Inductiekookplaatstraling: Is het magnetische veld van inductiekookplaten schadelijk?

Sommigen vinden het geweldig, anderen vinden het niet echt leuk: de inductiekookplaat. Wat is de waarheid in de rapporten dat het gebruik gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid? In dit artikel wordt het mysterie van inductiekookplaten onderzocht en krijgt u tips voor een veilige omgang met uw kookplaat.

Voordelen van een inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn op dit moment erg populair. Geen wonder – ze hebben tal van voordelen ten opzichte van een conventionele keramische kookplaat. Het eten warmt sneller op en de kookplaat zelf wordt niet heet. Er is dus nauwelijks risico op brandwonden. Ook als er iets overgaat of je vergeet dat je als kind eigenlijk hebt geleerd dat je geen kookplaten aanraakt als het rode lampje brandt. Daarnaast is een inductiekookplaat zeer efficiënt qua energieverbruik. Volgens Stiftung Warentest heeft het ongeveer een vijfde minder elektriciteit nodig dan een keramische kookplaat.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Opgelet, nu is er een kleine les in de natuurkunde: Inductiekookplaten werken met elektromagnetische straling. Onder elke kookzone bevindt zich een spoel die wordt gevoed met wisselstroom. Er ontstaat een magnetisch veld, dat een wervelstroom veroorzaakt in de bodem van de geleidende schotels. Door de weerstand van de bodem van de pot of pan wordt de stroom omgezet in thermische energie.

Welke gerechten werken op een inductiekookplaat?

In principe zou dit werken met elk geleidend materiaal. Om te kunnen koken, moeten de gerechten echter gemaakt zijn van ferromagnetische materialen (d.w.z. ijzer, nikkel of kobalt). Deze geleiden het afwisselende elektromagnetische veld naar de buitenste laag van de schotels, wat de weerstand verhoogt. En zoals we al hebben verduidelijkt: de weerstand is verantwoordelijk voor het omzetten van de elektriciteit in warmte. Daarom: meer weerstand = meer warmte.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bretoense perentaart

Inductiekookplaatstraling: Levert een inductiekookplaat gezondheidsrisico’s op?

Het slechte nieuws meteen: elektromagnetische velden kunnen elektrische stromen genereren in het menselijk lichaam. Als deze een bepaalde kracht hebben, zijn zenuwen en spieren geïrriteerd. In Europa geldt daarom voor elektrische en magnetische velden een grenswaarde die 50 keer lager ligt dan de waarde waarbij zenuw- of spierirritatie optreedt. Maar voordat je wegmarst en de planning van de nieuwe keuken volledig over de stapel gooit, komt nu het goede nieuws. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er geen overtuigend bewijs dat magnetische velden op lange termijn nadelige gezondheidseffecten hebben. Om waarheidsgetrouw te blijven, moet echter ook gezegd worden dat er volgens de WHO nog maar weinig studies over dit onderwerp zijn.

Het Zwitserse federale bureau voor volksgezondheid (FOPH) heeft ook de volledige duidelijkheid gegeven. De FOPH onderzocht de verdwaalde magnetische velden van twee ingebouwde inductiekookplaten. Er werd gemeten of aan de voorgeschreven grenswaarden werd voldaan. De grenswaarden gelden op een afstand van 30cm van de kookplaat. Het is ook een voorwaarde dat geschikte, voldoende grote gerechten worden gebruikt, die gecentreerd worden geplaatst. Het FOPH kon vaststellen dat aan de geldende normen werd voldaan.

Sterker nog: In het dagelijks leven is het soms niet mogelijk om 30cm afstand te houden. Het gaat onder andere om een buik gevormd door bier, kleinere mensen of zwangere vrouwen. Daarom is ook onderzocht of de dispersie op kortere afstand de grenswaarde overschrijdt. Om het kort te houden: Volgens de onderzoeken van de BAG doet hij dit niet op een minimale afstand van 5 tot 10 centimeter. Dus zolang je je neus niet aan de kookplaat steekt, ben je aan de veilige kant.

Lees ook:   Werkbladen Materiaalvergelijking: Verschillen, Voor- en nadelen van laminaat, MDF, hout, steen, keramiek, glas en roestvrij staal

Tips voor het veilig gebruik van een inductiekookplaat

Lees de gebruiksaanwijzing: Ook als de gebruiksaanwijzing van apparaten meestal als vervelend papierafval wordt ervaren, geldt in dit geval het volgende: tandenknarsen, doorlezen en voldoen aan de beschreven voorschriften.

Gebruik geschikte gerechten: De kookzone moet volledig worden bedekt door de gerechten, zodat verstrooiing van het magnetisch veld kan worden geminimaliseerd.

Voor dragers van een pacemaker of andere elektronische implantaten: Afhankelijk van het apparaat kan niet volledig worden uitgesloten dat het wordt beïnvloed. Daarom is het beter om de arts te vragen of het veilig is om met inductie te koken.

Geen houten lepels gemaakt van metaal: Gebruik houten lepels gemaakt van plastic of hout, deze stoffen zijn geen goede geleidende materialen in tegenstelling tot metaal. Dit zorgt ervoor dat er geen lekstroom in het lichaam komt.

Gebruik bij voorkeur de achterste kookplaten: Het is gemakkelijk om de afstand tussen uw eigen lichaam en de door de fabrikant aanbevolen kookplaat te behouden als voornamelijk de achterste kookplaten worden gebruikt.

Als je de beitel al hebt opgepakt om je inductiekookplaat te verwijderen vanwege verschillende horrormeldingen, kun je het gereedschap opnieuw inruilen voor een houten lepel. Als je deze tips opvolgt, kun je verder koken met je inductiekookplaat.

Hulp nodig bij het plannen van de keuken? Vind nu de juiste expert bij u in de buurt:
Vind nu een keukenstudio

Bronnen:

Zwitsers Federaal Bureau voor Volksgezondheid (FOPH): www.bag.admin.ch/themen/strahlung/00053/00673/03156/index.html?lang=de (Status: 03/2016)

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): www.who.int/peh-emf/publications/elf_ehc/en/ (Status: 08/2016)

Foto credit cover foto: © Neff