Bosch MUM5XW20: een keukenmachine met Duitse knowhow

Bosch stelt zijn expertise ten dienste van de keuken en biedt in de catalogus van de fabrikant de MUM 5 aan, een keukenmachine uit het middensegment, gekenmerkt door een 180° scharnierende arm en een reeks extra verkrijgbare accessoires.
Bosch MUM5XW20 CreationLine Premium

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De populariteit van kleine keukenapparaten is ook Bosch niet ontgaan. De Duitse fabrikant heeft een goed gevulde catalogus op dit gebied en biedt met name drie collecties keukenmachines aan. De MUM 5 vertegenwoordigt het middensegment en de MUM5XW20 is het beste model, met geïntegreerde weegschaal en timer. Voor €430 wordt hij geleverd met een rasp en een blender, hoewel andere accessoires tegen meerprijs kunnen worden toegevoegd. Bosch biedt ook andere pakketten en de mogelijkheid om alleen de keukenmachine zonder accessoires te kopen.
Bosch MUM5XW20 een keukenmachine met Duitse knowhow

Gebruiksgemak

Zoals eerder vermeld, is de MUM 5 verkrijgbaar in verschillende kleuren en soms met accessoires. In de versie MUM5XW20 heeft de robot een zeer originele en delicate “champagne”-jurk, ook al betreuren we het dat het omhulsel volledig uit kunststof is gemaakt. Aan beide zijden van het toestel zijn handgrepen aangebracht om het gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Zijn lichte gewicht van 3,9 kg vereenvoudigt ook de taak; het is in feite de lichtste robot die we hebben getest, net na de Proline RP11.
Bosch MUM5XW20 mixer
Zijn speciale kenmerk is zijn scharnierende arm. In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten die hun kop gewoon omhoog en omlaag bewegen, beweegt de Bosch MUM5XW20 180°. Dit betekent dat hij een accessoire onder zijn neus kan plaatsen, zoals alle banketbakkers, maar ook op zijn hoofd en rug.

De deegverpakking glijdt er aan de onderkant in. Het bestaat traditioneel uit drie hulpstukken: de garde, het blad en de mixer. Maar Bosch heeft gekozen voor een plaat met zachte randen die verrast door zijn vorm en gewicht: hij weegt niet meer dan 110 g, dat is bijna vijf keer lichter dan de Kenwood Titanium Chef Pâtissier XL. Zonder zelfs maar aan de tests te beginnen, hebben we een klein probleempje met de bevestiging van dit gebakje. Terwijl de meeste toestellen een bajonetsysteem hebben, is de MUM5 anders. De uiteinden passen in de daarvoor bestemde gleuf en de gebruiker hoeft er alleen maar aan te trekken om ze te verwijderen. Kijk uit voor spetters! Afhankelijk van de voorbereiding kan iets te hard trekken schade veroorzaken.
Bosch MUM5XW20
Om ze te repareren, moet de robotkop omhoog worden gebracht. Daartoe moet de gebruiker op een knop drukken. Niets is eenvoudiger, een knop is aan de andere kant van de robot geïnstalleerd en regelt de snelheid van de machine. Bosch biedt zeven snelheden, alsmede een “boost”-snelheid. We zien ook dat het accessoire altijd op dezelfde plaats stopt, aan de achterkant van de schaal, om te voorkomen dat het de schaal raakt zodra de robotkop omhoog is.

Lees ook:   Nova Digital Aerofryer XXL

Deze kom heeft een inhoud van 3,9 liter, de kleinste van onze vergelijking op dit moment, achter de KitchenAid Artisan Mini. Het heeft geen handvatten als zodanig, maar een rand die dezelfde functie vervult. Het comfort is uiteraard minder en wij geven nog steeds de voorkeur aan de enkele handgreep, die het meest praktisch is bij het bakken.
Bosch MUM5XW20 standen
Tot slot heeft de MUM5XW20 een vrij klein display met twee aanraaktoetsen. Het is het enige model in de serie dat dit heeft. De eerste knop zet de weegschaal aan en uit, terwijl de tweede knop de tarra regelt en de timer reset. De timer regelt alleen de werking van de robot; er is geen aftelklok die de machine na X minuten uitschakelt. En door beide toetsen tegelijk ingedrukt te houden, kan de gebruiker de meeteenheid van de weegschaal veranderen.

Hoewel deze meting niet in de beoordeling is opgenomen, wilden we toch weten hoe nauwkeurig de schaal is. Terwijl de inhoud van de MUM 5 op onze laboratoriumweegschaal 68,5 g weegt, weegt hij slechts 65 g wanneer hij in de kom van de MUM 5 wordt geplaatst.
Bosch MUM5XW20 keukenmachine

Bekijk de dagprijs

Prestaties

Het was tijd om de Bosch staafmixer te testen. Ons protocol vereist vier verschillende recepten, die alle op identieke wijze worden uitgevoerd voor elke machine.

Eiwitten

Het eiwit is een onvermijdelijk onderdeel van de banketbakkerij en wij evalueren de snelheid van de machines bij het opkloppen van 70 g eiwit (het equivalent van twee eieren). Dit is een keuze die wij hebben gemaakt om een onderscheid te maken tussen de machines die erin slagen de bodem van de kom correct te bereiken en die welke falen.

Lees ook:   Inmaakketels

De MUM 5 produceert stijf eiwit in 81 seconden, wat ongeveer het gemiddelde is in onze vergelijking. Ter vergelijking: de Moulinex Masterchef Gourmet, een van de beste in deze test, bereikte zijn doel in slechts 37 seconden.

Maar ook al is hij langzamer, de Bosch presteert nog steeds goed, omdat het wit niet daalt, zelfs niet na 15 minuten rust.

Génoise

Deze test meet het vermogen van de garde om goed te emulgeren en het vermogen van de platte klopper om poeders in een vloeibare bereiding te verwerken. In het eerste deel van het recept bleek de MUM uitstekend te werken en slaagde zij erin veel volume te geven aan de eieren vermengd met de suiker. Het tweede deel van het recept was echter een beetje lastig: de mixer zou meer tijd nodig hebben gehad om het goed te krijgen.

Daardoor blijven er klontjes achter die de smaak afstompen. De garde heeft niettemin de verdienste een zeer luchtige biscuit te hebben verkregen, die 4,6 cm werd toen hij uit de oven werd gehaald – de hoogste die wij ooit hebben gemaakt.

Korstdeeg

Met alleen het vel dit keer, is de MUM 5 om een korstdeeg te maken. We zetten de machine aan en merken dat de platte klopper de kom perfect schraapt. De machine slaagt erin de boter en het meel goed te mengen, maar het duurt wel iets langer dan bij sommige concurrenten, zoals de Kenwood Cooking Chef XL. Na toevoeging van het water slaagt de machine erin een homogeen deeg te vormen, slechts enkele sporen van boter zijn nog zichtbaar.

Brooddeeg

De perfecte test voor het uithoudingsvermogen van de robot is het brooddeeg. We kneden het deeg eenmaal op kracht 1, dan een tweede maal op een hoger krachtniveau, en dan een laatste maal op volle kracht. Deze laatste stap wordt uiteraard niet aanbevolen in het recept en wordt gedaan voor observatie- en scoringsdoeleinden. De robot wordt dus gedurende 30 seconden tot het uiterste gedreven.

Lees ook:   Smeg KC19AOE Muurmontage Antraciet 788m³/uur A dampkap

En het lichte gewicht van de Bosch is niet zijn beste bondgenoot als het erom gaat hem met beide benen op de grond te houden. De robot schudt als een blad, zo erg dat we gedwongen worden hem vast te houden.

Afgezien van dit kleine incident, rijst het brood goed en bereikt het 6,3 cm wanneer het uit de oven komt. Hij komt net een paar millimeter tekort ten opzichte van de beste, waaronder die van de Miogo MRPM1.

Bekijk de dagprijs

Onderhoud

De glanzende witte coating van de robot inspireerde ons niet om iets goeds te doen. Hij is echter gemakkelijk schoon te maken, net als de champagnecoating. Alle accessoires zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen samen met de verschillende raspschijven in een speciale zak worden opgeborgen.
Bosch MUM5XW20 display
Wij vinden het ook prettig dat het snoer in het apparaat is opgeborgen, zodat het niet op het werkblad rondslingert.

Geluid

De MUM 5 is een stille keukenmachine. Het bereikt slechts 53 dB (A) wanneer brooddeeg wordt gekneed en 65 dB (A) wanneer op vol vermogen wordt gewerkt.

Optionele accessoires
Bosch heeft de MUM5XW20 ontworpen als een veelzijdige en multifunctionele machine. De robot heeft drie motoruitgangen, zodat verschillende accessoires kunnen worden aangepast. De Duitse fabrikant biedt tien verschillende onderdelen aan, waaronder een hakmolen, een blender en een multifunctionele kom. En hoewel de keukenmachine alleen wordt verkocht, biedt Bosch ook sets met verschillende accessoires aan.

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Compact formaat.
  • Zeer efficiënte garde.
  • Stille keukenmachine.

Nadelen

  • Platte klopper die moeite heeft met vloeibare bereidingen.
  • Zeer onstabiel.

Conclusie

Met de MUM 5 wil Bosch een keukenmachine zonder franje. Het toestel heeft een innovatief ontwerp en is uitgerust met een aantal verschillende accessoires, waarvan sommige in een set zijn inbegrepen en andere als extra’s verkrijgbaar zijn. Het compacte en lichte formaat zal kleine interieurs en gebruikers die de MUM na elk gebruik willen opbergen, zeker bevallen. Tenslotte is de staafmixer efficiënt voor alle soorten bereidingen, ook al vraagt hij iets meer tijd dan zijn beste concurrenten.