Hoe paksoi te koken?

De Pak Choi komt oorspronkelijk uit China en Azië. In Duitsland is het steeds vaker te vinden in goed gevulde supermarkten. Paksoi wordt ook wel Chinese mosterd of bladkool genoemd.

Het rozetvormige, donkergroene blad van de Pak Choi heeft een dikke, lichte middenrib. De losse koppen groeien meestal in Nederlandse kassen, maar kunnen ook in hun eigen tuin worden gekweekt. In het warme en vochtige kasklimaat is de kool na zes tot acht weken rijp voor consumptie.

Pak Choi in de keuken

De kool moet altijd vers verwerkt worden. Als het te lang blijft liggen, zal het slap en lelijk. Het is in een handomdraai te verwerken tot een smakelijke maaltijd. Het is geschikt voor

Paksoi bereiden

Pakpakking voorbereiden: Wassen voor de eigenlijke bereiding, steel verwijderen en bladeren verwijderen.

Pakpakking bereiden: Was voor de eigenlijke bereiding de steel en was de bladeren. Bron: Cv

Voordat u de kool bereidt, moet deze zorgvuldig worden voorbereid Gewassen en verpletterd worden. Snijd eerst de stengel af en maak de bladeren los om te wassen. De Middenrib knip je uit. Bladeren en midrib worden geplukt of in kleine stukjes gesneden. Nu kun je de kool blancheren en invriezen, in olie bakken of in bouillon bakken. Behalve iets Zout en vers gemalen Peper je hebt in het begin geen kruiden meer nodig. De Pak Choi smaakt solo, alleen met Room of Sojasaus verfijnd. Het kan echter ook worden gebruikt met andere groenten gemengd zijn.  Voor de Barbecue Mini-Pak-Chois worden in hun geheel op de grill gelegd en van alle kanten twee tot drie minuten bruin gemaakt. Afhankelijk van je smaak kun je je paksoi ook van tevoren gebruiken in een Marinade van citroensap, geraspte gember en chilivlokken.

Lees ook:   Vis met saliesaus

Ingrediënten voor een paksoi groente

  • één medium paksoi per persoon
  • 3 el olie, bij voorkeur arachideolie
  • een rode chili, in reepjes gesneden
  • 1 tl geraspte gember
  • een gesnipperde lente-ui, een teentje knoflook naar smaak
  • een gesnipperde rode ui
  • 1 el sojasaus, wat balsamicoazijn

Halveer de paksoi in de lengte, snijd chili en knoflook in fijne plakjes. Lente-uitjes en uien worden grof gesnipperd. Bak in de hete arachideolie de paksoi kort en spatel er vervolgens de andere ingrediënten door. Breng op smaak met sojasaus, balsamicoazijn en gember en kook 15 minuten op laag vuur.

Hier kun je wat inspiratie opdoen voor andere gerechten en zien hoe je paksoi op de Chinese manier kunt bereiden: