Fermenteren met Christian Weij: fromage blanc

Fermenteren met Christian Weij: fromage blanc

Introduction

Fermenteren is een eeuwenoude techniek die wordt gebruikt om voedsel te conserveren en de smaak te verbeteren. Christian Weij, een expert op het gebied van fermentatie, heeft zijn kennis en ervaring gedeeld in zijn boek “Verrot Lekker”. In dit artikel zullen we ons richten op een van zijn heerlijke recepten – fromage blanc. We zullen ontdekken hoe we deze romige en smaakvolle kaas kunnen maken met behulp van fermentatie.

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels, worden gebruikt om voedsel te veranderen. Deze micro-organismen breken koolhydraten en eiwitten af en produceren daarbij verschillende verbindingen, zoals melkzuur en alcohol. Dit proces zorgt voor een unieke smaak, textuur en conservering van voedsel.

De voordelen van fermentatie

Fermentatie biedt talloze voordelen. Het verbetert niet alleen de smaak en textuur van voedsel, maar het verhoogt ook de voedingswaarde. Tijdens het fermentatieproces worden voedingsstoffen beter opgenomen en ontstaan er nieuwe voedingsstoffen. Bovendien bevatten gefermenteerde voedingsmiddelen probiotica, die goed zijn voor onze darmgezondheid.

Fromage blanc: een heerlijke gefermenteerde kaas

Fromage blanc is een verse kaas met een zachte en romige textuur. Het is een van de meest geliefde gefermenteerde kazen in de Franse keuken. Deze kaas wordt gemaakt door melk te fermenteren met melkzuurbacteriën. Het resultaat is een milde en frisse kaas die perfect is om te gebruiken als spread, in desserts of als basis voor sauzen.

Hoe maak je fromage blanc?

Lees ook:   Pepernoot Martini

Om fromage blanc te maken, heb je slechts een paar ingrediënten nodig: melk en een startercultuur van melkzuurbacteriën. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen:

Benodigdheden:

– 1 liter verse melk

– 1 eetlepel startercultuur (verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels of online)

– Een thermometer

– Een kaasdoek of schone theedoek

Stappen:

1. Verwarm de melk in een pan tot ongeveer 32°C.

2. Voeg de startercultuur toe aan de melk en roer goed door.

3. Dek de pan af en laat de melk gedurende 12-24 uur op kamertemperatuur fermenteren. De melk zal dikker worden en een milde zure geur krijgen.

4. Plaats een kaasdoek of schone theedoek in een vergiet en giet de gefermenteerde melk erin. Laat de wei uitlekken en de kaas in de doek achterblijven.

5. Bind de doek dicht en laat de kaas nog enkele uren uitlekken, zodat deze steviger wordt.

6. Verwijder de kaas uit de doek en bewaar hem in een luchtdichte container in de koelkast. De kaas is nu klaar om te worden genoten!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik gewone melk gebruiken om fromage blanc te maken?

Ja, je kunt gewone melk gebruiken om fromage blanc te maken. Het is echter het beste om volle melk te gebruiken, omdat dit een romigere kaas oplevert.

2. Hoelang kan ik fromage blanc bewaren?

Fromage blanc kan tot ongeveer een week in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat je de kaas goed afdekt om uitdroging te voorkomen.

Lees ook:   Magic Bullet vs NutriBullet: Welke blender is beter?

3. Kan ik andere smaakmakers toevoegen aan de fromage blanc?

Absoluut! Je kunt verschillende smaakmakers toevoegen aan de kaas, zoals fijngesneden kruiden, knoflook, peper of gedroogd fruit. Experimenteer en ontdek je eigen favoriete smaakcombinaties.

4. Kan ik de startercultuur zelf maken?

Ja, je kunt je eigen startercultuur maken door een kleine hoeveelheid gefermenteerde melk apart te houden en deze als starter te gebruiken voor de volgende batch.

5. Kan ik fromage blanc gebruiken in gebak?

Absoluut! Fromage blanc kan een heerlijk ingrediënt zijn in verschillende bakrecepten. Het voegt vochtigheid en een subtiele smaak toe aan cakes, muffins en taarten.

Conclusie

Fromage blanc is een heerlijke gefermenteerde kaas die gemakkelijk thuis te maken is. Met slechts een paar ingrediënten en wat geduld kun je genieten van deze romige en smaakvolle kaas. Experimenteer met verschillende smaakcombinaties en gebruik de fromage blanc in diverse gerechten. Verken de wereld van fermentatie met Christian Weij en ontdek de eindeloze mogelijkheden van gefermenteerd voedsel!