Water in de koelkast: de 6 meest voorkomende oorzaken

Meestal hebben we graag water in de koelkast. In de zomer is er niets beter dan een koel, koud, helder water uit de bubbelfles. Als er echter een plas water onder het groentecompartiment van de koelkast ligt, kan dit zijn omdat iemand problemen heeft met het sluiten van waterflessen of omdat de koelkast te veel condens opvangt.

Zes oorzaken van water in de koelkast

Het is normaal dat condensatie optreedt in de koelkast. Dat er zulke grote plassen in ontstaan dat het hele gezin kan worden uitgenodigd voor een strandvakantie, maar niet. Het is vervelend om het water elke keer te moeten verwijderen met een oude doek en een emmer of met een te grote keukenspuit. Water in de koelkast veroorzaakt ook de volgende problemen:

– Het constante vocht biedt een huiselijk thuis voor schimmels en ziektekiemen: deze vallen zowel koelkastmaterialen als voedsel aan.
– Het stroomverbruik neemt aanzienlijk toe: door het glazuur van het water wordt de binnenkant van de koelkast geïsoleerd van de vergeefse koelpogingen van de compressor. Dit verbruikt dus meer elektriciteit.
– De levensduur wordt verkort: door de overuren van de compressor raakt deze oververhit. De ziektekiemen zetten ook een pijnlijk einde aan de koelkast.

Water in de koelkast kan worden veroorzaakt door:

1. Verstopte afvoer
2. Oneigenlijk gebruik
3. Beschadigde deurafdichting
4. Warm voedsel
5. Onjuiste opslag
6. Defecte ontwerpen

1. Verstopte afvoer

De afvoer bevindt zich in een goot op de binnenste achterwand van de koelkast en is daar om de normale condensatie af te voeren. Na verloop van tijd vormen zich echter onzuiverheden en verstoppen ze de afvoer.
Coping: De afvoer kan worden gereinigd van vuil met een tandenstoker en worden gereinigd met een wattenstaafje of doek. Dan stroomt de condens weer normaal weg.

Lees ook:   Courgette rolletjes met zalm

2. Oneigenlijk gebruik

Als de deur te vaak wordt geopend en ook te lang open blijft staan, komt warme lucht het interieur van de koelkast binnen en condenseert vervolgens op de binnenmuren. Vooral in de zomer is dit een probleem.
Coping: Open de koelkast zo zelden mogelijk. Aankopen kunnen worden verzameld en vervolgens in één stuk worden gegeven. Bedenk van tevoren wat je uit de koelkast wilt halen en waar het zou kunnen zijn, zodat de deur niet onnodig lang open staat.

3. Beschadigde deurafdichting

Na een bepaalde tijd worden zeehonden broos. Door de warme lucht die gestaag binnenkomt, ontstaat condensatie. Dit is heel eenvoudig te bepalen: doe ‘s nachts het licht in de keuken uit, zet een zaklamp in de koelkast en controleer of het licht doorschijnt. Als dat zo is, is de deurafdichting defect, zo niet, dan is de verzegeling niet de oorzaak.
Coping: Vervang eenvoudig de deurafdichting. Dit is niet duur of ingewikkeld.

4. Warm voedsel

Warm voedsel verhoogt de temperatuur in de koelkast en overbelast de compressor. Zo ontstaat condensatie.
Coping: Laat warme etensresten afkoelen voordat je naar de koelkast gaat.

5. Onjuiste opslag

Verpakkingen op de binnenste achterwand van de koelkast laten de condens langs de muur lopen.
Coping: Bewaar items iets weg van de binnenmuren.

Tip: De koelkast moet grondig worden schoongemaakt na het oplossen van het probleem!

6. Defecte ontwerpen

Ja, zelfs de nieuwe koelkast kan defecte constructies hebben. Als geen van de andere oorzaken van toepassing is op de nieuwe koelkast:
Coping: Bel de service en vervang de koelkast indien nodig.

Lees ook:   Kipragout

Nu is het probleem hopelijk opgelost. Anders moet er een nieuwe koelkast komen en voor de komende zomer nog een tuinzwembad voor de strandvakantie. De koelkast heeft sowieso geen ruimte voor het hele gezin.

Omslagfoto: Andrey Popov, Fotolia