Warme melk in de magnetron

Of het nu puur is of met koffie: Warme melk is niet alleen echt heerlijk op koude winterdagen. Je kunt ze thuis bijzonder snel opwarmen in de magnetron – maar in tegenstelling tot het opwarmen in de kookpot, zijn er enkele belangrijke criteria die je zeker moet overwegen.

Instructies: Melk opwarmen in de magnetron

Je hebt nodig:

  • Een vat geschikt voor de magnetron
  • Een houten lepel of glazen staaf

Tijdsbelichting:

  • Relatief snel in een paar minuten

Hoe het werkt

1. Giet de gewenste hoeveelheid melk in een beker of container die geschikt is voor de magnetron. Merk op dat u de container onder geen enkele omstandigheid moet bedekken, omdat in het ergste geval de resulterende overdruk tot een explosie kan leiden.

2. Plaats een houten lepel of een alternatieve glazen staaf in de container met de melk. Dit dient om ervoor te zorgen dat de melk niet overloopt bij verhitting. In geen geval mag u hiervoor een metalen voorwerp gebruiken, anders is er een acuut risico op brand.

3. Zet de melk in de bak in de magnetron. Met 600 tot 700 watt vermogen duurt het ongeveer één tot twee minuten voordat de melk de gewenste temperatuur heeft bereikt. Vervolgens kunt u de container voorzichtig verwijderen.

4. Omdat de temperatuurontwikkeling in een magnetron heel anders is dan die van een kookplaat, wordt de warmte hier ongelijk verdeeld. Roer na verwijdering de melk met een lepel zodat het vuur gelijkmatig wordt verdeeld.

Waarom moedermelk niet in de magnetron thuishoort

In tegenstelling tot conventionele melk uit de supermarkt hoort afgekolfde moedermelk niet thuis in de magnetron. De reden hiervoor is heel eenvoudig: bij het opwarmen van moedermelk in de magnetron lijdt de kwaliteit ervan omdat de melk op bepaalde punten te veel en ongelijkmatig opwarmt – dit vernietigt ook belangrijke antilichamen en enzymen, die een waardevol onderdeel van moedermelk zijn. Omdat er ook een risico is op brandwonden voor de baby als gevolg van te hete moedermelk uit de magnetron (de fles kan nog steeds licht warm zijn aan de buitenkant, maar al erg heet aan de binnenkant), moet moedermelk die van tevoren wordt afgekolfd en in de koelkast wordt bewaard, liever voorzichtig worden verwarmd in een waterbad of onder stromend, warm water.

Lees ook:   Margarine met Sabine - Foodies

Meer over dit onderwerp: