Welk meel is type 550?

Of het nu gaat om kerstkoekjes, pizza, brood of een heerlijke verjaardagstaart… vroeg of laat komt voor ons allemaal het moment dat we iets willen bakken. Dus gaan we winkelen. Onze ogen vallen op het tarwemeel en we denken – ah, bloem is meel. Maar er gaat iets mis en uiteindelijk eindigen we met een onbruikbaar klomp deeg. En we vragen ons af, ben ik het probleem of het meel?

Het goede nieuws is dat wij niet het probleem zijn! Om eerlijk te zijn, zijn er vrijwel zeker een groot aantal mensen die nooit hebben nagedacht over wat de verschillende typebeschrijvingen op de meelpakketten betekenen. En als we meel zelden en weinig gebruiken, zal het waarschijnlijk nooit een impact hebben op ons leven. Maar als we zelf brood, cakes, muffins, cupcakes of andere heerlijke producten op basis van meel bakken, zullen we uiteindelijk complicaties tegenkomen.

Wat is meelsoort 550?

Door de maalgraden (Type 405, 550, etc.) te sorteren, leert de klant hoeveel schelpcomponenten van het oorspronkelijke graan er nog in het afgewerkte meel zitten. In het algemeen kan worden gezegd:

  • hoe grover het meel, hoe hoger het mineraalgehalte
  • hoe fijner het meel, hoe beter het hechtingsvermogen, dat ook wel “kleefeigenschap” wordt genoemd

In tegenstelling tot tarwemeel type 405 heeft dit lichte brood- en rolmeel een hoger mineraal- en eiwitgehalte door de mate van malen van ongeveer 64 tot 71 procent. Meelsoort 550, vaak aangeduid als bloem voor alle doeleinden, wordt gemaakt van een mengsel van durum en zachte tarwe en heeft een glutengehalte van 9-11%. Het kan gebleekt of ongebleekt zijn (gebleekt meel is lichter en bevat minder vitamine E dan ongebleekt meel) en is relatief gemakkelijk te vinden in voedselketens.

Lees ook:   Wat Kost Een Koffer Bij Transavia?

Waar wordt Type 550 meel voor gebruikt?

Meel type 550 absorbeert vloeistoffen veel langzamer dan andere meelsoorten. Zo blijft het deeg stabieler tijdens het bakproces. Meel type 550 is zeer geschikt voor:

Type 550-meel is niet zo inferieur aan het beste (type 405) in termen van bindvermogen. Veel fijne gebakjes en taarten slagen er ook verrassend goed in. Door het hogere aandeel schelpen smaken ze beter, zijn ze gezonder en verzadigen ze ook meer.