Wat betekent headless voor afzuigkappen?

De afzuigkap wordt in vakjargon “dampafzuiging” genoemd, wat het fundamentele belang van dit onopvallende apparaat goed verklaart: Met de afzuigkap worden de dampen (= kook- of bakdampen) gestofzuigd, die altijd ontstaan tijdens het koken – vooral open keukens zijn nauwelijks denkbaar zonder afzuigkap.

Helaas betekent hoofdruimte niet dat de afzuigkap ook de dampen van overwerkte hersenen opneemt – het is slechts een van de beschikbare ontwerpen van de praktische helper, die echter voor veel huishoudens de beste keuze is:

De verschillende ontwerpen van de afzuigkappen

Afzuigkappen zijn klassiek gedifferentieerd in ondercounter afzuigkappen voor installatie onder wandunits en eilandkappen voor montage over kookeilanden. De headless afzuigkap is een vrij nieuwe variant, die nu een van de meest populaire modellen is. Allereerst wordt het gekenmerkt door het feit dat het gemakkelijk verticaal aan de muur achter de kachel kan worden gemonteerd, een goede en logische plek om te stofzuigen. Vervolgens wordt het zo uitgevoerd dat het koks volledige bewegingsvrijheid geeft tijdens het koken – zelfs met de kop, zonder dat de inhoud van een pot of pan nader wordt gecontroleerd die tot een bult leidt.

Hoofdloze afzuigkapmythe van Franke; Foto: Franke

Hoofdloze afzuigkapmythe van Franke; Foto: Franke

De productontwerpers hebben veel moeite gestoken in het ontwerpen van de headless afzuigkappen: ze kunnen dicht bij de kachel worden geplaatst om optimale stoom-, vet- en geurafvoer te garanderen en toch maximale hoofdruimte te bieden tijdens het werken aan de kachel. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door de grootte te optimaliseren, de voorrand af te slanken en scherpe hoeken en randen achterwege te laten. Gelukkig wordt deze zorg in het ontwerp van de nieuwste generatie afzuigkappen meestal weerspiegeld in het decoratieve ontwerp: modern en eenvoudig, nobel tijdloos materiaal zoals roestvrij staal of glas, onopvallende lijnen zonder franje. Technische extravaganties daarentegen zijn zeker te vinden, bijvoorbeeld bediening via touchscreen, veel verschillende afzuigtrappen of geïntegreerde verlichting.

Lees ook:   gaskookplaat

Hoofdvrije afzuigkap: luchtafvoer, recirculerende lucht of beide?

De headless afzuigkap verschilt niet in functie en prestaties van de klassieke modellen, dus ook hier moet je kiezen tussen de ventilatiesystemen luchtafvoeren (buiten) of recirculerende lucht (in een filter dat regelmatig moet worden vervangen) of kiezen voor de combinatie van beide systemen die vandaag worden aangeboden. Als een doorbraak door de muur mogelijk is waar de afzuigkap moet worden geïnstalleerd zonder andere systemen zoals een ventilatiesysteem in de woonkamer aan te tasten, raden experts het gebruik aan van een hoofdloze afzuigkap met afvoerluchttechnologie, die onmiddellijk dampen en geuren naar buiten afvoert.

Headless extractor Lago van Franke; Foto: Franke

Headless extractor Lago van Franke; Foto: Franke

Als een muurdoorbraak niet mogelijk is vanwege de huidige positie van de kachel of momenteel niet gewenst is in huurhuizen / appartementen vanwege de verhoogde inspanning (vragen bij de verhuurder, contractuele regelgeving, enz.), Wordt de aankoop van een model dat luchtafvoer en recirculatieluchttechnologie combineert indien mogelijk aanbevolen. Want afzuigkappen hebben een lange levensduur, en vooral de headless afzuigkappen worden vaak aangeboden met deze combinatietechniek, waarmee je alle mogelijkheden om in een ontspannen houding te koken openhoudt voor de toekomst.