Wil je appeltaart bakken met boven-onder warmte of convectie?

Bak appeltaart

De appeltaart is een klassieker op de zondagse salontafel. Afhankelijk van de smaak wordt het genoten als een afgedekte cake met een roomgieten, hagelslag of gewoon bestrooid met kaneelsuiker. De bodem van de cake bestaat meestal uit een eenvoudig korstdeeg. Als de appeltaart in de oven komt, rijst de vraag of deze beter gebakken kan worden met boven-onder warmte of circulerende lucht?

Met boven- en onderwarmte bakt de appeltaart gelijkmatig

Tijdens het bereiden van je appeltaart kun je de oven voorverwarmen. De temperatuur moet tussen 170 en 180 °C liggen. Hierdoor krijgt de appeltaart een mooie kleur en blijft toch sappig. Het is het beste om de bovenste en onderste warmte te kiezen voor een appeltaart. Deze instelling zorgt ervoor dat je taart langzaam en gelijkmatig van boven en onder bakt. De hete lucht wordt niet zo veel rondgedraaid in de oven. De cake wordt ongeveer 50 tot 60 minuten op deze temperatuur gebakken. Als je een taart met gieten hebt gebakken, moet je controleren of de deken nog vloeibaar is. Als dit het geval is, kun je er gewoon een aluminiumfolie overheen doen en doorgaan met het bakken van de cake. Laat de cake na het bakken het liefst afkoelen in de vorm. Afgedekte cakes of cakes met hagelslag kunnen na afkoeling gemakkelijk op een draadrek worden gegooid en vervolgens worden gedraaid.

Bedekte appeltaart

Afgedekte appeltaart kun je na afkoeling makkelijk op een taartenrek laten vallen

Convectie is geschikt voor het bakken van meerdere trays

Natuurlijk kun je ook een appeltaart met convectie bakken. Je moet echter een lagere temperatuur kiezen en de baktijd van de cake een beetje verlengen. Als de temperatuur te hoog wordt ingesteld, wordt de appeltaart aan de buitenkant gebakken en aan de binnenkant nog rauw. De instelling op circulerende lucht is bijzonder geschikt als u meerdere vellentaarten tegelijkertijd op alle rails bakt. De blower laat de hete lucht beter circuleren in de oven om te bakken. Je verwarmt de oven voor zoals bij de boven- en onderwarmte. Voor circulerende lucht moet een temperatuur van ongeveer 160 tot 170 °C voldoende zijn. Een enkele cake wordt ook op de middenrail van de oven geduwd en bakt ongeveer 10 tot 15 minuten langer vanwege de lagere temperatuur. Door de lagere temperatuur in de oven is de appeltaart milieuvriendelijker omdat er minder energie wordt verbruikt.

Lees ook:   Bladerdeeg kerstboom met pesto
nv-auteur-afbeelding

Redactie

We voorzien u regelmatig van nieuwe keukenideeën, voorbeelden, informatie en trends op het gebied van keukenplanning.