Gerecht: Hoe maak je Konijn “Meus” met frietjes en kropsla

Konijn “Meus” met frietjes en kropsla

Wat is konijn “Meus” met frietjes en kropsla?

Konijn “Meus” met frietjes en kropsla is een Belgisch gerecht dat afkomstig is uit de Vlaamse keuken. Het gerecht bestaat uit gestoofd konijnenvlees, frietjes en kropsla. Het is een populaire maaltijd in België en wordt vaak geserveerd in restaurants en thuis gekookt.

Hoe wordt konijn “Meus” met frietjes en kropsla bereid?

Konijn “Meus” met frietjes en kropsla wordt bereid door het konijnenvlees te stoven in een pan met ui, wortel, prei, tijm en laurierblad. De frietjes worden gesneden uit aardappelen en gefrituurd in hete olie. De kropsla wordt gewassen en in stukjes gesneden. Het gerecht wordt geserveerd met de gestoofde konijn, frietjes en kropsla.

Wat zijn de voedingswaarden van konijn “Meus” met frietjes en kropsla?

Konijn “Meus” met frietjes en kropsla is een voedzaam gerecht en bevat veel eiwitten en groenten. Het konijnenvlees bevat weinig vet en is rijk aan vitamine B12 en ijzer. De frietjes bevatten veel koolhydraten en zijn een goede bron van energie. De kropsla bevat veel vezels en vitamine C.

Waar komt de naam “Meus” vandaan?

De naam “Meus” komt van de Belgische chef-kok Jeroen Meus. Hij is bekend om zijn traditionele Vlaamse gerechten en heeft het recept voor konijn “Meus” met frietjes en kropsla ontwikkeld.

Hoe kan ik konijn “Meus” met frietjes en kropsla thuis maken?

Om konijn “Meus” met frietjes en kropsla thuis te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 konijn, in stukken gesneden
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kg aardappelen
  • 1 kropsla, gewassen en in stukjes gesneden
  • boter
  • olie om te frituren
  • zout en peper
Lees ook:   Typisch Engelse gerechten om op vakantie te proberen

Verhit de boter in een pan en bak de konijn aan alle kanten bruin. Voeg de ui, wortel, prei, tijm en laurierblaadjes toe en laat het geheel 15 minuten sudderen. Voeg vervolgens 1 liter water toe en laat het geheel 1 uur sudderen op laag vuur.

Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes. Verhit de olie in een pan en bak de frietjes goudbruin. Bestrooi met zout.

Haal de gestoofde konijn uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Zeef de jus en breng het op smaak met zout en peper.

Verdeel de kropsla over de borden en leg de gestoofde konijn erop. Serveer met de frietjes en jus.

Wat zijn de variaties op konijn “Meus” met frietjes en kropsla?

Er zijn vele variaties op konijn “Meus” met frietjes en kropsla. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld champignons toe aan het gerecht of vervangen de kropsla door andere groenten. Andere variaties zijn bijvoorbeeld konijn met pruimen of konijn met bier.

Wat zijn de oorsprong en geschiedenis van konijn “Meus” met frietjes en kropsla?

Konijn “Meus” met frietjes en kropsla is een typisch Vlaams gerecht en heeft een lange geschiedenis in België. Konijn was vroeger een veel gegeten vlees in België en werd vaak gestoofd. Frietjes werden voor het eerst gegeten in België in de 17e eeuw en werden snel populair. Kropsla is ook een groente die veel in België wordt gegeten. Het gerecht werd populair in de jaren 80 en 90, mede door de bekendheid van chef-kok Jeroen Meus.

Lees ook:   Kwarkbrood muffins met kokos

Conclusie

Konijn “Meus” met frietjes en kropsla is een heerlijk gerecht uit de Vlaamse keuken. Het gerecht is voedzaam en bevat veel groenten en eiwitten. Het is een populaire maaltijd in België en wordt vaak geserveerd in restaurants en thuis gekookt. Er zijn vele variaties op het gerecht mogelijk en het kan gemakkelijk thuis worden gemaakt.

FAQs

1. Is konijn “Meus” met frietjes en kropsla gezond?

Konijn “Meus” met frietjes en kropsla is een voedzaam gerecht en bevat veel groenten en eiwitten. Het konijnenvlees is mager en bevat weinig vet. De frietjes bevatten veel koolhydraten, maar kunnen worden gebakken in gezonde oliën zoals olijfolie of kokosolie.

2. Kan ik konijn “Meus” met frietjes en kropsla invriezen?

Ja, je kunt konijn “Meus” met frietjes en kropsla invriezen. Laat het gerecht eerst afkoelen voordat je het in de vriezer plaatst. Het gerecht kan tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer.

3. Kan ik konijn “Meus” met frietjes en kropsla vervangen door ander vlees?

Ja, je kunt konijn “Meus” met frietjes en kropsla vervangen door ander vlees, zoals kip of varkensvlees. De bereidingstijd en ingrediënten kunnen wel verschillen.

4. Kan ik konijn “Meus” met frietjes en kropsla vegetarisch maken?

Nee, konijn “Meus” met frietjes en kropsla is een vleesgerecht en kan niet vegetarisch worden gemaakt. Je kunt wel vegetarische vervangers gebruiken voor het konijnenvlees, zoals tofu of tempeh.

5. Kan ik konijn “Meus” met frietjes en kropsla glutenvrij maken?

Lees ook:   Kijkje achter de schermen: Foodies Kerst is naar de drukker!

Ja, je kunt konijn “Meus” met frietjes en kropsla glutenvrij maken door glutenvrije bloem te gebruiken voor de jus en de frietjes te bakken in olie zonder tarwezetmeel.