Gesneden in braadworst – ja of nee?

De worst ruikt verleidelijk in de pan of op de grill, zachtjes zinderen vult de lucht en je water watert ervan. Dan ligt de braadworst op je bord – en ziet het eruit alsof hij is ontploft. Iemand zei ooit dat je altijd braadworst moet snijden voor de bereiding. Of dit waar is en waarom dit zo zou moeten zijn, vertellen we je in dit bericht.

Worsten barsten als ze niet worden gesneden

Er zijn twee verschillende soorten worsten: rauwe worsten en voorgekookte/gebrouwen worsten. De twee soorten zien er niet alleen anders uit en smaken anders, maar gedragen zich ook iets anders in de pan en op de grill. Voorgekookte worsten barsten meestal niet in de pan of op de grill, maar rauwe worsten wel.

Waarom barsten worsten?

Een braadworst bestaat uit worstdeeg en de Pelle. De Pelle is een natuurlijk omhulsel, d.w.z. de gereinigde darm van een dier waarin het worstdeeg is gevuld. De Pelle houdt het worstdeeg bij elkaar, is eetbaar en beschermt het worstdeeg tegen invloeden van buitenaf. Ze heeft hem ook nat gemaakt. Want het worstdeeg bestaat natuurlijk niet alleen uit gehakte stukjes vlees, maar ook uit vet, water en kruiden. En het is het water dat ervoor kan zorgen dat de braadworst barst. Dit komt omdat water al waterdamp wordt bij temperaturen onder de 100°C en zeer sterk uitzet. De worsthuid is echter niet oneindig elastisch, dus het kan bezwijken onder de druk en openbarsten. Als de braadworst voor de bereiding om de paar centimeter van beide kanten wordt gesneden, kan de hete stoom ontsnappen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Venkelsoep met saffraan en Spaanse chorizo

Voorgekookte worsten barsten meestal niet meer. Want in de voortuin is het water al heet geworden, misschien deels uit de worst ontsnapt. Daarnaast heeft de verhitting de structuur van de schil en het worstdeeg zodanig veranderd dat waterresten beter kunnen ontsnappen.

Conclusie: gesneden in braadworst – ja of nee?

Of een worst mag barsten of niet, is een kwestie van optiek. Natuurlijk ziet het er mooier uit als de worst intact blijft – maar je zult geen verschil in smaak merken. Om veiligheidsredenen kan het nog steeds zinvol zijn om de worst te snijden. Want bij het frituren komt er ook vet uit. Als het vet in de pan in contact komt met de waterdamp die eruit schiet, wordt het erg gevaarlijk voor je. Het vet kan ontstoken raken, en natuurlijk spettert het enorm. U moet uw keuken grondig schoonmaken en u kunt gewond raken door het hete spattende vet-watermengsel. Dus beter knippen!

Vlees goed invriezen en ontdooien