Hoe maak je een airfryer schoon, op een makkelijke manier


Oké, je hebt een airfryer en, verrassing! Je vindt hem echt geweldig! Maar, eh, is dat een opgedroogde zoete aardappel op de bodem van de frituurmand? Of misschien is het kippenvel? Ja, u zult uw airfryer willen schoonmaken om er zeker van te zijn dat uw volgende portie uienringen niet met iets anders komt. Of erger nog, dat etensresten niet ergens terechtkomen waar ze niet thuishoren en problemen veroorzaken voor uw mooie (en dure) apparaat.
airfryer schoonmaken
Dus wat is de makkelijkste manier om uw airfryer schoon te krijgen?

De makkelijkste manier om uw airfryer schoon te maken

Misschien vindt u het antwoord niet leuk, maar de makkelijkste manier om uw airfryer schoon te maken is door hem iedere keer dat u hem gebruikt schoon te maken. (We hebben u gewaarschuwd.)

Hier is het goede nieuws: Ten eerste is het een lucht airfryer, wat betekent dat u geen vette, vieze, vette troep hoeft op te ruimen. Ten tweede hebben de meeste airfryers onderdelen die vaatwasmachinebestendig zijn, waardoor het schoonmaken in principe net zo makkelijk is als het indrukken van de “start”-knop op uw vaatwasmachine. En tenslotte, als u uw airfryer iedere keer schoonmaakt, blijft u niet zitten met hardnekkige, moeilijk schoon te maken, vieze stukjes van wie-weet-wat.

Wat niet te doen bij het schoonmaken van uw airfryer

Er komt niet veel kijken bij het schoonmaken van uw airfryer (beloofd!), maar er zijn wel een paar dingen die u zeker niet moet doen.

 • Gebruik geen metalen keukengerei, staalwol of schuursponsjes om uw airfryer schoon te maken! De meeste airfryers hebben een anti-aanbaklaag en alles wat schuurt kan krassen op de coating veroorzaken.
 • Dompel uw airfryer niet onder in water! Ja, sommige onderdelen kunnen verwijderd en schoongemaakt worden in water (of de vaatwasser), maar het apparaat zelf is een elektrisch apparaat en u zult het ruïneren.

Hoe een airfryer schoon te maken

Wat heeft u nodig

 • Katoenen of microvezeldoeken
 • Niet-schurend sponsje
 • Baking soda
 • Zachte haren borstel of tandenborstel
 • Afwasmiddel

airfryer reinigen

Instructies airfryer reinigen

 1. Haal de stekker uit het stopcontact: Zet de airfryer uit, haal de stekker uit het stopcontact en laat hem afkoelen. Het duurt ongeveer 30 minuten en koelt sneller af als u het mandje en de pan uit het apparaat haalt.
 2. Doe een eerste schoonmaakbeurt aan de binnen- en buitenkant: Gebruik een vochtige katoenen of microvezeldoek om de buitenkant van het apparaat schoon te vegen. Gebruik vervolgens heet water en een niet-schurend sponsje om de binnenkant van het apparaat schoon te vegen.
 3. Reinig het verwarmingselement: Draai het apparaat ondersteboven. Gebruik een niet-schurend sponsje om het verwarmingselement schoon te vegen.
 4. Verwijder opgedroogde etensresten: Als er harde, vastzittende etensresten zijn die niet van het hoofdapparaat afkomen – buiten, binnen of op het verwarmingselement – maak dan een pasta van zuiveringszout en water en schrob alle vuile plekken schoon met een niet-schurende spons of zachte borstel en veeg ze vervolgens af met een katoenen of microvezeldoek.
 5. Maak de mand en de pan schoon: Bij veel (zo niet de meeste) merken zijn de mand en de pan vaatwasmachinebestendig, zodat u ze alleen maar in de vaatwasser hoeft te doen en de normale cyclus hoeft te doorlopen. Zelfs als dat niet het geval is, is het schoonmaken van de mand en pan meestal zo simpel als een snelle schoonmaakbeurt met heet water en zeep en een niet-schurend sponsje.
 6. Laat de mand en de pan weken: Als er hardnekkige resten zijn die niet uit de pan of het mandje (of beide) willen, vult u de pan met heet water, legt u het mandje in de pan, laat u het ongeveer 10 minuten weken en gebruikt u vervolgens een niet-schurend sponsje om het schoon te maken. Herhaal dit indien nodig.
 7. Droog alle onderdelen. Laat alles een paar uur aan de lucht drogen of gebruik een schone katoenen doek om de hoofdeenheid, het mandje en de pan te drogen. Zet het geheel weer in elkaar.

Opmerkingen

 1. We hebben onze instructies gebaseerd op twee airfryers waar we dol op zijn: De Philips Avance XL Digital airfryer en de Black+Decker Purify airfryer. Sommige airfryers kunnen iets anders zijn.
 2. Als u wilt voorkomen dat uw mandje te vuil wordt, kunt u het invetten of er een stuk perkament of aluminiumfolie op leggen. Zorg er wel voor dat het niet het hele mandje bedekt, anders kan de lucht niet meer circuleren!
 3. Als uw airfryer een beetje begint te stinken, doe dan een halve citroen in het mandje of wat citroensap in de pan. Laat het ongeveer 20 tot 30 minuten zitten, maak dan het mandje en de pan schoon, spoel ze af en droog ze.

Recent Posts