Optimaal gebruik maken van opbergruimte: tips voor meer ruimte in de keuken

Je kunt je keuken in het begin minimalistisch plannen, uiteindelijk ligt het werkoppervlak meestal vol met elektrische apparaten en in de kasten verzamelen zich allerlei gerechten. Daarom is opbergruimte een heel belangrijk onderwerp in de keukenplanning, ook al wordt er vaak te weinig belang aan gehecht. We vertellen je hoe je de opbergruimte in je keuken optimaal kunt benutten.

Het is je verjaardag, je hebt een geweldig keukenapparaat gewonnen in een wedstrijd of het 147-delige theeservies met het ongewone ontwerp zo geweldig gevonden dat je het gewoon mee moest nemen – dit alles maakt de keuken steeds drukker en op een gegeven moment weet je niet waar je alle keukengerei moet plaatsen. Opbergruimte is altijd een groot probleem in de keuken. Het maakt niet uit of de keuken klein of groot is: Optimale opbergruimte is belangrijk om goed en stressvrij in de keuken te kunnen werken. Het kiezen van de juiste keukenkasten, het positioneren van apparaten en het gebruik van ruimtebesparende ladesystemen is cruciaal – waardoor koken nog leuker wordt.

Onderstellen met uittrekbare

Onderkast met pot pull-out van Blum; Foto: Julius Blum GmbH

Wie weet het niet: Je wilt een pot uit de kast halen en moet eerst moeizaam alle andere potten van onderaf uitgraven om uiteindelijk bij die ene pot te komen die je wilt. Dit probleem kan eenvoudig worden opgelost met pull-outs in de onderkasten. Zo kom je gemakkelijk van boven naar beneden zonder dat je eerst de onderkast hoeft op te ruimen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar is ook ergonomisch en beschermt de rug.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gevulde courgette met tijmpuree en paprikacoulis

Apothekerskast

nobilia's apothekerskabinet; Foto: nobilia

nobilia’s apothekerskabinet; Foto: nobilia

Niet voor niets zijn apothekerskasten erg trendy in moderne keukens. Ze hebben niet veel ruimte nodig en openen naar voren. Toch bieden ze voldoende ruimte voor specerijen en benodigdheden. U hebt ook van beide kanten toegang tot de inhoud. Apotheekkasten zijn smal en hoog en bieden daarom veel opbergruimte in de kleinste ruimte. Tip: Als je containers van transparant plastic of glas koopt voor de bovenste compartimenten van de apothekerskast, kun je snel zien wat je bovenaan hebt opgeborgen, zelfs zonder rekoefeningen.

Apothekerskast voor de keuken: Wat zijn de voordelen van het keukenkastje?

Inbouwkasten op maat

ingerichte keuken met Blum Space Tower; Foto: Julius Blum GmbH

ingerichte keuken met Blum Space Tower; Foto: Julius Blum GmbH

Als u de ruimte in de keuken optimaal wilt benutten, kunt u ook individuele meubels en kasten laten maken. Het op maat gemaakte keukenmeubilair kan perfect in hoeken worden geïnstalleerd en vult perfect elke hoek van de keuken. Hoge plafonds, schuine hoeken, schuine plafonds – zo wordt elke keuken een uniek ruimtewonder.

Gebruik de keukenwanden

Open wandplanken kunnen tegelijkertijd als opbergruimte en decoratie worden gebruikt

Open wandplanken kunnen tegelijkertijd als opbergruimte en decoratie worden gebruikt

Niet alleen decoraties kunnen aan de keukenmuren worden gehangen – keukengerei zoals pannen, bestek, kooklepels en kruiden zijn hier ook bij uitstek geschikt voor. De mogelijkheden zijn groot: je kunt haken aan de muur hangen, een rail bevestigen om op te hangen of een magnetische muur. U kunt ook afzonderlijke planken bevestigen om kopjes en grote keukenapparatuur op te slaan.

Orde is er

Hoe meer orde in de keuken, hoe meer ruimte je wint. Daarom is het belangrijk om altijd orde te houden in de keuken en alle keukengerei van het werkblad op te slaan. Niets is minder leuk dan werken in een rommelige keuken, waar je eerst ruimte op het werkblad moet zoeken om te kunnen beginnen met koken.

Lees ook:   Rum en dessertwijn – een heerlijke afsluiter van jouw avond tafelen!

Meer over dit onderwerp: