Kookveldafzuiging: BORA of Miele? Welke dumpventilator is beter?

De afzuigkap wordt geleidelijk vervangen door afzuigkappen naar beneden, ook wel kookplaatafzuiging, kookplaatventilator of tafelventilator genoemd. Twee populaire en hoogwaardige modellen komen van BORA en Miele. We hebben een vergelijking gemaakt van de BORA Basic kookplaatafzuiging en de Miele Two-in-One kookplaatventilator en vertellen u welke kookplaat met geïntegreerde afzuigkap beter is.

Inductie kookplaat

Bij een kookplaatafzuiging speelt niet alleen de afzuigkap naar beneden een belangrijke rol, maar ook de kookplaat. Zowel Miele als BORA gebruiken inductiekookplaten voor de kookplaatventilatoren. Met de Miele inductiekookplaat met geïntegreerde dampafzuiging zorgt de zogenaamde PowerFlex Inductie voor bijzonder flexibel koken. De functie zorgt ervoor dat zelfs grote branders en uitzonderlijk gevormd kookgerei gemakkelijk op de kookplaat kunnen worden gebruikt. BORA Basic kookveldafzuigingen zijn ook uitgerust met oppervlakte-inductie. Dit geldt echter niet voor alle producten. De BORA Basic BIA-, BIU-, BHA- en BHU-modellen vereisen geen gebiedsinductie.

Prestatievergelijking – luchtdebiet en cross-flow

Bij het vergelijken van prestaties moeten verschillende waarden in acht worden genomen. Het luchtdebiet geeft aan hoeveel m³ lucht een kookveldafzuiging per uur circuleert, d.w.z. filters. Hoe groter je keukenruimte, hoe hoger deze waarde moet zijn. De Cross-flow op zijn beurt geeft aan hoe sterk de zuigkracht van de ventilatormotor kan zijn. Het geeft dus aan hoeveel vermogen er beschikbaar is om de stoom op te zuigen. – hoe hoger de snelheid, hoe meer stoom er in de afzuigkap terechtkomt. Ter vergelijking: kookstoom stijgt met een maximum van 1 m/s naar boven. Energie-efficiëntie is ook een belangrijke factor bij het naar beneden kopen van afzuigkappen. Het geeft het jaarverbruik op een efficiënte schaal aan. De energie-efficiëntieklassen voor afzuigkappen variëren van de hoogste klasse “A++” tot de slechtste efficiëntieklasse “F”. De ventilatorefficiëntie laat u zien hoe zuinig een kookveldafzuiging de elektrische energie gebruikt om de lucht door de filters te leiden. Ventilatorefficiëntie (ook wel vloeistofdynamische efficiëntie genoemd) varieert van A tot G. Ook interessant is de efficiëntie van het vetfilter. Want hoe meer vet uit de stoom in de filters van de afzuigkap naar beneden terechtkomt, hoe beter de vetfilterevaluatie. Deze efficiëntieschaal varieert van A tot G.

Miele inductiekookplaat met geïntegreerde dampafzuiging; Foto: Miele

Miele inductiekookplaat met geïntegreerde dampafzuiging; Foto: Miele

De BORA Basic kookveldafzuigers scoren met een luchtdebiet van 647 m³/h en een crossflow van 4 m/s, terwijl de Miele Two-in-One een luchtdebiet heeft van slechts 570 m³/h. Aan de andere kant is de inductiekookplaat met geïntegreerde dampafzuiging veel efficiënter in termen van energieverbruik, vetfiltratie en ventilatie. De Miele kookplaatventilator heeft de classificatie “A” in alle drie de categorieën. Energie-efficiëntie krijgt zelfs de hoogste beoordeling van “A +”. Helaas valt de BORA Basic afzuigkap alleen in de categorie “C” voor energie-efficiëntie, “D” voor ventilatorefficiëntie en “B” voor vetfilterefficiëntie.

Lees ook:   Hoe Lang Moet Een Gepofte Aardappel In De Oven? (Correct answer)

Naar de grote prestatievergelijking van BORA, Miele, Siemens, Bosch, homeier &co

Volumevergelijking

Ook wat betreft het volume van de twee kookplaatafzuigers is het onbeslist. De Miele inductiekookplaat met geïntegreerde dampafzuiging heeft een minimaal geluidsvermogensniveau van 49 dB(A), terwijl de BORA Basic afzuigkap een minimaal geluidsvermogensniveau van 55 dB(A) heeft. Bij het maximale geluidsvermogensniveau zijn de waarden precies het tegenovergestelde. Hier is de BORA kookveldafzuiging met 69 dB(A) aanzienlijk stiller in vergelijking met het Miele-product met een maximaal geluidsvermogensniveau van 75 dB (A). Het ruis- of volumeniveau is echter ook afhankelijk van andere factoren. Ook de akoestiek in de keuken speelt een grote rol. Hoe groot is de keuken, hoe hoog zijn de plafonds, welke andere keukenapparatuur is te horen, etc. Last but not least hangt het ook af van hoe en waar de kookplaatafzuiging is geïnstalleerd.

Naar de grote volumevergelijking van BORA, Miele, Siemens, Bosch, homeier &Co

Vergelijking van controles

Als je de technologie en besturing van de twee apparaten vergelijkt, loopt Miele duidelijk voorop. Want bij de Two-in-One kookveldafzuiging is er niet alleen een onafhankelijke bediening voor de kookplaat en een onafhankelijke bediening voor de afzuigkap zoals bij de Bora Basic tafelventilatoren, maar dankzij de neuartCon@ctivitiy 2.0 regeling ook een automatische aansturing van de afzuigkap via het inductieveld. De afzuigkap kan automatisch worden in- en uitgeschakeld met de kookplaten.

BORA Basic kookveldafzuiging, Foto: BORA

BORA Basic kookveldafzuiging, Foto: BORA

Luchtafvoersysteem en effecten op keukenplanning

Een ander verschil tussen de twee kookplaatafzuigers met geïntegreerde afzuigkap is het luchtafvoersysteem. Met de Miele kookplaatventilator wordt de afvoerlucht continu uit de basis geleid. Enerzijds voorkomt dit vervuiling van de plint. Het luchtafvoersysteem van Miele heeft echter ook een groot nadeel: minder flexibiliteit in de keukenplanning. De BORA afzuigkappen leiden de afvoerlucht terug naar de ruimte via een opening in de plint. Dit betekent een vrijere planning van de keuken in vergelijking met Miele.

Lees ook:   Aardbeien Romanoff

Wat is beter? BORA of Miele?

Onze conclusie: Beide kookveldafzuigingen zijn van hoge kwaliteit en hebben hun voor- en nadelen. Uiteindelijk moet u beslissen welke criteria u waardeert en welk product de juiste keuze is voor uw keuken.

BORA alternatieven: Kookveldafzuiging van Miele, NEFF, Siemens, Bosch &Co in een oogopslag

Omslagfoto: BORA