Er zijn verschillende Soorten kookplaten : inductie, glaskeramiek, elektrisch of gas. De kookplaat is een essentieel onderdeel van apparatuur in de keuken. De keuze van het model van uw kookplaat hangt af van uw gewoonten en voorkeuren. De inductietafel en de glaskeramische tafel bieden kracht en veiligheid, hoewel de keramische kookplaat meer energie verbruikt. De elektrische kookplaat heeft een hoge traagheid wat resulteert in een hoger energieverbruik. De gaskookplaat is gemakkelijk te gebruiken en de prijs is laag. Dit is de kookmethode die door de grote chef-koks wordt geprezen. Ontdek onze vergelijking van de verschillende soorten kookplaten.
De inductiekookplaat
Het is een kookplaat elektrisch en wie verwarmt alleen het oppervlak in contact met de pan. Dit systeem biedt een Hoge beveiliging het vermijden van de pan vergeten op het vuur en het maakt het mogelijk om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren (tussen 30 en 50% in vergelijking met een conventionele kookplaat). Het is een kookplaat van hoge kwaliteit met een opbrengst van 80 tot 90%. Het warmt heel snel op en stelt je in staat om in één minuut van sterk naar laag vuur te gaan. De recipiënten moeten Compatibel met inductiekookmodus. Dit zijn de pannen in gietijzerin staalin geëmailleerd staal of staal roestvrij, maar geen glazen, keramische of aluminium container. Het enige nadeel van dit product is de Gemiddelde aankoopprijs rond de 300 €.
De glaskeramische kookplaat
De glaskeramische kookplaat heeft twee soorten open haarden:
- stralend : homogene en constante warmte met of zonder stralend Hoogtepunt (stijgt sneller in temperatuur dan conventionele straling);
- halogeen —Stijgt sneller in temperatuur.
De meeste glaskeramische kookplaten zijn uitgerust met een Combinatie van de twee zones. Glaskeramiek is een materiaal dat een Hoge weerstand tegen thermische en mechanische schokken. Sommige modellen hebben een Uitbreidbare kookzone (dubbele of drievoudige zone) voor grotere potten of pannen. Het assortiment keramische kookplaten is zeer breed. De De eerste prijs is ongeveer 150 €.
De glaskeramische kookplaat met stralende focus
De stralende haardplaat geleidingsverwarming in zekere zin progressief en constant. De warmte is homogeen en ideaal voor voedingsmiddelen die op een stabiele temperatuur moeten worden gekookt voor een lange periode. Warmteoverdracht gebeurt bij 80% door geleiding en 20% door straling.
De glaskeramische kookplaat met halogeenhaard
De halogeen haardplaat verwarmt door progressieve warmtepulsen. Het wordt binnen enkele seconden in- en uitgeschakeld. Zij stijgt snel in temperatuur en het is bijzonder geschikt voor voedsel dat snel in beslag moet worden genomen. Warmteoverdracht gebeurt bij 80% door straling en 20% door geleiding.
Voor- en nadelen van de glaskeramische kookplaat
De glaskeramische plaat heeft vele voordelen:
- Verwarmingssnelheid : een glaskeramische plaat warmt sneller op dan een conventionele plaat (vooral halogeenhaarden);
- precisie : temperatuurregeling is nauwkeuriger vanwege de lage thermische inertie;
- Vereenvoudigde reiniging : dankzij het vlakke en gladde oppervlak van de glaskeramische plaat;
- Betaalbare aankoopprijs : minder krachtig dan een inductieplaat, de glaskeramische plaat kost ook minder;
- veiligheid : restwarmte, overvulbestendig, kinderslot, noodstopsleutel, etc.;
- compatibiliteit : alle pannen en pauzesRollen zijn compatibel met dit type plaat.
De meeste glaskeramische kookplaten bieden een narrowcasting en Aanraakbediening. De glaskeramische kookplaat heeft enkele nadelen, zelfs als ze grotendeels worden gecompenseerd door de voordelen. Het is langzaam afkoelen (tussen 10 en 30 minuten). Het is daarom noodzakelijk om Zorg ervoor dat u uw gerechten van het bord haalt zodat ze niet blijven koken. Het is een kookplaat waarvan de Energieverbruik blijft hoog.
De gaskookplaat
De gaskookplaat moet aangesloten op gas. Het gas wordt vrijgegeven door een klep en bereikt vervolgens de plaatinjector via een pijp. Gas is Verpulverde op het moment van ontsteking. De gasplaat is voorzien van gasbranders of -vuren die een vlam. Elk huishouden heeft een aparte injector wie regelt de gasstroom naar de brander en bepaalt dus de Kracht van elk van hen. De ontsteking van de gaskookplaat gebeurt ofwel matches gebruiken of elektronische manier. De injectoren zijn verschillend afhankelijk van het gebruikte gas: butaan, propaan of aardgas en brandervermogen.
Voordelen van de gaskookplaat
Het belangrijkste voordeel van de gaskookplaat is de lage prijzen. Vrijwel alle containers zijn compatibel met dit type kookplaat. Merk op dat dit de Favoriete kookmethode van grote chef-koks, omdat de vlam van het gas zichtbaar blijft waardoor een Nauwkeurig en gecontroleerd koken.
Nadelen van de gaskookplaat
Dit type kookplaat is Minder efficiënt dan een inductiekookplaat en zijn schoonmaken is vervelend. Het andere nadeel is de veiligheid. De risico op brandwonden met vlammen is groot en het risico van gaslekkage In de woning is ook aanwezig.
De elektrische kookplaat
Elektrische platen zijn Ronde gietijzeren haarden verwarmd door conductie. Er zijn verschillende soorten elektrische platen:
- Bord Automatische open haard : de temperatuurregeling gebeurt door koppelingsschakelaar.
- Bord Snelle focus : krachtiger, het is gemarkeerd met een rode cirkel in het midden en het materiaal is de Licht gietijzer. De Temperatuurinstelling is nauwkeuriger en dit type plaat heeft een pthermische rotsectie. De temperatuurregeling gebeurt door koppelingsschakelaar.
- Bord thermostatische of automatische open haard : heeft een centraal deel metalen die de rol speelt van thermostaat. Het elektrische vermogen wordt geregeld op basis van de temperatuur die door de pan op de plaat wordt bereikt.
De bediening van de elektrische kookplaat is ofwel lateraal of frontaal. De belangrijkste nadelen van de elektrische plaat zijn de hoge traagheid die een Hogere energiekosten en de langzame temperatuurstijging die het niet mogelijk maakt om snel over te schakelen van een hoog vuur naar een laag vuur.
Er zijn modellen van Combinatiekookplaten die over het algemeen een elektrische plaat met twee of drie gasplaten of twee gasplaten en twee inductiekookplaten. Dit type kookplaat is praktisch in het geval van Stroomstoring of wanneer uw gasfles is leeg.
Inhoudsopgave