Wat kun je vervangen voor melk in macaroni en kaas? (De beste en complete gids)

Heb je ooit honger gehad en geprobeerd om midden in de nacht naar de keuken te gaan om je favoriete gerecht van mac en kaas te maken, maar kwam je erachter dat er geen melk meer is, waardoor je je afvroeg, “Wat kan je vervangen voor melk in mac en kaas?”

Ben je het zat om je te laten weerhouden van het maken van de beste mac and cheese schotel, alleen omdat er melk ontbreekt?

Als je antwoord op beide vragen ja is, dan kun je maar beter blijven hangen, want je zult het geweldig vinden wat je te wachten staat!

Of het nu gebakken is of niet, Mac en kaas heeft meestal melk nodig om het gerecht romiger en lekkerder te maken.

Maar wat gebeurt er als je die niet hebt? Lees hieronder verder om daar meer over te weten te komen!

Wat kun je vervangen voor melk in Mac and Cheese?

vervangende melk in mac kaas

Mac en kaas behoren tot de meest populaire gerechten waar veel mensen over de hele wereld van houden.

Of je nu een volwassene bent of misschien een klein kind, mac n cheese wordt beschouwd als de beste maaltijd die ons troost en voldoening kan brengen.

Het recept is niet zo moeilijk te maken, en vaak kun je er zelfs een maken met slechts drie ingrediënten.

Een van die cruciale ingrediënten die nodig zijn om het gerecht te maken is echter melk. Melk helpt de mac and cheese een romigere, smaakvollere en rijkere smaak te krijgen, dus het is gewoon om het te beschouwen als een van de kernpunten om een verrukkelijk gerecht te maken.

Maar wat als je dat niet hebt? Of als je een dieet volgt waarbij je geen zuivel mag gebruiken? Je hoeft je geen zorgen te maken, want wij dekken je!

Melk kan daadwerkelijk worden vervangen door mac en kaas, en er zijn veel vervangers die je kunt gebruiken om je gerecht dezelfde smaak te geven als gewone mac en kaas: misschien zelfs beter.

Maar voordat je er een gaat maken, bedenk wel dat het gebruik van een vervanger de smaak van je gerecht licht kan veranderen, maar dat betekent niet dat het niet lekker zal zijn!

De vervangers: Hoe maak je Mac en Cheese zonder melk?

opties vervanging

Hoewel melk een bron van voedingsstoffen en calcium is voor vegetariërs, verkennen veel mensen vaak zuivelvrije en veganistische diëten vanwege voedselallergieën, een drang om de inname van cholesterol en vet te verminderen, of misschien vanwege het welzijn van dieren of het milieu.

Hoewel melk voor sommigen nuttig kan zijn, kan het voor anderen bedreigend zijn, en daarom is het goed dat je weet welke mogelijke vervangers je kunt gebruiken om zuivel in je recepten te vervangen.

Een van de meest populaire gerechten waarvan bekend is dat ze melk gebruiken is de altijd geliefde macaroni en kaas.

Of je het nu mengt met andere ingrediënten of nieuwe dingen probeert om het wat pittiger te maken, er komt altijd zuivel aan te pas bij het maken van de maaltijd.

Dat betekent echter niet dat je er geen kunt koken als je geen zuivel hebt.

Dus, wat zijn uitstekende vervangers voor zuivel bij het koken van mac en kaas? Elk melkachtig of romig product is een uitstekende vervanger, of het nu plantaardig of dierlijk is.

Zuivelproducten zijn bijvoorbeeld zure room, roomkaas en yoghurt. Plantaardige producten zijn bijvoorbeeld amandel-, kokos- en sojamelk.

Vandaag bespreken we de vervangers waar je voor kunt kiezen en zelfs hoe je ze goed kunt gebruiken. Kijk dus snel hieronder!

Vervangingsopties voor zuivelproducten

Gewone yoghurt

yoghurt

Yoghurt behoort tot de beste alternatieven als het gaat om het vervangen van zuivel. Niet alleen is het romig en vol van smaak, maar het gaat goed samen met de kaas in de macaroni.

Als je je een beetje ongemakkelijk voelt bij de gedachte om yoghurt te gebruiken, dan hoeft dat niet! Het ingrediënt wordt vaak gebruikt in verschillende soorten mac-n-cheese, en het is onmiskenbaar lekker.

Lees ook:   Deze 9 recepten met rabarber wil je maken

Als je het naar een heel ander niveau wilt tillen, ga dan een stap verder. Gebruik zelfgemaakte verse yoghurt, en maak het precies zoals jij het lekker vindt.

Aan de andere kant zal Griekse yoghurt pittiger smaken dan gewone yoghurt, en het zal ook dikker zijn, dus wees voorzichtig als je ervoor kiest om het te gebruiken.

Het proces:

Pak een pan die diep genoeg is voor een heel pak macaroni en doe er 3-4 kopjes water in. Zet het op het fornuis en zet het vuur op hoog.

Terwijl je wacht tot het water een kookpunt bereikt, pak je een doos of pak van je mac en zet je het opzij terwijl je wacht.

Zorg ervoor dat de opening van je pan groot genoeg is om geen macaroni te morsen.

Zodra je ziet dat het water kookt, doe je er je mac in, neem wat olie en giet er een paar druppels in. Dit zal helpen voorkomen dat de mac in elkaar plakt.

Neem dan wat peper en zout en strooi een behoorlijke hoeveelheid in het water; dit zal helpen de smaak van de mac in te stellen.

Neem een houten spatel en blijf roeren, zodat de mac niet gaat klonteren.

Je macaroni zou na 7 minuten klaar moeten zijn. Als de wachttijd voorbij is, neem dan een enkele macaroni en controleer of hij beetgaar is. Als dat zo is, neem dan een zeef en laat je macaroni uitlekken.

Was het met koud water om de hitte die overkoken zou kunnen veroorzaken eruit te halen. Doe het over in een kom en zet het opzij.

Begin nu met het maken van je saus. Pak de genoemde ingrediënten in je recept en vervang alleen de zuivel door yoghurt.

Dit zal ervoor zorgen dat je saus een pittige smaak krijgt en tegelijkertijd romig is. Als je klaar bent, meng je alles door elkaar zoals in de instructies staat.

Als de saus al naar uw smaak is, voeg dan de gekookte mac toe en geniet van uw smakelijke maaltijd!

Slagroom

slagroom

Zware room of slagroom werkt als vervanging van zuivel. Maar vergeet niet dat dit leidt tot een gerecht met meer calorieën en vet.

Bij gebruik van slagroom als alternatief zal de kaas mogelijk lichter van kleur zijn.

Dus als u de voorkeur geeft aan het oranje uiterlijk, zal het gebruik van de zware room er meer oranje uitzien in vergelijking met slagroom.

Vergeet niet dat het gebruik van slagroom uw saus romiger en rijker maakt, dus als u wilt dat uw mac en kaas ongelooflijk smaakt, overweeg dan het gebruik hiervan!

Het proces:

Giet in een grote pan wat water en wacht tot het kookt. Zodra u ziet dat het water het kookpunt heeft bereikt, voegt u de pasta toe en roert u regelmatig met een houten spatel om te voorkomen dat de macs aan elkaar plakken.

Voeg tijdens het roeren wat zout en peper naar smaak toe.

Na 10 minuten moet de macaroni gaar zijn. Zorg ervoor dat je hem niet te gaar maakt, want papperige macaroni is niet lekker om te eten. Neem je pot en giet het water af.

Zet de pan terug op het fornuis en zet hem op laag vuur terwijl je de saus maakt. Leg er 2 plakjes boter en 2-3 kopjes slagroom in.

Roer langzaam tot de room de macaroni volledig bedekt heeft. Voeg langzaam en al roerend je cheddar kaas toe.

Pas het vuur aan om de saus in te dikken en doe hem over in een kom als hij klaar is.

Zure room

zure room

Als je zure room in je koelkast hebt, dan heb je geluk! Dit kan zowel een toevoeging of vervanging zijn voor macaroni en kaas.

Er is geen significant verschil bij het gebruik van zure room of yoghurt, omdat beide een pittige smaak en romige textuur bieden. De twee kunnen zelfs voor veel recepten door elkaar worden gebruikt.

Lees ook:   Waterkokers met hout

Het belangrijkste verschil dat ze hebben is echter het vet- en cholesterolgehalte.

Zure room heeft de neiging meer calorieën en vet te bevatten dan yoghurt, vooral als u gewone zure room gebruikt en niet de vetarme.

Daarom raden we je aan dit alternatief over te slaan als je probeert wat gewicht te verliezen.

Het proces:

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 1/4 theelepel peper en zout toe zodra het water kookt.

Het lijkt misschien een overbodige stap, maar het heeft een grote invloed op de smaak van de macaroni (of welke pasta dan ook).

Terwijl de macaroni nog kookt, kun je beginnen met het maken van de kaassaus.

Neem voor de kaassaus een diepe en brede pan en zet die op het fornuis. Zet het vuur op een lage stand en doe er 2 plakjes boter in.

Zodra het smelt, voeg 3-4 eetlepels zure room toe of, afhankelijk van de gegeven instructie van het recept dat je volgt.

Roer ze langzaam door elkaar. Voeg dan de geraspte cheddar kaas toe, een beetje peper en zout en roer alles goed door elkaar. Als de saus dikker wordt, is hij nu klaar!

Nadat de macaroni gekookt is, laat je hem uitlekken en giet je hem in de kaassaus. Meng en geniet!

Vervangingsopties met plantaardige producten

Het is niet omdat je een veganistisch of paleo dieet volgt dat je niet kunt genieten van een bord macaroni met kaas.

Je kunt verschillende vervangers gebruiken om melk in dit gerecht te vervangen, en gelukkig zijn sommige zelfs plantaardig!

Als je een die-hard fan bent van deze pasta, zou het kennen van de belangrijkste alternatieven een heilige graal voor je zijn.

Veel mensen die niets van zuivel kunnen consumeren zijn omdat ze kiezen voor een veganistisch/paleo dieet, of misschien zijn ze gewoon lactose-intolerant.

Maar wat de reden ook is, het zou je niet moeten tegenhouden om te genieten van welk voedsel dan ook.

In onze moderne tijd zijn verschillende bedrijven begonnen met het creëren van alternatieven voor melk, waardoor iedereen de kans krijgt om van zijn maaltijden te genieten zonder allergische reacties te riskeren!

Cashewmelk

cashew melk

Een van de beste plantaardige alternatieven die je kunt gebruiken in je pastagerecht is cashewnoten. Cashewnoten brengen een nootachtige en toch romige smaak aan je macaroni, waardoor het recept een stuk beter wordt als je iets nieuws wilt proberen.

Verder is het beste aan cashewnoten dat ze niet echt zoet zijn, dus als je geen fan bent van zoetigheid, dan is dit alternatief het beste voor jou.

Een nadeel van cashewnotenmelk is echter dat het niet kan worden gebruikt door iemand die een hekel heeft aan of allergisch is voor noten.

Maar maak je geen zorgen! Je kunt nog steeds een zuivel op basis van granen gebruiken voor je gerecht.

Het proces:

Bereid de macaroni volgens de aanwijzingen in het recept. Neem een pan met water en laat het koken. Doe er dan de macaroni in en voeg zout en peper naar smaak toe.

Na 10 minuten moet de macaroni beetgaar zijn. Laat dan de macaroni uitlekken en was hem met koud water om te voorkomen dat hij door de hitte te gaar wordt. Zet hem daarna opzij.

Neem voor de saus een schone pan en giet er 3 kopjes van de cashewmelk in. Voeg de kruiden toe zoals in het recept staat en roer ze langzaam door elkaar.

Doe er dan wat zuivelvrije kaas bij (dit kun je gemakkelijk in de supermarkt kopen) en meng het met de andere ingrediënten. Zet het vuur lager en wacht tot de saus dikker wordt om hem uit te zetten.

Neem dan je gekookte macaroni en giet het direct in de pan. Meng het met de saus en geniet ervan terwijl het heet is!

Rijstmelk

rijstmelk

Een voordeel van het gebruik van dit alternatief is dat het heel erg naar koemelk smaakt, dus het verandert niet echt de nasmaak van je mac and cheese. Je kunt nog steeds genieten van je gerecht met zijn smaakvolle en romige smaak!

Lees ook:   Italian Mojito

Rijstmelk is echter wat wateriger in vergelijking met gewone melk. Door dit te gebruiken krijg je geen romige mac and cheese, dus is het goed om meer zuivelvrije boter of kaas toe te voegen.

Het proces:

Begin met het koken van de macaroni in een pan met kokend water. Voeg wat olie toe, zodat de pasta niet aan elkaar plakt en een paar snufjes zout om de macaroni een geweldige smaak te geven.

Roer de macaroni vaak, zodat hij niet aan elkaar plakt en een grote klont vormt. Controleer na 10 minuten of de pasta al dente is en giet af als dat het geval is.

Om de saus te maken, neem je een schone pan en smelt je wat zuivelvrije boter. Zorg ervoor dat het vuur laag staat, zodat de boter niet verbrandt.

Voeg vervolgens de rijstmelk, de kruiden (zoals peper, knoflookpoeder, zout) en de zuivelvrije kaas toe. Meng alles door het mengsel voortdurend te roeren.

Hoewel dit optioneel is, kunt u wat bloem of maïzena toevoegen om de saus in te dikken.

Zodra de saus is ingedikt, zet u het fornuis uit en doet u de gekookte macaroni in de pan. Meng het geheel en geniet!

Hoe maak je Kraft Mac en Cheese zonder melk of boter?

ambachtelijke mac en kaas

Voor meerdere jaren, hebben Kraft mac en kaas vele individuen voedsel-comfort gegeven wanneer je iets makkelijks nodig hebt om op te lossen.

Niet alleen is het een product dat gemakkelijk te maken is, maar het is ook vrij snel omdat hun dozen al geleverd worden met een pakje dat je een volle smaak geeft.

Maar als je zuivelconsumptie probeert te vermijden, is het goed om te weten welke alternatieven je kunt gebruiken als je geen melk of boter bij de hand hebt.

Er zijn verschillende manieren om pasta te koken zonder boter en zuivel, maar deze methode hieronder is de allerbeste! Bekijk het dus zeker:

Het proces:

Begin met het koken van de macaroni volgens de aanwijzingen op de doos. Breng een pan water aan de kook en voeg de macaroni toe zodra die kookt. Bestrooi met een flinke hoeveelheid zout om de pasta wat smaak te geven.

Roer het regelmatig om te voorkomen dat het aan elkaar of aan de zijkanten van de pot blijft plakken. Zodra u voelt dat de mac zacht is, kunt u nu het fornuis uitzetten en het afgieten.

Begin in een aparte pan de kaassaus te maken. Neem 2 eetlepels notenboter en doe die in de pan.

Notenboter is een prima vervanger omdat het een romige en rijke smaak geeft aan de saus, net als boter. Zet het vuur lager om ervoor te zorgen dat je notenboter niet aanbrandt.

Voeg dan zuivelvrije yoghurt toe als vervanging van je melk. Omdat het romig, dik en smaakvol is, wordt het door veel thuiskoks gebruikt.

Roer beide ingrediënten door elkaar en strooi er de nodige kruiden (zoals knoflookpoeder, zout en peper) over.

Zodra je ziet dat de saus voldoende gemengd is, doe je er je geraspte zuivelvrije kaas bij en roer je tot de saus dikker wordt.

Nadat de saus klaar is, giet je je gekookte macaroni erin en geniet je zorgeloos van je maaltijd!

Conclusie

Weten wat je kunt vervangen voor melk in mac en kaas is ware kennis die van pas komt in de keuken.

Het maakt je niet alleen bewust van de mogelijke alternatieven, maar het helpt je ook om te experimenteren en nieuwe smaken te ontdekken!

Als je ooit merkt dat je geen zuivel of boter bij de hand hebt, bewaar dan zeker deze gids, zodat je hem op elk moment opnieuw kunt bekijken.

Lees Volgende: Kun je Mayonaise koken?