Wij geven informatie over de gemiddelde levensduur van koelkasten en tips over wanneer het de moeite waard is een nieuw apparaat te kopen.
Wanneer moet u een nieuwe koelkast kopen?
Als vuistregel geldt dat een koelkast 10 tot 15 jaar meegaat. Maar moet je het toestel daarna echt vervangen? Dat hangt af van het energieverbruik, zo laat Stiftung Warentest ons weten. Hoewel het mogelijk is dat dit in de loop van de tijd toeneemt, kan een oud energiebesparend model 10 tot 15 jaar later nog steeds aanvaardbare verbruikswaarden hebben. Om een duidelijk beeld te krijgen, helpt het om het elektriciteitsverbruik van de koelkast gedurende ten minste één week met een elektriciteitsmeter te meten en dit over het jaar te extrapoleren. De waarde kan vervolgens worden afgezet tegen de gemiddelde elektriciteitsprijs van ongeveer 30 cent/kWh en worden vergeleken met de elektriciteitskosten voor een nieuw toestel. Als een nieuw apparaat aanzienlijk efficiënter is, is de inruil niet alleen uit financieel, maar ook uit ecologisch oogpunt de moeite waard, zoals het Öko-Institut Freiburg schrijft.
Tip: Bij veel consumentencentra kunt u gratis elektriciteitsmeters lenen. Bovendien bieden zij een praktische online calculator voor koelkasten waarmee u de totale kosten voor nieuwe apparaten na 15 jaar kunt berekenen.
Oude koelkast defect: repareren of vervangen?
Of het de moeite loont uw oude koelkast te repareren, hangt af van hoe oud hij is en welke energie-efficiëntieklasse hij heeft. Volgens het federaal milieuagentschap is het uit ecologisch oogpunt de moeite waard een nieuw apparaat te kopen als het vóór 2000 werd gekocht en een energie-efficiëntieklasse B heeft. Koelkasten met een efficiëntieklasse van A++ of A+++ moeten echter altijd worden gerepareerd, aldus het Öko-Institut. In de regel is vervanging niet de moeite waard. Maak altijd gebruik van uw consumentenrechten in geval van defecten binnen de garantieperiode.
Om bij de aankoop van een nieuw toestel een lange levensduur te garanderen, kunt u deze tips van het Federaal Milieuagentschap opvolgen:
- Vraag bij de aankoop van een nieuwe koelkast naar de aangeboden onderhouds- en reparatiediensten en de beschikbaarheid van reserveonderdelen.
- Ga ook na of kleine reparaties zelf kunnen worden uitgevoerd.
- Garantieperiodes en aanvullende garanties kunnen erop wijzen dat het toestel bijzonder duurzaam is. Ga na of er extra kosten zijn en welke gebreken worden gedekt.
Lees ook: Waarom koelt mijn koelkast niet?
Om de koelkast zo efficiënt mogelijk te laten werken
- Open de deur van de koelkast nooit te lang en zet er geen warme levensmiddelen in. In beide gevallen moet veel energie worden gebruikt om het interieur weer af te koelen.
- Controleer de rubberen afdichting regelmatig. Als hij lekt of poreus is, komt er lucht van buiten naar binnen en moet de koelkast meer energie verbruiken om af te koelen. Een goede truc om de afdichting te controleren is in het donker een zaklantaarn in de koelkast te plaatsen met de lichtstraal op de deur gericht. Als het licht doorschijnt wanneer de deur gesloten is, moet u controleren of de deur goed is afgesteld of dat de rubberen afdichting moet worden vervangen.
- Gebruik de koelkast zo efficiënt mogelijk door hem goed te vullen. Wij hebben in dit artikel voor u samengevat hoe u dit moet doen.
- Ontdooi het apparaat regelmatig, want te veel ijs op de wanden verhoogt het elektriciteitsverbruik omdat de koelkast meer stroom moet verbruiken. Instructies voor het ontdooien vindt u hier.
- Stel uw koelkast in op 7 °C en uw vriesvak op 18 °C. Volgens het Bondsministerie van Economische Zaken en Energie is dit volkomen toereikend en bespaart het stroom.
- Als u op vakantie gaat, maak de koelkast dan grondig schoon, leeg hem en ontdooi hem. Trek dan de stekker uit het stopcontact en laat de deur open terwijl u weg bent. Dit bespaart energie en geld.