Indiase samosa – LeukeRecepten

Indiase samosa – LeukeRecepten

Intro

Welkom bij LeukeRecepten! Vandaag delen we een heerlijk recept voor Indiase samosa’s. Deze hartige pasteitjes zijn afkomstig uit India en worden vaak geserveerd als snack of als onderdeel van een maaltijd. Met hun knapperige buitenkant en smaakvolle vulling zijn samosa’s geliefd over de hele wereld. Laten we aan de slag gaan!

Beschrijving

Indiase samosa’s zijn gevulde pasteitjes met een knapperige buitenkant en een smaakvolle vulling. De vulling kan variëren, maar meestal bestaat deze uit aardappelen, groenten en kruiden. Samosa’s worden vaak geserveerd met een verfrissende chutney of saus. Deze hartige snack is perfect voor een feestje, als tussendoortje of zelfs als hoofdgerecht.

Samenvatting

Indiase samosa’s zijn heerlijke gevulde pasteitjes met een knapperige buitenkant en een smaakvolle vulling. Ze zijn geliefd over de hele wereld en kunnen worden geserveerd als snack, bijgerecht of hoofdgerecht. In dit artikel delen we het recept voor Indiase samosa’s en geven we tips en variaties om het gerecht naar eigen smaak aan te passen.

Specificaties

Porties: 12 samosa’s
Bereidingstijd: 45 minuten
Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels olie
  • 100 ml water
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, in kleine blokjes
  • 100 gram doperwten
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel chilipoeder (optioneel voor extra pit)
  • Zout naar smaak
  • Olie om te frituren

Stapsgewijs plan

  1. Meng in een grote kom de bloem, het zout, de olie en het water tot een stevig deeg. Kneed het deeg goed door en laat het 30 minuten rusten.
  2. Kook de aardappelen in water tot ze gaar zijn. Giet af en laat afkoelen. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Verhit een beetje olie in een pan en voeg de ui, wortel en doperwten toe. Bak de groenten tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de gekookte aardappelen toe aan de pan en bak nog een paar minuten mee.
  5. Voeg de garam masala, komijnzaad, kurkuma, gemalen koriander, chilipoeder (optioneel) en zout toe. Meng goed door elkaar en bak nog een paar minuten.
  6. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een cirkel van ongeveer 10 centimeter diameter.
  7. Leg een eetlepel van de vulling in het midden van elke deegcirkel.
  8. Vouw de deegcirkel dubbel, zodat de vulling volledig bedekt is. Druk de randen goed aan om de samosa’s te sluiten.
  9. Verhit olie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C.
  10. Frituur de samosa’s in batches tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  11. Serveer de samosa’s warm met een chutney of saus naar keuze.
Lees ook:   landelijke keuken

Variaties van het recept

Er zijn talloze variaties mogelijk op het basisrecept voor Indiase samosa’s. Je kunt bijvoorbeeld andere groenten toevoegen, zoals paprika of spinazie, of de vulling op smaak brengen met extra kruiden. Daarnaast kun je ook experimenteren met verschillende dipsauzen om de samosa’s mee te serveren. Wees creatief en pas het recept aan naar jouw smaak!

Enkele tips voor het maken van samosa’s

  • Zorg ervoor dat het deeg goed is uitgerold en gelijkmatig van dikte is, zodat de samosa’s tijdens het frituren gelijkmatig gaar worden.
  • Laat de samosa’s goed uitlekken op keukenpapier nadat ze zijn gefrituurd, zodat ze niet te vet worden.
  • Serveer de samosa’s direct na het frituren, zodat ze warm en knapperig zijn.
  • Experimenteer met verschillende vullingen en dipsauzen om de samosa’s naar jouw smaak aan te passen.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van Indiase samosa’s kan variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de grootte van de samosa’s. Over het algemeen bevatten ze een goede hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat samosa’s vaak gefrituurd worden, waardoor ze wat meer calorieën bevatten. Geniet dus met mate!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik samosa’s van tevoren maken?

Ja, je kunt samosa’s van tevoren maken en ze later opwarmen in de oven. Bewaar ze in een luchtdichte container in de koelkast en verwarm ze ongeveer 10-15 minuten op 180°C.

2. Kan ik samosa’s invriezen?

Ja, je kunt samosa’s invriezen voordat je ze frituurt. Leg ze op een bakplaat en vries ze in. Eenmaal bevroren, kun je ze overbrengen naar een diepvrieszakje of -doosje. Frituur ze direct vanuit de diepvries en verleng de frituurtijd met een paar minuten.

Lees ook:   Inductie Koken Welke Stand?

3. Kan ik samosa’s gezonder maken?

Ja, je kunt samosa’s gezonder maken door ze in de oven te bakken in plaats van te frituren. Besprenkel ze met een beetje olie voordat je ze in de oven plaatst en bak ze op 200°C tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Conclusie

Indiase samosa’s zijn heerlijke gevulde pasteitjes die perfect zijn als snack, bijgerecht of hoofdgerecht. Met hun knapperige buitenkant en smaakvolle vulling zijn samosa’s een favoriet over de hele wereld. Dit recept voor Indiase samosa’s is eenvoudig te volgen en biedt talloze mogelijkheden om het gerecht naar eigen smaak aan te passen. Probeer het zelf en geniet van deze smaakvolle Indiase lekkernij!