Wat wordt bedoeld met Mettenden?

De productie van worst is een traditie in Duitsland die al enkele eeuwen oud is. De worsten worden in veel verschillende processen geproduceerd. Er zijn meer dan 1500 variëteiten in dit land, die regionaal verschillen. In Duitsland zijn rauwe worsten erg populair. In sommige delen van het land worden deze worsten Mettenden genoemd. Maar wat wordt bedoeld met Mettenden?

De term Mettenden is niet bepaald opgehelderd

De term Mettenden voor de rauwe worsten, die erg populair zijn in Westfalen en ook in Noord-Duitsland, is niet helemaal duidelijk. Er wordt aangenomen dat de naam “Mett in Enden” Betekent. Dus vulden de slagers de gekruide mett in de dikke uiteinden van varkens- of schapendarmen en bonden het in kleine worstjes.

Overigens zijn de worsten gemaakt van eerder gekookt varkensvlees, vet en een kruidenmengsel van zout, peper en komijn. In sommige regio’s hebben de recepten ook een kleine Rundvleesgehalte. De worsten die in natuurlijke darmen worden gebotteld, worden dan teder gerookt en zijn dus langer houdbaar.

De grote worst is geschikt voor veel verschillende gerechten

De reeds eetbare Mettenden zijn geschikt als rauwe worstspecialiteit gewoon als tussendoortje of als tussendoortje. De worsten kunnen echter ook op verschillende manieren in de keuken worden bereid.

U kunt gemakkelijk verblijven in een Bain-marie en daarna genoten met brood en mosterd. Om ervoor te zorgen dat de natuurlijke darm niet barst, mag het water niet heter zijn dan 80 °C zijn. De Mettenden smaken bijzonder pittig als je op de Grill of in de Pan wees voorbereid. Erg populair zijn de worsten in Noord-Duitsland in diverse Stoofschotels.

Lees ook:   Olijvenfeestje! 3x recepten met olijven

In het najaar passen de Mettenden heel goed bij de Boerenkool. De worsten worden gekookt in kool. Dit geeft de boerenkool een bijzonder aroma. De worsten mogen echter niet met een vork worden doorboord. Als gevolg hiervan is de Vet van de Mettenden en ze verliezen hun stevige smaak.