De waterkoker maakt deel uit van de De meest voorkomende apparatuur in onze keukens. Om de levensduur te verlengen en de optimale werking ervan te garanderen, is het cruciaal om het te ontkalken regelmatig. Inderdaad, door het gebruik wordt het uiteindelijk geschaald. Het drinkwater dat het apparaat bevat, genereert afzettingen van kalkaanslag en sporen van kalkaanslag. Het is daarom essentieel om uw waterkoker regelmatig en correct schoon te maken. Hoe doe ik dit? We leggen alles uit in ons artikel.
Waarom is ontkalken belangrijk?
Handig, mobiel en ruimtebesparend, De waterkoker wordt gebruikt om thee en infusies te bereiden, maar ook oploskoffie en oplossoepen. Het wordt zowel thuis als op kantoor of op reis gebruikt.
Net als koffiezetapparaten en koffiezetapparaten moeten waterkokers regelmatig schoongemaakt en ontkalkt. Wanneer het apparaat wordt ingeschakeld, warmt de kalkaanslag in het water op en nestelt zich op de muren en interne elementen van de apparatuur. Kalksteendeeltjes vormen witte vlekken en afzettingen die op witte vlokken lijken en in water kunnen drijven. Dit wordt tandsteen.
Wanneer het water wordt verwarmd, geeft de weegschaal in het apparaat vrij bacteriën. Het is daarom belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. om voor de hand liggende hygiënische redenen en voor je gezondheid.
Door op te schalen, blokkeert uw waterkoker de juiste waterstroom. Het moet volledig en regelmatig worden gereinigd om zorgen voor een optimale werking van het apparaat.
Tandsteen voorkomt ook een goede opstart. Dit zal uw stroomverbruik verhogen, omdat het water langer nodig heeft om op te warmen vanwege de schaal die aanwezig is op de weerstand van het apparaat. Door uw waterkoker schoon te maken, kunt u bespaar energie!
Tips voor optimale schaling
Er zijn chemicaliën en Natuurlijke oplossingen voor ontkalking goed uw waterkoker.
Ontkalken met chemicaliën
Er zijn in de handel verkrijgbare producten die speciaal zijn ontworpen voor het onderhoud van elektrische apparatuur. Aangeboden in de vorm van een sachet met poeder, dit type product wordt direct betaald in de ketel. Spoel het apparaat na het koken van het water af met schoon water.
Aan de andere kant is deze truc verre van ecologisch, dit soort chemicaliën zijn meestal schadelijk voor het milieu. Zorg er ook voor dat u de binnenkant van de waterkoker grondig spoelt na het reinigen, om dit gevaarlijke product niet in te nemen.
Een ecologische oplossing: baking soda
Chemisch maar veel ecologischer, zuiveringszout is Een goed alternatief om uw waterkoker te ontkalken. Samengesteld uit calciumbicarbonaat en natriumchloride, het is niet-toxisch en is biologisch afbreekbaar. Zeer effectief en veelzijdig, dit economische product wordt in veel gevallen gebruikt. Geplaatst in de trommel van de wasmachine, is het een essentiële whitener. Lost op in helder water, Het reinigt effectief alle oppervlakken in het huis. Het is dit mengsel dat ook wordt gebruikt om waterkokers te ontkalken.
Het recept voor het ontkalken van een waterkoker met zuiveringszout:
Om uw waterkoker effectief te ontkalken, giet u een liter water en 3 theelepels zuiveringszout in het apparaat. Nadat je het mengsel aan de kook hebt gebracht, laat je het ongeveer een uur staan. Spoel meerdere keren. Uw apparatuur zal als nieuw zijn!
De natuurlijke truc: witte azijn
Multifunctionele, witte azijn is een geweldige bondgenoot bij het koken. Het wordt met name gebruikt om de verbrande bodem of vetvlekken van pannen te reinigen. Verdund in water en verwarmd, het is ook een krachtige ontkalker. Volledig ecologisch, het is Een effectieve en natuurlijke antikalklaag.
Het recept voor het ontkalken van een waterkoker met witte azijn:
Om uw waterkoker te ontkalken, giet u een derde witte azijn in tweederde helder water. Breng aan de kook, laat het een paar uur of zelfs een nacht staan, als uw apparaat erg geschaald is. Leeg vervolgens de oplossing en spoel uw apparatuur meerdere keren af.
De economische oplossing: gele citroen
Het sap van een verse citroen kan ook wonderen doen. Dankzij het citroenzuur dat het bevat, is het een natuurlijk wapen tegen kalkaanslag.
Het recept voor het ontkalken van een waterkoker met citroensap:
Pers een gele citroen in een halve liter helder water. Laat het twee uur intrekken en spoel het vervolgens af.
Hoe vaak moet je je waterkoker ontkalken?
Het volledig reinigen van de waterkoker kost weinig tijd. Om de levensduur van uw apparaat te verlengen, wordt aanbevolen om het regelmatig te ontkalken. Zonder het bij elk gebruik te doen, een ontkalking om de twee of drie maanden of zo wordt aanbevolen. Het hangt natuurlijk allemaal af van het gebruik van je apparaat. Als u het dagelijks of meerdere keren per dag inschakelt, moet het mogelijk vaker worden ontkalkt.
Om de proliferatie van bacteriën in de ketel te voorkomen, probeer deze schoon te houden. Overweeg ook leg het regelmatig. Hoe langer het water stagneert, hoe meer bacteriën het kan bevatten.
Hoe voorkom je kalkvorming in een waterkoker?
Hard water dat veel kalkaanslag bevat, zal sneller kalkaanslag vormen in uw waterkoker. Om de vorming van kalk te voorkomen, is het daarom noodzakelijk om water laag in kalksteen te gebruiken. Om dit te doen, kunt u bijdragen mineraalwater in flessen of Investeer in een filterkan. Om je stromend water te ontharden, zijn er ook filters om direct op de kraan te installeren van de keuken.
Inhoudsopgave