Wat is een airfryer? Dit is wat het echt doet met je eten

De recepten in de airfryer zijn in opmars, maar wat is een airfryer en hoe werkt het? Hier is de uitleg.

Wat is een airfryer
Het lijdt geen twijfel dat airfryers enorm populair zijn. Maar als u zich ooit hebt afgevraagd: “Wat is een airfryer?” of “Hoe werkt een airfryer?”, dan kunt u het in deze gids lezen.

Wat is een airfryer?

De lucht airfryer is in wezen een versterkte countertop convectie oven. (Maar er is een verschil tussen frituren en bakken.) Gepatenteerd door Philips Electronics Company, het kleine apparaat beweert na te bootsen de resultaten van frituren met niets meer dan hete lucht en weinig of geen olie.

Deze gadget is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen – bijna 40% van de huishoudens had er een in juli 2020, volgens het marktonderzoeksbureau NPD Group. Er zijn allerlei soorten dingen die je kunt maken in de airfryer, van bevroren kippenvleugeltjes en zelfgemaakte frietjes tot geroosterde groenten en versgebakken koekjes.

Hoe werken airfryers?

Het bovenste gedeelte van een airfryer bevat een verwarmingsmechanisme en een ventilator. U plaatst het voedsel in een frituurmandje en wanneer u het aanzet, stroomt er hete lucht langs en rond het voedsel. Deze snelle circulatie maakt het voedsel knapperig – net als frituren, maar dan zonder de olie.

Hier volgt hoe u een airfryer gebruikt:

1. Plaats uw voedsel in het mandje

Afhankelijk van de grootte van uw airfryer heeft het mandje een inhoud van 2 tot 10 liter. In de meeste gevallen zult u 1 of 2 theelepels olie willen toevoegen om het voedsel lekker knapperig te maken.

Lees ook:   Wanneer is een cheesecake klaargebakken?

2. Stel de tijd en temperatuur in

De kooktijd en -temperatuur van een airfryer variëren meestal van 5 tot 25 minuten bij 350° tot 400°F, afhankelijk van het voedsel dat u bereidt.

3. Laat het voedsel garen

In sommige gevallen moet u het voedsel halverwege de kooktijd omdraaien om het gelijkmatig knapperig te maken. Als u klaar bent met koken, is het belangrijk om uw airfryer schoon te maken.

Wat zijn de beste airfryers?

Onze testkeuken heeft verschillende modellen op de proef gesteld om de beste airfryer te vinden, en drie merken kwamen als beste uit de bus. Wij zijn al jaren fan van de Philips Avance Turbo-Star airfryer, en onze experts waren ook onder de indruk van de Black + Decker Purify airfryer en de PowerXL Vortex airfryer.

Deze gadgets variëren in prijs, afhankelijk van hun grootte en functies. Naast het apparaat zelf, wilt u misschien ook een aantal accessoires voor de airfryer aanschaffen.

Wat kunt u koken in een airfryer?

Hoewel veel van de beste air-fryer recepten zijn voedingsmiddelen die typisch gefrituurd, kunt u dit apparaat ook gebruiken om groenten te roosteren, vlees te koken en koekjes te bakken.

Diepvries hapjes

De airfryer is een ster als het gaat om het bereiden van diepvriesmaaltijden die bedoeld zijn om gefrituurd te smaken. Diepvriesfrietjes, mozzarella sticks en kipnuggets zijn enkele van de vele diepvriesmaaltijden die u met de airfryer kunt maken.

Zelfgemaakte hapjes

Als u uw fingerfood liever helemaal zelf maakt, is de airfryer een prima optie voor het maken van knapperige zelfgemaakte snacks en bijgerechten – probeer eens Air-Fryer Sweet Potato Fries, Air-Fryer Pickles of Air-Fryer Papas Rellenas.

Lees ook:   Gourmet pannenkoekjes

Hoewel luchtgebakken bevroren mozzarella sticks heerlijk zijn, smelt verse kaas in een kleverige puinhoop (dus zelfgemaakte cheese curds zijn uit).

Kip, vis en vlees

U kunt luchtgebakken kip maken die mals en sappig is. Probeer eens recepten met kip uit de air-fryer, zoals Air-Fryer Nashville Hot Chicken. Voor een gezondere optie zijn Air-Fryer Keto Gehaktballetjes een geweldige keuze. Als het gaat om vis en zeevruchten gerechten, zijn we dol op deze Air-Fryer Crumb-Topped Sole.

Geroosterde Groenten

Omdat airfryers in feite kleine conventionele ovens zijn, zijn ze geweldig voor het roosteren van groenten – vooral als je maar voor een of twee personen kookt. Enkele van onze favoriete air-fryer groenterecepten zijn onder andere Air-Fryer Kruiden en Citroen Bloemkool en Air-Fryer Knoflook-Rosemarijn Spruitjes.

Maar als je deze gadget gebruikt om groenten te koken, sla dan de bladgroenten over.

Sommige gebakken goederen

Een airfryer is ideaal voor het maken van eenpersoonsdesserts, waaronder kleine baksels zoals koekjes en appelbeignets (hier zie je hoe je airfryer-koekjes maakt). U kunt ook deze Air-Fryer Peppermint Lava Cakes maken voor de wintervakantie of deze Air-Fryer Mini Nutella Doughnut Holes voor een heerlijke traktatie het hele jaar door.

Je kunt echter niets maken dat een vloeibaar beslag gebruikt (tenzij je het eerst invriest).

Tips voor de airfryer

Is luchtgebakken voedsel gezond?

Je zou kunnen stellen dat luchtgebakken voedsel gezonder is dan gefrituurd voedsel omdat er minder olie wordt gebruikt. Diepvriesfrietjes die in de airfryer zijn bereid bevatten tussen de 4 en 6 gram vet vergeleken met hun gefrituurde soortgenoten, die maar liefst 17 gram per portie bevatten.

Lees ook:   Zelf groentesoep maken zonder pakjes en zakjes: recept en tips

Wat zijn de voor- en nadelen van een airfryer?

Voordelen: airfryers maken het gemakkelijk om bevroren voedsel in een handomdraai klaar te maken, en ze kunnen dat doen op een manier die iets gezonder is dan frituren. De resultaten zijn veel beter dan ovenfrituren en uw keuken blijft koel.

Nadelen: Zelfs de grootste airfryers hebben een beperkte capaciteit, dus u zult waarschijnlijk in batches moeten koken – vooral als u eten bereidt voor een grote groep mensen. Ze zijn groter dan een broodrooster en nemen kostbare ruimte in op het aanrecht. Tenslotte kunnen ze prijzig zijn, afhankelijk van het model dat u aanschaft.

Is het de moeite waard om een airfryer aan te schaffen?

Met talloze modellen op de markt is dit populaire apparaat de laatste jaren in prijs gedaald – veel modellen kosten minder dan $200 en sommige kosten minder dan $100. Toch, de lente voor een airfryer is waarschijnlijk alleen de moeite waard als u in elkaar geflanst gebakken voedsel – hetzij bevroren of zelfgemaakte – op de regelmaat.