maken?

Olijfolie is een belangrijk onderdeel van het gerecht en geeft het een heerlijke smaak. Het is daarom niet aan te raden om het weg te laten.

3. Kan ik spaghetti cacio e pepe van te voren maken?

Spaghetti cacio e pepe is het lekkerst als het direct na het maken geserveerd wordt. Als je het toch van te voren wil maken, bewaar het dan in de koelkast en verwarm het kort voor het serveren op laag vuur.

4. Is spaghetti cacio e pepe geschikt voor vegetariërs?

Ja, spaghetti cacio e pepe is een vegetarisch gerecht en bevat geen vlees of vis.

5. Kan ik spaghetti cacio e pepe ook met andere pasta maken?

Hoewel spaghetti het meest gebruikt wordt voor dit gerecht, kan je ook andere pastasoorten gebruiken. Linguine of tagliatelle zijn bijvoorbeeld goede alternatieven.

Conclusie

Spaghetti cacio e pepe is een heerlijk en simpel gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Romeinse keuken. Het is gemakkelijk te maken en vereist slechts een paar ingrediënten. Het gerecht kan op elk moment van de dag gegeten worden en is een favoriet onder veel mensen. Probeer het zelf en ontdek waarom het zo populair is!