De lente komt eraan en het aspergeseizoen begint. Nu rijst de vraag hoe de klassieker correct te bereiden zonder smaak op te offeren. Tips en hints voor de juiste bereiding van witte en groene asperges kunnen u helpen om uw dierbaren een onvergetelijke smaakervaring te geven.
Asperges wassen
De eerste stap bij het bereiden van asperges is grondig wassen. Bovenal moet je de aspergetips uit het zand bevrijden, zodat het niet wordt gegeten.
Schil asperges voorzichtig
Kortom, de bereiding van witte en groene asperges is anders. De schil van groene asperges is veel minder stevig en minder bitter dan die van witte asperges. Daarom kan de huid worden gegeten met groene asperges. Met groene asperges kun je de huid laten zitten en alleen de laatste centimeter afsnijden.
In ieder geval moet je de witte asperges heel voorzichtig schillen, anders zouden lelijke draden na het koken moeten worden gegeten. Voor het pellen plaats je een eenvoudige dunschiller of een aspergeschiller, als je die hebt, onder de aspergepunt en verwijder je de schil aan het einde van de aspergestengel. Pel het laatste kwart van de stengel wat dikker af. En je snijdt de laatste centimeter van de stengel af, want dit deel is erg hard en meestal houtachtig in vergelijking met de rest. Zorg er bij het schillen voor dat je de aspergepunt laat staan, want deze heeft een hele heerlijke smaak.
Je hoeft de eerder gewassen vellen en aspergeuiteinden niet weg te gooien. Deze restjes kun je verwerken tot een sterke aspergevoorraad. Zo heb je je “afval” hergebruikt en tegelijkertijd een afkooksel waarin je de geschilde of schoongemaakte aspergesperen kunt koken. Doe voor het afkooksel water in een pan met een beetje zout, een beetje suiker, boter, citroen en bouillon. Laat dit mengsel aan de kook komen en voeg je aspergeresten toe. Laat dit afkooksel een kwartier trekken boven een laag vuur. Haal dan de aspergeresten eruit met een pollepel. Je blijft achter met een afkooksel waarin je de bereide aspergesperen kunt koken of een aspergesoep kunt bereiden door deze te binden met wat zetmeel en room.
Asperges bereiden
De afgewerkte geschilde aspergesperen zijn nu klaar om gekookt te worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De klassieke variant is zeker koken in een bereid brouwsel of in verrijkt kookwater met hollandaisesaus.
Asperges koken
Voor het koken in heet water, zet de bereide bouillon terug op het fornuis en laat het koken. Als je geen afkooksel hebt bereid, kun je ook gewoon een pot vullen met water en bouillon, een beetje zout, suiker en citroensap toevoegen. Zorg ervoor dat de pot breed genoeg is voor de lengte van je aspergesperen. Niets is zo erg als het moeten doorsnijden van de mooi lange asperges in het midden. Laat dit mengsel koken. Wanneer je bouillon of vers gebrouwen water kookt met toevoegingen, voeg je de aspergesperen toe en laat je ze afgedekt op laag vuur sudderen.
Kooktijd: Hoe lang moeten asperges koken?
Afhankelijk van de dikte hebben witte asperges tussen de 12 en 15 minuten nodig om te koken. Groene asperges hebben meestal maar tussen de 8 en 10 minuten nodig. Je zult ontdekken dat de asperges klaar zijn als je met een vork in een paal prikt en deze weer naar beneden schuift.
Tip: Bewaar het aspergewater of de bouillon en verwerk het na het koken van asperges tot een heerlijke soep of gebruik de bouillon om aspergerisotto of andere gerechten te bereiden.
Andere manieren om asperges te bereiden
U kunt uw bereide asperges ook in stoom of in de oven koken. De bereidingswijze is afhankelijk van de respectievelijke potten die je gebruikt. Daarnaast smaken vooral groene asperges ook heerlijk gegrild. Je kunt bijvoorbeeld ook witte asperges langzaam bakken voor risotto in de pan in boter rondom en samen met de rijst serveren.
Inhoudsopgave