5x recepten voor gezonde goentefrietjes

5x Recepten voor gezonde groentefrietjes

Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor de traditionele frietjes? Probeer dan eens groentefrietjes! Deze heerlijke snack is niet alleen voedzaam, maar ook nog eens ontzettend lekker. In dit artikel delen we vijf verschillende recepten voor gezonde groentefrietjes. Of je nu van zoete aardappel, courgette, wortel, pastinaak of knolselderij houdt, er zit gegarandeerd een recept bij dat je zal bevallen. Lees verder en ontdek hoe je deze smakelijke en voedzame groentefrietjes kunt maken.

1. Zoete aardappelfrietjes met kruiden

Ingrediënten:

– 2 grote zoete aardappelen

– 2 eetlepels olijfolie

– 1 theelepel paprikapoeder

– 1 theelepel knoflookpoeder

– 1 theelepel gedroogde tijm

– Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in dunne frietjes. Meng in een kom de olijfolie, paprikapoeder, knoflookpoeder, gedroogde tijm, zout en peper. Voeg de zoete aardappelfrietjes toe aan de kom en meng ze goed, zodat alle frietjes bedekt zijn met het kruidenmengsel. Verdeel de frietjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig. Serveer de zoete aardappelfrietjes met een zelfgemaakte dipsaus naar keuze.

2. Courgettefrietjes met Parmezaanse kaas

Ingrediënten:

– 2 courgettes

– 2 eetlepels olijfolie

– 1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas

– 1 theelepel gedroogde oregano

– 1 theelepel knoflookpoeder

– Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Was de courgettes en snijd ze in dunne frietjes. Meng in een kom de olijfolie, geraspte Parmezaanse kaas, gedroogde oregano, knoflookpoeder, zout en peper. Voeg de courgettefrietjes toe aan de kom en meng ze goed, zodat alle frietjes bedekt zijn met het kaasmengsel. Verdeel de frietjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en knapperig. Serveer de courgettefrietjes met een frisse yoghurtdip.

Lees ook:   Is het mogelijk om artikelen te retourneren die al bij IKEA zijn geopend?

3. Wortelfrietjes met honingglazuur

Ingrediënten:

– 4 grote wortels

– 2 eetlepels olijfolie

– 2 eetlepels honing

– 1 theelepel paprikapoeder

– 1 theelepel komijnpoeder

– Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de wortels en snijd ze in dunne frietjes. Meng in een kom de olijfolie, honing, paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper. Voeg de wortelfrietjes toe aan de kom en meng ze goed, zodat alle frietjes bedekt zijn met het honingglazuur. Verdeel de frietjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en knapperig. Serveer de wortelfrietjes met een pittige sriracha-mayonaise.

4. Pastinaakfrietjes met rozemarijn

Ingrediënten:

– 3 grote pastinaken

– 2 eetlepels olijfolie

– 1 theelepel gedroogde rozemarijn

– 1 theelepel knoflookpoeder

– Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Schil de pastinaken en snijd ze in dunne frietjes. Meng in een kom de olijfolie, gedroogde rozemarijn, knoflookpoeder, zout en peper. Voeg de pastinaakfrietjes toe aan de kom en meng ze goed, zodat alle frietjes bedekt zijn met het kruidenmengsel. Verdeel de frietjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en knapperig. Serveer de pastinaakfrietjes met een romige knoflooksaus.

5. Knolselderijfrietjes met kerriemayonaise

Ingrediënten:

– 1 knolselderij

– 2 eetlepels olijfolie

– 1 theelepel kerriepoeder

– 1/2 theelepel paprikapoeder

– 1/2 theelepel kurkumapoeder

– Zout en peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de knolselderij en snijd deze in dunne frietjes. Meng in een kom de olijfolie, kerriepoeder, paprikapoeder, kurkumapoeder, zout en peper. Voeg de knolselderijfrietjes toe aan de kom en meng ze goed, zodat alle frietjes bedekt zijn met het kruidenmengsel. Verdeel de frietjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en knapperig. Serveer de knolselderijfrietjes met een zelfgemaakte kerriemayonaise.

Lees ook:   Hoe krijg ik bleekwatervlekken uit tapijt?

Conclusie

Groentefrietjes zijn een heerlijk en gezond alternatief voor traditionele frietjes. Door groenten te gebruiken in plaats van aardappelen, voeg je extra voedingsstoffen toe aan je maaltijd. De vijf recepten die we hebben gedeeld, bieden een scala aan smaken en texturen om van te genieten. Of je nu kiest voor zoete aardappel, courgette, wortel, pastinaak of knolselderij, je zult zeker genieten van deze gezonde en smakelijke frietjes. Probeer ze vandaag nog uit!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik groentefrietjes ook frituren?

Natuurlijk! Als je de voorkeur geeft aan gefrituurde groentefrietjes, kun je de frietjes in hete olie bakken tot ze goudbruin en knapperig zijn. Houd er echter rekening mee dat dit meer vet toevoegt aan de frietjes.

2. Kan ik andere groenten gebruiken?

Absoluut! Naast de groenten die we in dit artikel hebben genoemd, kun je ook andere groenten gebruiken, zoals pompoen, pastinaak, aubergine of rode biet. Experimenteer en ontdek je eigen favoriete combinaties!

3. Kan ik de groentefrietjes invriezen?

Ja, je kunt groentefrietjes invriezen. Zorg ervoor dat je ze eerst volledig laat afkoelen en verdeel ze dan in porties voordat je ze in de vriezer plaatst. Op deze manier kun je gemakkelijk een portie uit de vriezer halen wanneer je trek hebt in groentefrietjes.

4. Zijn groentefrietjes gezonder dan gewone frietjes?

Ja, groentefrietjes zijn over het algemeen gezonder dan gewone frietjes. Groenten bevatten meer voedingsstoffen en vezels dan aardappelen, waardoor groentefrietjes een voedzamere keuze zijn.

5. Kan ik de groentefrietjes ook op de barbecue bereiden?

Absoluut! Groentefrietjes kunnen ook op de barbecue worden bereid. Leg de frietjes op een stukje aluminiumfolie en plaats ze op het rooster van de barbecue. Bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn, net als in de oven.