Hoe lang duurt een biefstuk bij 80 graden?

Aan de ene kant is het bakken van een biefstuk een heel eenvoudig ding. Het enige wat je hoeft te doen is de pan verwarmen, wat vet toevoegen en het betreffende stuk vlees van beide kanten bakken. Vaak slagen zelfs ambitieuze hobbykoks er echter niet in om steaks echt to the point op het bord te brengen. Dit komt omdat niets achteraf kan worden gecorrigeerd met een biefstuk. Om echt zeker te zijn bij het kookpunt, moet je daarom de tijd nemen.

Laag koken werkt ook met steaks

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat veel gerechten beter werken wanneer de ingrediënten op lage temperaturen worden gekookt. Dit geldt ook als het gaat om steaks. Bij het bereiden van steaks wordt meestal aanbevolen om de oven voor te verwarmen tot 160 graden Celsius. Bij deze methode moet je echter vooral voorzichtig zijn wanneer de biefstuk uit de oven wordt gehaald, zodat deze niet te veel wordt gekookt. Het zal veel relaxter zijn als je de biefstuk in de tube doet na het schroeien bij slechts 80 graden Celsius.

De juiste aanpak

Fry steak pan pittig

Bak biefstuk eerst in een pan

Haal de steaks minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen. Bak de steaks vervolgens één tot twee minuten in een hete pan in hittebestendige olie van elke kant. Alleen dan moet je de steaks zouten en peperen. Anders verwijdert het zout vocht uit het vlees in de pan en brandt de peper. Vervolgens kunnen de steaks in vuurvaste vorm in de oven worden gezet. Voor duimdikke steaks duurt het koken in de oven op 80 graden Celsius ongeveer 40 tot 50 minuten. Dikkere steaks duren navenant langer.

Lees ook:   Ovenschotel met gehakt en broccoli

De andere kant op

Steak Temperatuur Thermometer

Bereid biefstuk tot het punt met een braadthermometer

Het kookpunt van biefstuk is een kwestie van kerntemperatuur. Met een thermometer, als u niet zeker bent, kunt u ze van tijd tot tijd meten. Voor biefstukken gelden de volgende waarden:

Zeldzaam Gemiddeld Goed gedaan
45-52 graden Celsius 53-59 graden Celsius 60-63 graden Celsius

Bij het meten komt er meestal minder vleessap uit als je de biefstuk in de oven zet voordat je hem hebt gebakken. Op deze manier kun je het kort voor het bereiken van de ideale temperatuur uit de oven halen en pas daarna kort bakken.