Gerecht: Hoe maak je Tongschar diabolique met pommes duchesse

Tongschar diabolique met pommes duchesse

Wat is tongschar diabolique met pommes duchesse?

Tongschar diabolique met pommes duchesse is een heerlijk en klassiek gerecht uit de Belgische keuken. Het bestaat uit gebakken tongscharfilets, geserveerd met een pittige diaboliquesaus en pommes duchesse. De tongschar is een platvis die voornamelijk voorkomt in de Noordzee en is geliefd om zijn delicate smaak en stevige textuur. De diaboliquesaus is een licht pittige saus op basis van tomaten, ui, knoflook en kruiden. Pommes duchesse zijn aardappelpuree die in de oven worden gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Benodigde ingrediënten

Voor het bereiden van tongschar diabolique met pommes duchesse heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de tongschar:

  • 4 tongscharfilets
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloem voor het bestuiven
  • Olijfolie om te bakken

Voor de diaboliquesaus:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel sambal
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om te bakken

Voor de pommes duchesse:

  • 800 gram aardappelen, geschild en in blokjes
  • 2 eierdooiers
  • 50 gram boter
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Stap 1: Bereid de tongschar

Bestrooi de tongscharfilets met zout en peper naar smaak. Bestuif ze lichtjes met bloem aan beide zijden. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de tongscharfilets aan beide zijden goudbruin en gaar. Haal de filets uit de pan en houd ze warm.

Stap 2: Maak de diaboliquesaus

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, suiker, paprikapoeder en sambal toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen mengen.

Lees ook:   Peer met ricotta en ham

Stap 3: Bereid de pommes duchesse

Kook de aardappelen gaar in een pan met water en wat zout. Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen. Pureer de aardappelen met een pureestamper of -knijper. Voeg de eierdooiers, boter, nootmuskaat, zout en peper toe en meng goed. Doe het aardappelmengsel in een spuitzak met een kartelmondje. Spuit mooie rozetten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pommes duchesse in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Variaties

Je kunt variëren met tongschar diabolique met pommes duchesse door andere vissoorten te gebruiken, zoals kabeljauw of schelvis. Daarnaast kun je experimenteren met verschillende kruiden en specerijen om de diaboliquesaus naar jouw smaak aan te passen. Ook kun je de pommes duchesse vervangen door aardappelkroketjes of aardappelgratin voor een andere twist aan het gerecht.

Conclusie

Tongschar diabolique met pommes duchesse is een smakelijk gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid of een feestelijk diner. De combinatie van de gebakken tongscharfilets, pittige diaboliquesaus en knapperige pommes duchesse zorgt voor een heerlijke smaakervaring. Probeer dit klassieke Belgische gerecht zelf eens uit en geniet van de culinaire verwennerij!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik tongschar diabolique met pommes duchesse van tevoren bereiden?

Ja, je kunt de tongschar diabolique met pommes duchesse gedeeltelijk van tevoren bereiden. Je kunt de saus en de pommes duchesse al voorbereiden en vlak voor het serveren de tongschar bakken. Zo hoef je op het moment zelf alleen nog maar de vis af te maken en op te dienen.

Lees ook:   In welke vorm kun je brood bakken?

2. Kan ik de diaboliquesaus minder pittig maken?

Natuurlijk! Als je niet van pittig houdt, kun je de hoeveelheid sambal verminderen of zelfs weglaten. Je kunt ook wat extra suiker toevoegen om de saus iets zoeter te maken.

3. Kan ik de pommes duchesse invriezen?

Ja, je kunt de pommes duchesse invriezen. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze in de vriezer plaatst. Je kunt ze vervolgens in een luchtdichte verpakking bewaren en binnen 3 maanden consumeren.

4. Kan ik de tongschar vervangen door een andere vissoort?

Zeker! Je kunt de tongschar vervangen door andere witvisfilets, zoals kabeljauw, schelvis of zeewolf. Kies een vissoort die je lekker vindt en bereid deze op dezelfde manier als de tongschar.

5. Wat kan ik serveren als bijgerecht bij tongschar diabolique met pommes duchesse?

Je kunt ervoor kiezen om een frisse salade, gestoomde groenten of een romige puree als bijgerecht te serveren. Ook stokbrood of een ander lekker brood past goed bij dit gerecht.