Hoe weet je of broccoli slecht is? Complete gids!

Wondering – Hoe weet je of broccoli slecht is? Dan ben je op de juiste plaats!

Broccoli is een groente uit de kruisbloemenfamilie die wordt geprezen als een superfood vanwege zijn hoge gehalte aan vitaminen en antioxidanten.

Toch is deze groente kan uiteindelijk bederven net als al het andere bederfelijke voedsel.

Leer de tekenen herkennen dat de groente begint te rotten en aanvullende tips zoals hoe je broccoli kunt bewaren om het vers en knapperig te houden.

Broccoli zal waarneembare tekenen produceren dat het slecht gaat. Enkele van deze tekenen zijn sterke geuren en verkleuring.

Hoe weet je of broccoli slecht is? De verklikkerlichten

hoe weet je of het slecht is

Voordat u broccoli in de supermarkt koopt of op uw aanrecht bereidt, moet u onderzoeken of het nog veilig is om te consumeren.

Leer hoe je kunt zien of broccoli slecht is door middel van de volgende tips.

De bloemetjes zijn niet langer groen

Wanneer broccoli begint te bederven, thet eerste teken is dat de roosjes een gelige kleur krijgen….

Dit is een teken dat de groente zijn chlorofyl begint te verliezen.

Het is dezelfde reden waarom bladeren aan een boom uiteindelijk gelig of roodachtig worden. Dit is een normaal proces en gebeurt met alle broccoli als je het niet consumeert als het rijp is.

Als er geen bijkomende tekenen van rot zijn, dan is de broccoli nog steeds veilig om te consumeren.

Echter, het is voorbij zijn piek rijpheid en kan een meer bittere smaak hebben, om nog maar te zwijgen van de verminderde voedingswaarde. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het beter om ze weg te gooien.

Op zijn minst is bederf niet ver weg.

It’s also possible that some mold has already developed beneath the florets and is not visibly detectable.

De steel voelt zacht aan

zachte steel van broccoli

Controleer de stengel en de aangehechte bladeren. Ze moeten stevig aanvoelen, en de bladeren moeten groen zijn.

The broccoli begint te verwelken als de stengel zacht of slap aanvoelt.

Ga met een vinger over de stengel. De steel moet stevig op zijn plaats blijven. Buigt hij gemakkelijk, dan is hij niet meer vers.

De Broccoli ruikt bedorven

Houd de broccoli tegen je gezicht en inhaleer. Heeft het die kenmerkende aardse en kruisbloemige geur?

Als je neus een muffe of ammoniakachtige geur waarneemt, dan is de groente al in de stadia van rotting.

Sommige mensen hebben een gevoeligere neus dan anderen. Als je het moeilijk vindt om de geur te ruiken of een second opinion nodig hebt, iemand anders de geurtest laten uitvoeren.

Tip: When performing the sniff test, be sure to smell the trunk and stems as well.

Schimmel verschijnt op de bloemen

roosjes van broccoli

U kunt zien donkere vlekken op de bloemen of stengels. Dit zijn tekenen van schimmelsporen.

Je zou ook kunnen witte pluizen of “webben” zien groeien in de bloemen.

Dit is schimmel in een vergevorderd stadium. Gooi de hele broccoli weg; het is niet langer veilig voor consumptie.

Tip: Mold grows when there is ample water on the surface. Don’t wash broccoli until you intend on consuming it.

De broccoli heeft een vieze smaak

U weet waarschijnlijk hoe verse broccoli smaakt; het heeft een aardse smaak die men kan omschrijven als aangenaam bitter.

Als het zacht en papperig smaakt, dan is het waarschijnlijk slecht geworden.

Als u een beetje doorslikt, is dat niet erg, en u zult er waarschijnlijk niet ziek van worden. Consumeer het echter niet verder.

Hoe Broccoli langer vers te houden

hoe het vers te houden

Je kunt broccoli niet onbeperkt bewaren, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om de houdbaarheid te verlengen.

Gebruik een vacuümafdichting

Investeer in een vacuümmachine. Snijd broccoli in kleine stukjes, doe ze in een zak en sluit de inhoud vacuüm af om lucht en water buiten te houden, de belangrijkste veroorzakers van schimmel.

Als je dit doet, moet je de broccoli eerst blancheren. Blancheren is het proces waarbij je de groente kookt en vervolgens in koud water laat vallen.

Ongeveer drie minuten koken.

Note: When you blanch broccoli, you release naturally-producing gasses. 

Zonder blancheren zal het gas in de vacuüm afgesloten zak vrijkomen, waardoor het snel bederft.

Gebruik een papieren handdoek

gebruik papieren handdoeken

Als je voorgesneden broccoli in een zak koopt, is een handige hack om een wegwerp papieren handdoek in de zak te doen.

De papieren handdoek zal het vocht in de lucht absorberen.

Dit minimaliseert condensatie op het groenteoppervlak. Condens nodigt schimmelgroei uit.

Tip: You can apply the same paper towel method to the vegetable drawer in your refrigerator.

Broccoli invriezen

U kunt broccoli in de diepvries bewaren. Snijd de broccoli in blokjes en doe ze in een Ziploc diepvrieszakje.

Zorg ervoor dat je alle lucht uit het zakje verwijdert voordat je het afsluit.

Tip: Consider open freezing first to prevent the cut broccoli from freezing together into a giant block.

Om open vriezen toe te passen, leg de gesneden broccoli op een bakplaat, met elk stuk apart van elkaar.

Bevries ongeveer vier uur. Als ze eenmaal bevroren zijn, doe ze dan in een Ziploc zak om te bewaren.

Gebruik een potje

gebruik pot

Je kunt broccoli in een pot bewaren en behandelen als een vaas met bloemen. Vul een pot tot de helft met water en bewaar de broccoli… zodat de stronk onder water staat.

U kunt ook de pot helemaal vermijden en de stengel in een vochtige handdoek wikkelen. Bedek de roosjes niet; houd ze in de open lucht.

Dit zorgt ervoor dat de broccoli voldoende gehydrateerd wordt, waardoor hij langer vers blijft.

De gevolgen van het eten van slechte broccoli

at een slechte broccoli

Zelfs met de tekenen is het mogelijk om slechte broccoli te eten zonder het te beseffen.

Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid van het eten van bedorven broccoli, of welke bedorven groente dan ook?

Als je een redelijk gezonde volwassene bent, is het onwaarschijnlijk dat je ernstig ziek wordt. Je zou kunnen ontwikkelen lichte tekenen van voedselvergiftiging, zoals misselijkheid en braken.

Veel voorkomende bacteriën op beschimmelde broccoli zijn E. coli, listeria en E. cloacae.

Het verwijderen van het bedorven deel van broccoli

Is het mogelijk om, in plaats van broccoli in zijn geheel weg te gooien, alleen de beschimmelde delen eraf te snijden? Met broccoli kun je dit doen.

De toppen en bloemetjes hebben meer kans om verborgen schimmel te bevatten. De veiligste optie is echter om het geheel weg te gooien.

Als u echter zoveel mogelijk van de groente wilt redden, is dat te doen. Dit is mogelijk omdat broccoli een harde groente is.

Het is geen zachte groente zoals tomaten of komkommers. Deze bevatten veel water, waardoor schimmel zich sneller kan verplaatsen.

Tip: If you choose to salvage the non-moldy parts of broccoli, the stem and trunk are easier to salvage.

Broccoli FAQ

faqs van broccoli

Heeft u andere vragen over slechte broccoli? Hier zijn andere veel voorkomende vragen over het bereiden en bewaren van broccoli.

Kan ik broccoli samen met andere groenten bewaren?

U kunt broccoli naast andere groenten bewaren. U moet de groente echter niet in de buurt van fruit bewaren.

De meeste vruchten stoten ethyleengas uit als onderdeel van het rijpingsproces. Als u broccoli blootstelt aan ethyleengas, zal het snel bederven.

Doodt het koken van broccoli de bacteriën?

Grondig koken van groenten doodt de meeste bacteriën. Echter, betekent dit niet dat het veilig is om broccoli met schimmelgroei te koken.

Hoewel de hitte de schimmel kan doden, vernietigt het niet de schadelijke chemicaliën die door de schimmel worden vrijgegeven.

Kan ingevroren broccoli bederven?

Broccoli invriezen is een effectieve bewaarstrategie. Dit betekent echter niet dat de groente onbeperkt houdbaar is.

Je kunt broccoli bewaren in de vriezer bewaren tot drie maanden. Als zich ijskristallen beginnen te vormen, is het tijd om de groente te consumeren of weg te gooien.

Samenvattend

Hoe weet je of broccoli slecht is? Er zullen altijd tekenen zijn dat er zich schadelijke bacteriën vestigen. Maak er een standaard praktijk van om de groente goed te bewaren.

Dit zorgt voor maximaal behoud van vitaminen en dat je geen broccoli consumeert die mogelijk schimmel of andere vervelende bacteriën bevat.

Goede bewaarpraktijken staan gelijk aan verse broccoli op het moment van consumptie.

Lees ook:   Chocolade ganache taart