Keuken met schiereiland: Open keuken voor kleine ruimtes

Een keuken met een schiereiland is het kleine zusje van een vrijstaand kookeiland. Dit is echter op geen enkele manier minderwaardig. Integendeel, het vertegenwoordigt een visueel en functioneel hoogtepunt voor kleine keukens in een beperkte ruimte. We vertellen je wat een keuken met een schiereiland nog meer kan doen en waar je rekening mee moet houden bij het plannen.

Voordelen van een keuken met een schiereiland

Groenhouten keuken van prijsgroep 1 met kunststof fronten uit de serie Bari Castell beuken in G-vorm. Foto: Schüller Küchen

Kleine houten keuken in G-vorm met schiereiland; Foto: Schüller Küchen

De voordelen van een kookeiland liggen voor de hand: ze zijn een werkplek, bieden opslagruimte, dienen zowel als kookoppervlak als als eettafel, ze verkorten de werkafstanden en openen de keukenruimte voor het hele gezin. Daarnaast zijn ze een must-have voor moderne, open keukens. Het probleem met vrijstaande kookeilanden is echter dat ze relatief veel ruimte innemen en daarom niet geschikt zijn voor kleine keukenruimtes. En dat is waar keukens met schiereilanden in het spel komen. Omdat het schiereiland in een keuken precies dezelfde voordelen biedt als een vrijstaand eiland, maar slechts half zoveel ruimte nodig heeft, omdat ze aan één kant grenzen aan een muur of een kitchenette. Een keuken met een schiereiland is perfect voor u als u een open keuken met kookhoek en woon / eetkamer in één wilt, maar weinig ruimte beschikbaar heeft.

Waar u rekening mee moet houden bij het plannen van uw keuken met een schiereiland

Moderne landelijke keuken met schiereiland en zwart werkblad; Fotograferen:

Moderne landelijke keuken met schiereiland en zwart werkblad; Foto: Häcker

Omdat een schiereiland in feite niets meer is dan een extra, vrijstaande kitchenette, hoeft er niet veel anders te worden overwogen bij het plannen van een andere keuken. Als basisvorm zijn keukens in L-vorm of G-vorm bijzonder geschikt. Hoe u ze in detail ontwerpt, hangt af van uw individuele voorkeuren en behoeften. Net als of je de gootsteen of de kookplaat op het schiereiland plaatst – of geen van beide. Het enige belangrijke is om bij de planning aandacht te besteden aan bestaande water- en elektriciteitsaansluitingen. Een ander belangrijk punt bij het plannen van een keuken met een schiereiland zijn de wandelpaden. Om voldoende bewegingsvrijheid te hebben, moet je ervoor zorgen dat je minimaal 1,2m afstand houdt tussen het schiereiland en andere keukenmeubels.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Spruitjessoep met spekjes en korstjes

Inspiratie: De mooiste keukens met een schiereiland

Moderne keuken met houten schiereiland en roestvrijstalen aanrecht; Planning en uitvoering: Hutle Dornbirn

Moderne keuken met houten schiereiland en roestvrijstalen aanrecht; Planning en uitvoering: Hutle Dornbirn

Witte keuken met schiereiland in marmerlook; Foto: fotolia

keuken met schiereiland in gemarmerd graniet; Planning en uitvoering: Hase + Kramer

Witte glanzende keuken met schiereiland en houten bar; Planning en uitvoering: Hase &Kramer

Witte glanzende keuken met schiereiland en houten bar; Planning en uitvoering: Hase &Kramer

Prachtige U-keuken van Schüller met Biella fronten in pastelroze satijnlak mat (PG4) en zwarte hoge kasten. Foto: Schüller Küchen

Prachtige U-keuken van Schüller met schiereiland; Foto: Schüller Küchen

Een bijzonder model: Y-keuken met twee schiereilanden van Ballerina, foto: Ballerina

Omslagfoto: Schüller Küchen