Combi-apparaten stomer, magnetron en oven: voor-, nadelen en varianten van de verschillende fabrikanten

Oven met stoomstraal, ovenmagnetron, steamer magnetron of oven met magnetron en stoomstraal? Die zijn er allemaal: We hebben het over zogenaamde combinatieapparatuur in de keuken. Combitoestellen combineren twee of meer elektrische apparaten met elkaar. We vertellen je waar het allemaal om draait, welke voordelen de combinatieapparaten met zich meebrengen en welke soorten er zijn.

Voordelen: Ruimtebesparende en geavanceerde functies

AEG Steam Pro: een combinatieapparaat dat het allemaal kan

AEG Steam Pro: een combinatieapparaat dat het allemaal kan

De reden voor het combineren van de verschillende elektrische apparaten is de wens voor meer opslagruimte. Steeds meer keukenkopers wenden zich tot combinatieapparatuur om ruimte in de keuken te besparen. Vooral in kleine keukens of keukens met bestaande aansluitingen en uitsparingen kunnen combinatieapparaten helpen. Dit betekent dat gepassioneerde hobbykoks het ondanks het ruimtegebrek niet zonder oven, magnetron of stomer hoeven te doen. Een ander voordeel van de combinatieapparaten is de uitgebreide bereidingswijze. Een ovenmagnetron kan bijvoorbeeld binnen enkele minuten een cupcake bakken en bruinen ondanks de ovengrillfunctie en met een oven met stoomstootfunctie slaag je gegarandeerd in elk gebraad zonder uit te drogen.

Nadeel: Niets heel en niets half

AEG Steam-Pro: combinatieapparaat met steamer, oven en sous-vide; Foto: AEG

AEG Steam-Pro: combinatieapparaat met steamer, oven en sous-vide; Foto: AEG

Het nadeel van een combinatieapparaat is dat een oven-magnetron met stoomkookfunctie de basisfuncties van alle drie de apparaten combineert, maar nooit alle functies en voordelen van een enkele magnetron, een enkele stomer of een enkele oven heeft. Een combinatieapparaat kan dus een beetje van alles, maar niets perfect.

Welke combinatieapparaten zijn beschikbaar?

Stomer en magnetron

Magnetron met stomer als combinatieapparaat van Miele; Foto: Miele

Stoomkoken in de magnetron: magnetron met stomer als combinatieapparaat van Miele; Foto: Miele

Een combimagnetron en steamer zijn meestal magnetrons met extra functies. De apparaten zien er meestal uit als een conventionele magnetron, maar bieden extra voordelen. Het bijzondere aan steamermagnetrons is dat ze niet geïnstalleerd hoeven te worden. In tegenstelling tot conventioneel stoomkoken kunnen de magnetrons met stoomkookfunctie eenvoudig op het werkblad of op een plank worden geplaatst. Als u wilt, kunt u ook speciale ingebouwde modellen gebruiken. Hoewel een magnetron flexibel kan worden ingesteld in grootte en vorm, heeft deze ook aanzienlijk minder capaciteit dan normale steamers.  Een magnetron past ongeveer 20-25 liter, terwijl een conventionele stomer een gemiddelde capaciteit van 75 liter heeft.

Opwarmen dankzij de microgolffunctie in de stomer; Foto: Miele

Oven en magnetron

Naast een magnetron met gecombineerde stomer zijn er ook magnetrons met ovenfunctie. Deze uitbreiding is niet zo innovatief en nieuw als een steamer magnetron, maar net zo praktisch. Met de combinatie van magnetron en oven kun je snel opwarmen, ontdooien, braden, grillen, koken en bakken. Het grote voordeel is dat eten dankzij de magnetronfunctie sneller klaar is dan bij een normale oven. U kunt de combinatie van oven en magnetron kopen als vrijstaand of ingebouwd apparaat.

Lees ook:   Hummus met geroosterde paprika

Stomer en oven

Magnetron met stomer als combinatieapparaat van Miele; Foto: Miele

Neff oven met stoom burst functie; Foto: Neff

Een zogenaamde oven met stoomstraal combineert de twee voordelen van een oven en een steamer. Zo kun je tijdens het bakken vocht toevoegen in de vorm van stoom, ook wel klimaatkoken genoemd, en zo voorkomen dat een braadstuk uitdroogt. Brood bakken is ook perfect dankzij extra stoom. Natuurlijk kunt u de meeste combinatieoven- en stoomapparatuur ook afzonderlijk als zodanig gebruiken. Ovens met stoomkookfunctie zijn meestal verkrijgbaar als inbouwapparatuur in de StanDard maat 60*60cm. Sommige fabrikanten bieden ook ovenstomers in de nismaat 60 * 45cm.

Oven, stomer en magnetron

Stoomkoken, bakken, sous-vide koken en meer met de AEG Pro-Steam; Foto: AEG

Stoomkoken, bakken, sous-vide koken en meer met de AEG Pro-Steam; Foto: AEG

Bijna alle fabrikanten bieden nu ook speciale combinatieapparatuur die alle functies omvat – van bakken met boven- / onderwarmte, circulerende lucht en grill tot stoomkoken en opwarmen met magnetrons. Deze high-end apparaten bieden meestal veel voorgekauwde programma’s met geschikte recepten, waarmee bijbehorende gerechten zoals gebraden, brood, braadpan, etc. bijna automatisch slagen. De bijbehorende combinatieapparaten hebben meestal ook zelfreinigende programma’s zoals pyrolyse, hydrolyse of katalyse. Sommige apparaten zoals de AEG Steam-Pro kunnen zelfs extra sous-vide koken. Vanwege de complexiteit van de combinatieapparatuur oven, steamer en magnetron, zijn deze meestal alleen verkrijgbaar als grote inbouwapparatuur vanaf 60 * 60cm.

Identieke ovens: merken en fabrikanten in vergelijking

Omslagfoto: Neff