Franse landelijke keukens – ideeën, foto’s, voordelen, prijs

Keukenplanning is gedetailleerd werk, soms grappig, vaak vervelend, maar vooral één ding: een kwestie van smaak. Een Franse keuken in landelijke stijl past bij de smaak van sommigen – om vele redenen. Onder andere omdat het met een authentieke imperfectie de natuurlijkheid van een Franse levensstijl oproept. Bovendien kunt u met een Franse landelijke keuken het appartement gemakkelijk een charmante, landelijke flair geven, zelfs als u niet eens in de buurt van Bretagne of Normandië woont. Is je fantasie al geprikkeld? Dit bericht laat je kennismaken met de Franse landelijke stijl en geeft je tips voor het plannen van een landelijke keuken. Op y va! (Laten we gaan!)

Keuken in Franse landelijke stijl – natuurlijke materialen en decoraties

Klassieke Franse landelijke keuken met kookeiland en witte fronten; Foto: Scavolini

Klassieke Franse landelijke keuken met kookeiland en witte fronten; Foto: Scavolini

In een Franse landelijke keuken zijn er verschillende natuurlijke materialen zoals steen, terracotta en hout, soms in combinatie met roestvrij staal. Deze materialen worden gecombineerd met verschillende kleuren – geel, natuurlijk wit en pastelkleuren zijn erg populair, vaak kun je accenten vinden in groen, blauw en rood. Daarnaast zijn keukens in de Franse landhuisstijl vaak zeer gedetailleerd. Van uitbundig ontworpen knoppen, tot nostalgisch versierde handgrepen, tot geschilderde keukenfronten, alles is vertegenwoordigd.

De werkbladen zijn vaak gemaakt van graniet of marmer en leggen een extra accent met hun prachtige nerf. Massief hout of echt hout zijn ook welkom. Om de keuken uniformer te maken, zijn de muren en vloer vaak ontworpen met tegels of natuursteen. Het is niet ongewoon om een kroonluchter te vinden in Franse landelijke keukens, wat het geheel een zekere elegantie geeft.

Lees ook:   El Diplomatico

Landelijke keuken in Franse stijl – imperfectie en shabby chic

landelijke keuken in Mint; Foto: Scavolini

Mediterrane stijl landelijke keuken en keukenfronten in mint; Foto: Scavolini

Een onderscheidend kenmerk van een Franse landelijke keuken is de imperfectie. Niet alles hoeft perfect op elkaar afgestemd te zijn. Avonturiers zoeken naar extra vintage meubels op de rommelmarkt, maar er zijn ook veel nieuwe meubels in shabby chic stijl te koop. Shabby chic staat voor een stijl waarin zichtbare gebruikssporen deel uitmaken van het concept.

Een keuken in de Franse landhuisstijl is dan ook relatief ongevoelig en makkelijk te onderhouden. Kleine materiaaldefecten en sporen van slijtage worden dan eenvoudig geïntegreerd in het totaalplaatje en maken de keuken echt comfortabel. Daarnaast kan de inventaris van de keuken steeds opnieuw worden gevarieerd en naar believen worden aangevuld, zonder dat er stijlregels in gedachten hoeven te worden gehouden.

Voordelen van een Franse landelijke keuken

Gele landelijke keuken in Franse stijl met natuurstenen aanrecht; Foto: Scavolini

Gele landelijke keuken in Franse stijl met natuurstenen aanrecht; Foto: Scavolini

De voordelen van een Franse landelijke keuken kunnen als volgt worden samengevat:

  • Natuurlijke materialen – speciaal gevoel en look
  • Unieke Franse flair
  • Speciale blik door gedetailleerde decoraties
  • Eindeloze ontwerp- en uitbreidingsmogelijkheden
  • Ongevoelig – sporen van slijtage worden geïntegreerd in het totaalplaatje
  • Kan worden gecombineerd met elke keukenvorm

Natuurlijk is een landelijke keuken niet voor iedereen weggelegd. Jij bepaalt zelf hoe je keuken eruit moet zien!

Franse landelijke keuken: Prijs

Kortom, de gebruikte materialen en de grootte van de keuken bepalen de prijs. Bovendien hebben de geïnstalleerde apparaten een blijvende invloed op de uiteindelijke prijs. Je moet er minimaal 5.000,-, maar de luxe varianten kunnen soms wel 20.000 kosten. Het belangrijkste op dit moment is om (meerdere) aanbiedingen van experts te krijgen en goed advies te krijgen.

Lees ook:   Wat is snijbiet en wat kun je ermee?

Omslagfoto: Goldreif