Appel spijs gebakje

Welkom bij mijn high-end receptenblog! Vandaag ga ik je leren hoe je een heerlijk appel spijs gebakje kunt maken. Dit traditionele Nederlandse gebakje is perfect voor bij de koffie of thee, en het zal zeker indruk maken op je gasten. Volg mijn stapsgewijze instructies en je zult binnenkort genieten van deze smakelijke lekkernij.

Beschrijving

Het appel spijs gebakje is een klassiek Nederlands gebakje dat bestaat uit een krokante korst, een smeuïge spijsvulling en een laagje zoete appels. Het is een perfecte combinatie van texturen en smaken, en het ziet er ook nog eens prachtig uit. Dit gebakje is ideaal voor speciale gelegenheden, zoals verjaardagen of brunches, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon van genieten als je zin hebt in iets lekkers.

Samenvatting

Dit appel spijs gebakje is een heerlijke traktatie die makkelijk te maken is. Met een krokante korst, een smeuïge spijsvulling en een laagje zoete appels, is dit gebakje een perfecte combinatie van texturen en smaken. Volg gewoon mijn stapsgewijze instructies en je zult binnenkort genieten van deze smakelijke lekkernij.

Specificaties

  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Baktijd: 25-30 minuten
  • Totaal aantal porties: 8

Wat heb je nodig voor dit recept?

Voor het maken van dit heerlijke appel spijs gebakje heb je de volgende ingrediënten en keukengerei nodig:

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 appels (bijv. Elstar of Jonagold)
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout

Keukengerei:

  • Mengkom
  • Deegroller
  • Bakvorm
  • Bakpapier
  • Kwastje
  • Deegsnijder

Stapsgewijs plan om het te maken

Stap 1: Bereid het deeg voor

Begin met het voorverwarmen van de oven tot 180 graden Celsius. In een mengkom meng je de bloem, de roomboter (op kamertemperatuur), de witte basterdsuiker, het ei en een snufje zout. Kneed dit tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Lees ook:   Weekendproject: maak zelf Vietnamese loempia's

Stap 2: Maak de spijsvulling

Verkruimel de amandelspijs en meng het met een beetje losgeklopt ei. Kneed dit goed door elkaar tot je een smeuïge spijsvulling hebt. Zet de spijsvulling apart voor later gebruik.

Stap 3: Bereid de appels voor

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in dunne plakjes. Meng de appelschijfjes met de abrikozenjam en de kaneel. Zet dit ook apart voor later gebruik.

Stap 4: Rol het deeg uit

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke stukken. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol één stuk deeg uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de bodem van de bakvorm te bedekken. Leg het deeg in de bakvorm en druk het goed aan.

Stap 5: Vul de bakvorm

Verdeel de spijsvulling gelijkmatig over de bodem van de bakvorm. Leg hier bovenop de appelschijfjes en druk ze een beetje aan. Rol het tweede stuk deeg uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de bovenkant van het gebakje te bedekken. Leg het deeg over de appelschijfjes en druk de randen goed aan.

Stap 6: Bak het gebakje

Zet de bakvorm in de voorverwarmde oven en bak het gebakje gedurende 25-30 minuten, of tot de korst goudbruin is. Haal het gebakje uit de oven en laat het iets afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

Stap 7: Serveer en geniet

Serveer het appel spijs gebakje op een mooie schaal en snijd het in stukken. Geniet van dit heerlijke Nederlandse gebakje!

Lees ook:   Wat Kost Pvc Vloer Per M2?

Variaties van het recept

Je kunt eindeloos variëren met dit recept. Voeg bijvoorbeeld wat rozijnen of gehakte noten toe aan de spijsvulling voor extra smaak en textuur. Je kunt ook verschillende soorten appels gebruiken, zoals Granny Smith, voor een extra frisse smaak. Of voeg wat kaneel toe aan het deeg voor een kruidigere korst. Experimenteer en vind jouw favoriete variatie!

Enkele tips voor het maken

– Zorg ervoor dat het deeg goed gekoeld is voordat je het uitrolt, dit maakt het makkelijker om mee te werken.

– Gebruik een scherp mes of een deegsnijder om het gebakje in mooie stukken te snijden.

– Serveer het gebakje warm of op kamertemperatuur voor de beste smaak.

– Bewaar eventuele restjes in een luchtdichte container in de koelkast.

– Je kunt het gebakje ook invriezen en later ontdooien voor een snelle traktatie.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van dit appel spijs gebakje is afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt en de grootte van de porties. Hieronder vind je een algemene schatting van de voedingswaarde per portie:

  • Calorieën: 300
  • Vet: 15 gram
  • Koolhydraten: 35 gram
  • Eiwit: 5 gram
  • Vezels: 2 gram

Veelgestelde vragen

1. Kan ik dit gebakje ook glutenvrij maken?

Ja, je kunt dit gebakje ook glutenvrij maken door glutenvrije bloem te gebruiken in plaats van gewone bloem. Zorg er wel voor dat alle andere ingrediënten ook glutenvrij zijn.

2. Kan ik dit gebakje van tevoren maken?

Ja, je kunt dit gebakje van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Haal het gebakje ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Stoofpot van paprika met kalfsgehaktballetjes en geroosterde aardappelen

3. Kan ik dit gebakje invriezen?

Ja, je kunt dit gebakje invriezen. Zorg ervoor dat je het goed verpakt in plasticfolie of een luchtdichte zak om vriesbrand te voorkomen. Laat het gebakje voor het serveren volledig ontdooien.

Conclusie

Het appel spijs gebakje is een heerlijk Nederlands gebakje dat perfect is voor speciale gelegenheden of gewoon als traktatie. Met een krokante korst, een smeuïge spijsvulling en een laagje zoete appels, is dit gebakje een absolute favoriet. Volg mijn stapsgewijze instructies en geniet binnenkort van dit heerlijke gebakje. Veel bakplezier!