Gerecht: Hoe maak je Empanadas met pittige makreel

Empanadas met pittige makreel: Een verrassend smakelijk gerecht

Ben je op zoek naar een heerlijk gerecht dat je smaakpapillen zal prikkelen? Probeer dan eens empanadas met pittige makreel. Dit traditionele gerecht uit Latijns-Amerika combineert de hartige smaak van deeg met de pittige en rijke smaak van makreel. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit gerecht, van de ingrediënten tot aan de bereidingswijze. Lees verder en ontdek hoe je zelf deze smaakvolle empanadas kunt maken.

Wat zijn empanadas?

Empanadas zijn deeghapjes die gevuld zijn met verschillende ingrediënten. Ze zijn afkomstig uit Spanje en zijn door de Spaanse kolonisatie verspreid over Latijns-Amerika. Het deeg wordt meestal gemaakt van bloem, boter, water en zout. De vulling kan variëren van vlees en vis tot groenten en kaas. Empanadas worden vaak gebakken of gefrituurd en kunnen zowel als snack, voorgerecht of hoofdgerecht worden gegeten.

Ingrediënten voor empanadas met pittige makreel

Voor het maken van empanadas met pittige makreel heb je de volgende ingrediënten nodig:

Deeg:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 1 theelepel zout
  • 120 ml water

Vulling:

  • 2 blikjes makreelfilet op olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie, gehakt

Bereidingswijze

Stap 1: Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen totdat het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg geleidelijk water toe en kneed het deeg tot een bal. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Lees ook:   Leistenen werkblad: natuursteen in de keuken

Stap 2: Verhit wat olie in een pan en fruit de ui, knoflook en rode peper tot ze zacht zijn. Voeg het paprikapoeder, komijn, zout en peper toe en bak dit kort mee. Voeg de makreelfilet toe en roer alles goed door elkaar. Laat het mengsel afkoelen.

Stap 3: Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in kleine balletjes. Rol elk balletje uit tot een cirkel van ongeveer 10 cm doorsnede. Leg een lepel van het makreelmengsel in het midden van elke cirkel. Vouw het deeg dubbel en druk de randen goed dicht. Gebruik een vork om de randen extra goed aan te drukken.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de empanadas op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig.

Varianten van empanadas met pittige makreel

Hoewel dit recept al heerlijk op zichzelf is, kun je ook wat variaties proberen om het gerecht nog interessanter te maken. Hier zijn een paar ideeën:

  • Voeg wat geraspte kaas toe aan de vulling voor een extra smeuïge empanada.
  • Gebruik filodeeg in plaats van het traditionele deeg voor een lichtere variant.
  • Voeg wat gehakte olijven of gekookte eieren toe aan de vulling voor extra textuur.
  • Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen, zoals oregano, tijm of gerookte paprika.

Conclusie

Empanadas met pittige makreel zijn een heerlijke en verrassende keuze voor een maaltijd of snack. Met de juiste ingrediënten en een beetje geduld kun je zelf deze smaakvolle hapjes maken. Probeer het recept uit en geniet van de unieke smaak van empanadas met pittige makreel. Eet smakelijk!

Lees ook:   Donker of licht – welk werkblad past bij mijn keuken?

Veelgestelde vragen

1. Kan ik de empanadas ook frituren in plaats van bakken?

Ja, je kunt de empanadas ook frituren voor een knapperige buitenkant. Verhit olie in een pan en bak de empanadas tot ze goudbruin en krokant zijn.

2. Kan ik de makreel vervangen door een andere vissoort?

Natuurlijk! Als je geen fan bent van makreel, kun je deze vervangen door bijvoorbeeld tonijn of zalm. Experimenteer en ontdek jouw favoriete combinatie.

3. Kan ik de empanadas invriezen?

Zeker! Je kunt de empanadas na het bakken laten afkoelen en vervolgens invriezen. Op die manier kun je op een later moment genieten van een heerlijke maaltijd.

4. Hoe lang kan ik de empanadas bewaren?

De empanadas kunnen ongeveer 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je ze goed afdekt om uitdroging te voorkomen.

5. Kan ik de empanadas ook vegetarisch maken?

Absoluut! Je kunt de makreel vervangen door bijvoorbeeld champignons of spinazie voor een heerlijke vegetarische variant.