Hoe wordt Leberkäse gemaakt?

Leberkäse of Fleischkäse is een Beierse specialiteit die goed past bij veel gerechten en ook vaak wordt gebruikt als broodbeleg. Maar hoe wordt Leberkäse eigenlijk gemaakt? Wij vertellen het je!

Zit Leberkäse er echt lever in?

Hoewel de naam “Leberkäse” waarschijnlijk een andere oorsprong heeft dan de naam doet vermoeden, bevatten sommige varianten juist lever. Om redenen van consumentenbescherming moet met name in Duitsland geproduceerde Leberkäse een Specifiek Percentage van de lever bevatten.

Een uitzondering hierop is de zogenaamde “Beierse Leberkäse”, die ook dienovereenkomstig moet worden geëtiketteerd. Voor rassen die geen lever bevatten, wordt ook vaak de term vleeskaas gebruikt.

Hoe wordt Leberkäse gemaakt?

Leberkäse bevat in principe de volgende ingrediënten:

  • Fijngehakt en/of varkensvlees
  • Spek
  • Mogelijk lever
  • Water of ijs
  • Aardappelzetmeel
  • Specerijen zoals zout, knoflook, peper, paprika of nootmuskaat

Bij het bereiden van Leberkäse worden de ingrediënten een homogene massa en dan in een Taartvorm of een andere bakvorm gebakken in de oven. Door de vleesporties grondig te vermalen en te mengen met water en zout, is een luchtige consistentie Bereikt. Dit komt ook tot uiting in de Luchtgaten, die in de afgewerkte vleeskaas zitten. Daarom doet het vleesgerecht visueel denken aan een Kaasbrood, wat een van de redenen voor de naam “Leberkäse” had kunnen zijn.

In plaats van water wordt ijs vaak gebruikt om de afzonderlijke ingrediënten in Leberkäse beter te binden. Het aardappelzetmeel geeft het gerecht nog meer consistentie en zorgt voor de beroemde Korst, die zich vormt tijdens het bakken.

Welke vormen van gehaktbrood zijn er?

Naast de traditioneel gebakken Leberkäse is er ook een variant waarbij de vleesmassa alleen gedempt Wordt. Dit type Leberkäse wordt tegenwoordig echter zelden geproduceerd. Daarnaast zijn er nog vele andere varianten van Leberkäse. Deze omvatten grove Leberkäse, Weißer Leberkäse, Stuttgarter Leberkäse, Frankische Leberkäse en vele andere variëteiten.

Lees ook:   Baked oats met banaan

Naast de eigenlijke vleesmassa bevatten sommige variëteiten ook additieven in de vorm van uien, groenten of kaas. Vooral de zogenaamde “pizza vleeskaas” is wijdverspreid en wordt vaak geserveerd als vleeswaren op vers brood. De meest populaire is echter de “Leberkäsweck”, die wordt geserveerd als een zacht broodje met een vingerdikke laag Leberkäse en mosterd of ketchup.