5 tips en ideeën voor het inrichten van een open keuken

Een keuken – woonkamer is een groot goed: veel ruimte, vrije ruimte en alles in het zicht tijdens het koken. Om ervoor te zorgen dat de open keuken zijn potentieel optimaal benut, geven we in het artikel tips over waar u op moet letten bij het plannen.

1. Krachtige afzuigkap

Omdat in een open keuken de leefruimte direct overgaat in de keuken, kunnen voedselgeuren zich snel verspreiden. Dit maakt het des te belangrijker om te vertrouwen op een goede afzuigkap. Of je nu kiest voor een klassieke afzuigkap of een geïntegreerde kookplaatafzuiging is een kwestie van smaak. Het is echter belangrijk dat haze swabs zich zo min mogelijk in de kamer verspreiden, om de naweeën dagen na een uitgebreide kooksessie niet te ruiken.

Bosch kookplaat met geïntegreerde afzuigkap naar beneden. Foto: Bosch

2. Plan voldoende opslagruimte

Eén ding is heel duidelijk over een open keuken: gasten – en natuurlijk kritische bewoners – zien meteen wanneer er chaos heerst. Dit betekent dat u rekening moet houden met voldoende opslagruimte bij het plannen van een keuken. Dit minimaliseert het risico op chaotische omstandigheden in uw keuken. Vooral praktisch zijn apothekerskasten, die echte opbergwonderen zijn. Een goede tip is ook om optimaal gebruik te maken van de hoeken van een keuken – daar wordt vaak veel opslagruimte verspild. Speciale uittrekmogelijkheden voor hoeken zijn hiervoor geschikt.

Zwart kookeiland. Foto: Leicht Küchen

Zwart kookeiland met veel opbergruimte. Foto: Leicht Küchen

3. Stille keukenapparatuur

Aandacht besteden aan het volume van de keukenapparatuur komt waarschijnlijk niet meteen voor bij het plannen van de keuken. Maar wanneer je voor het eerst kookt in je nieuwe open keuken en de koelkast bruist van de afzuigkap, is deze planningsfout onvermijdelijk merkbaar. Daarom: Beter om vooraf duidelijk te maken hoe luid of stil je nieuwe keukenapparatuur is. Voor kookplaatafzuigers biedt onze volumevergelijking u een eerste hulp:

Lees ook:   Mini Oreo ijstaartjes

Naar de kookplaat trigger volumevergelijking

4. Houd het netjes met roomdividers

Een open keuken biedt het enorme voordeel dat je als gastheer niet in de keuken hoeft te verdwijnen, maar wel in contact kunt blijven met je gasten. Natuurlijk kunnen ze ook je vingers goed in de gaten houden. Zoals we allemaal weten, kan koken een beetje hectisch worden. Een aanrecht of bar bij het keukenblok is ideaal in de open keuken om het werkblad af te schermen van al te nieuwsgierige blikken. Hoge kasten, planken of een schuifdeur zijn ook geschikt voor verdere visuele scheiding van een keuken – woonkamer.

Kleine woonkeuken met bar gemaakt van beton en hout. Foto: Schwab Küchen Salzburg

Kleine woonkeuken met bar gemaakt van beton en hout. Foto: Schwab Küchen Salzburg

5. Een perfecte plattegrond voor keukens: het eiland

Een kookeiland is sowieso altijd geweldig – maar in een open keuken is deze keukenvorm bijzonder geschikt. Met zijn werkblad biedt het kookeiland ruimte om te koken en te werken, maar ook een geweldige presentatieruimte voor getoverde lekkernijen.

Moderne keuken van hout Foto: Dietrich | Untertrifaller (Angela Lamprecht)

Moderne woonkeuken van hout. Foto: Dietrich | Untertrifaller (Angela Lamprecht)

Bent u nog op zoek naar een geschikte keukenstudio of timmerman voor uw keukenplanning? Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste expert!

Vind nu een keukenstudio of timmerman

Omslagfoto: Alno