Zoete aardappelsoep – Recept, Ingrediënten &bereiding

Zoete aardappelen krijgen steeds meer fans in dit land. Ben jij al een van de liefhebbers van lekkere knollen? In de vorm van ovengroenten, taarten, frittata’s en friet snijdt “batate” een fijn figuur. Zoete aardappelsoep is een delicatesse op elk moment van het jaar. We laten je zien hoe je in een mum van tijd zelf een heerlijke zoete aardappelsoep tevoorschijn tovert. Voor de bereidingstijd zonder winkelen moet je ongeveer 40 minuten plannen.

Over zoete aardappelen

Zoete aardappelen houden van warmte. Ze zijn voornamelijk inheems in Midden- en Zuid-Amerika en zijn daar een basisvoedsel. In de supermarkt kun je ze nu het hele jaar door kopen. Lokale knollen zijn te vinden op de wekelijkse markten in de herfst. Als je wilt, kun je zoete aardappelen kweken in de moestuin. Het is niet gerelateerd aan de aardappel en deelt ook niet het hoge caloriegehalte. Beide knollen worden graag in donkere koelte bewaard. De oranje groenten smaken als een mengsel van pompoen en gestoomde wortelen, waardoor ze voorbestemd zijn voor heerlijke soepen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g zoete aardappelen
  • 4 grote sjalotten
  • 6 verse takjes tijm
  • 50 g boter
  • 1 l groentebouillon
  • 200 ml room
  • Zout

Facultatief

  • 30 g gember
  • 1 biologische sinaasappel
  • 1 biologische citroen

Om te serveren.

  • 80 ml crème
  • Brood croutons
  • Zwarte peper uit de molen

Bereid zoete aardappelsoep

De beste manier om te beginnen met koken is door je favoriete muziek aan te zetten. Schil de zoete aardappelen met de aardappelschiller en snijd ze vervolgens in grove blokjes. De schoonheid en vorm van de blokjes zijn niet doorslaggevend, omdat de soep aan het einde wordt gepureerd. Doe de zoete aardappelblokjes in een kom en dek ze af met een vochtige theedoek. Nu kun je de 4 grote sjalotten pellen en ook in blokjes dobbelen. Verhit 3 volle eetlepels boter en bak de sjalotblokjes doorschijnend. Draai het vuur niet maximaal, want de fijne uiengroenten zullen gemakkelijk verbranden. Als je 30 g gember met schil hakt en toevoegt, geef je de afgewerkte soep een lichte kruidigheid. Als de sjalotjes doorschijnend zijn, voeg dan de zoete aardappelblokjes toe en bak kort. Blus het blokjesmengsel af met 200 ml room en de liter groentebouillon. Laat met de takjes tijm de soep ongeveer 20 minuten pruttelen met het deksel dicht. Bewaar wat verse tijmblaadjes om te serveren.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Everzwijngebraad, gebakken aardappelen en rode kool

Schik met room of broodcroutons

Nu ben je bijna klaar. Haal de takjes tijm eruit en pureer de soep voorzichtig. Als je geen blender bij de hand hebt, kun je je handmixer gebruiken. Als je de soep een fruitige toets wilt geven, kun je de fijn geraspte schillen van de biologische citroen en biologische sinaasappel erdoor mengen. Een volle theelepel van beide is genoeg. Een snufje zout geeft de soep een fijne kruidigheid. Als je wilt, kun je de zoete aardappelsoep in het bord rangschikken met een volle theelepel room of broodcroutons. Gegarneerd met wat verse tijmblaadjes maakt het gerecht een geweldige foto. Zonnebloem- of pompoenpitten zijn ook geschikt als decoratie. Als je wilt, kun je de zoete aardappelsoep verwarmen met verse zwarte peper uit de molen.

Overigens kun je niet alleen genieten van de heerlijke smaak tijdens het eten. Zoete aardappelen bevatten vitamine E, kalium, bètacaroteen en veel vezels. Zoete aardappelen bevatten vitamine E, kalium, bètacaroteen en veel vezels. Wij wensen u veel succes!