Gerecht: Hoe maak je Gebakken zeetong met waterkers en choronsaus

Gebakken zeetong met waterkers en choronsaus

Ben je op zoek naar een heerlijk recept voor een speciale gelegenheid? Dan is gebakken zeetong met waterkers en choronsaus een absolute aanrader. Dit gerecht combineert de delicate smaak van zeetong met de frisheid van waterkers en de romigheid van choronsaus. In dit artikel delen we het recept, en geven we je handige tips en variaties om dit gerecht helemaal naar jouw smaak te maken.

Hoe bereid je gebakken zeetong met waterkers en choronsaus?

Om gebakken zeetong met waterkers en choronsaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 zeetongfilets
  • 200 gram waterkers
  • 100 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 citroen, in partjes
  • Zout en peper naar smaak

Volg onderstaande stappen om dit gerecht te bereiden:

Stap 1: Bereid de choronsaus

Begin met het bereiden van de choronsaus. Smelt hiervoor 50 gram boter in een sauspan op laag vuur. Voeg de fijngesnipperde sjalot en knoflook toe en fruit ze glazig. Voeg vervolgens 1 eetlepel olijfolie toe en roer goed door. Voeg daarna 2 eetlepels tomatenpuree toe en laat deze kort meebakken. Blus af met een scheutje water en laat de saus zachtjes pruttelen.

Stap 2: Bak de zeetong

Terwijl de saus zachtjes pruttelt, bereid je de zeetong. Verhit 50 gram boter en 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de zeetongfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Bak de zeetongfilets ongeveer 3 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Stap 3: Bereid de waterkers

Terwijl de zeetong bakt, bereid je de waterkers. Spoel de waterkers grondig af onder koud water en laat deze uitlekken. Verhit een klontje boter in een andere pan en voeg de waterkers toe. Roerbak de waterkers kort, tot deze net geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.

Lees ook:   Wat is de venstertest en hoe werkt het?

Stap 4: Serveer het gerecht

Leg de gebakken zeetongfilets op een bord en schep de waterkers erbovenop. Serveer de choronsaus apart in een sauskom. Garneer het gerecht met partjes citroen voor een frisse smaak. Serveer het gerecht direct en geniet van de heerlijke combinatie van smaken.

Variaties op het recept

Je kunt naar smaak variëren met dit recept. Hier zijn een paar suggesties:

  • Vervang de waterkers door spinazie voor een andere groene toets.
  • Voeg een scheutje witte wijn toe aan de choronsaus voor extra smaak.
  • Voeg gehakte verse kruiden zoals peterselie, dille of dragon toe aan de choronsaus voor een kruidige twist.
  • Serveer het gerecht met gebakken aardappeltjes of een frisse salade voor een complete maaltijd.

Conclusie

Gebakken zeetong met waterkers en choronsaus is een heerlijk gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid. De combinatie van de delicate zeetong, de frisheid van waterkers en de romigheid van choronsaus zorgen voor een smaaksensatie op je bord. Met dit recept en de variaties kun je het gerecht helemaal aanpassen naar jouw eigen smaak. Geniet van dit culinaire hoogstandje en verras je gasten met deze smaakvolle creatie.

FAQs

1. Kan ik diepvrieszeetong gebruiken voor dit recept?

Ja, je kunt diepvrieszeetong gebruiken voor dit recept. Zorg ervoor dat je de zeetong volledig ontdooit en dep hem goed droog voordat je hem bakt.

2. Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden?

Hoewel het gerecht het lekkerst is wanneer het vers bereid wordt, kun je de choronsaus en de waterkers van tevoren klaarmaken. Bak de zeetong echter pas op het laatste moment, vlak voordat je het gerecht serveert.

Lees ook:   Waarom rookt mijn pan zoveel en wat kan ik eraan doen?

3. Waar kan ik zeetong kopen?

Zeetong is verkrijgbaar bij de visboer of in de visafdeling van de supermarkt. Vraag naar verse zeetongfilets voor het beste resultaat.

4. Kan ik een andere vissoort gebruiken in plaats van zeetong?

Ja, je kunt ook een andere vissoort gebruiken, zoals tongfilet of tarbot, als je geen zeetong kunt vinden. Houd er rekening mee dat de smaak en textuur van de vis kunnen verschillen.

5. Wat is choronsaus?

Choronsaus is een variatie op de bekende béarnaisesaus. Het wordt gemaakt met tomatenpuree, sjalot, knoflook en boter. Deze saus heeft een romige en licht pittige smaak die perfect past bij visgerechten.