Bosch Unlimited 8-serie stofzuiger BBS1224: turbostand of niets

De Bosch Unlimited 8-serie betekent een belangrijke doorbraak in het assortiment staande stofzuigers van de fabrikant. Om zijn naam te rechtvaardigen, vertrouwt deze serie op een “verwijderbare, verwisselbare en onbeperkte batterij”; een erg mooie belofte waarvan we hopen dat ze wordt waargemaakt.

 • Type stofzuiger: steel
 • Type filter: Cyclonisch, HEPA
 • Wijze van functioneren: Trigger
 • Opberging: aan de muur te bevestigen voet
 • Meegeleverde accessoires: meubel- en textielborstel, powerborstel, mondstuk
 • Extra opties: laadindicator, turbomodus
 • Gewicht: 3,2 kg
 • Vermogen: 18 V
 • Geadverteerde autonomie: 60 min
 • Vulinhoud: 0,4 L
 • Batterijtype: Li-ion

Bosch Unlimited BBS1224 Serie 8 - Steelstofzuiger

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Bosch Unlimited 8-serie onderscheidt zich in meer dan één opzicht. Niet alleen bevindt het motorblok zich bij de handgreep, maar dit model heeft ook een formidabele en zelfs “onbeperkte” autonomie. Om deze prestatie te leveren, levert de Duitse fabrikant twee batterijen bij zijn apparaat, zodat u kunt blijven stofzuigen terwijl een van de batterijen wordt opgeladen. De Bosch Unlimited Series 8, die voor € 579,99 op de markt wordt gebracht, wordt geleverd met een aantal accessoires, waaronder een gemotoriseerde borstel, een flexibel mondstuk, een speciale meubelborstel en een muurbeugel, een extra accu en een oplader die compatibel is met alle snoerloze doe-het-zelf-, tuin- en huishoudgereedschappen van de Duitse fabrikant.
bosch Unlimited 8-serie BBS1224

Handig in gebruik

De Bosch Unlimited 8-serie is een steelstofzuiger waarbij het zuigsysteem (motor, filters en vuilreservoir) zich dicht bij de hand van de gebruiker bevindt. Logisch gezien wordt deze architectuur verondersteld een goed evenwicht van het toestel te bieden, maar op het Unlimited is de realiteit heel anders, vooral in vacuüm modus. Het motorblok is zo ontworpen dat de vacuümbuis naar voren wijst en de oriëntatie van de accu helpt niet, integendeel. Het neigt het verder naar voren te kantelen. Merk echter op dat deze ongelijke gewichtsverdeling niet merkbaar is wanneer u op de vloer stofzuigt, het valt het meest op wanneer u hoge planken wilt afstoffen. Juist in dit geval wordt het gewicht van 1,5 kg van de stofzuiger (hoewel het binnen het gemiddelde gewicht ligt dat in onze vergelijking is waargenomen) gevoeld.

Vanwege het stick-formaat kan de Bosch Unlimited 8-serie niet in de parkeerstand worden opgeborgen – alleen de Hoover H-Free kan dit. In feite is het nodig een voetstuk aan de muur te bevestigen om het rechtop te houden. Daarin passen drie van de bijgeleverde hulpstukken. De Power For All 18V lader past daarentegen niet aan de muur. Compatibel met alle snoerloze doe-het-zelf-, tuin- en huishoudgereedschappen. Hij is ontworpen om in een kast te worden bewaard. De gebruiker zal eraan moeten denken hem eruit te halen om de batterij van zijn toestel op te laden.
review Bosch Unlimited Aspirette
Dit apparaat heeft twee zuigvermogens: een normale stand en een turbostand. De normale modus wordt geactiveerd door de trekker eenmaal met de wijsvinger in te drukken, een tweede druk stopt de bediening. De turbostand wordt geactiveerd door met de duim op de speciale knop te drukken. Dit systeem om de stofzuiger te onderbreken is comfortabeler dan de trekker van Dyson stofzuigers die je moet vasthouden om te zuigen, maar het kan een negatieve invloed hebben op de autonomie. Dit komt omdat u de stofzuiger niet noodzakelijk stopt om meubels te verplaatsen en het onnodig energie verbruikt.

Lees ook:   Hoe vette hardhouten vloeren schoonmaken (3 eenvoudige oplossingen)

De gebruiker moet altijd het geselecteerde zuigvermogen in het oog houden door het batterijpictogram te raadplegen. Als het lampje continu brandt, zuigt de Bosch Unlimited 8-serie in de normale modus; als het lampje knippert, staat hij in de turbomodus.
Bosch Unlimited 8-serie BBS1224 oplader
Zoals altijd bij Bosch zijn de materialen aan boord van hoge kwaliteit en wekken ze vertrouwen. Plastic is alomtegenwoordig op de Unlimited 8-serie, maar het kraakt niet onder druk van de hand. Bovendien is er geen speling tussen de verschillende onderdelen van de stofzuiger. De telescoopbuis en de motorborstel zijn stevig met elkaar verbonden met veiligheidsclips. De hulpborstels zijn echter, net als bij veel andere stofzuigers, niet vastgeklikt. Met of zonder, buizen, ellebogen, sproeiers of borstels kunnen zeer gemakkelijk worden toegevoegd of verwijderd en ze lijken stevig aan het toestel te zijn bevestigd, ook al zijn ze niet vastgeklikt.

In tegenstelling tot de Electrolux Ergorapido EER75STM, is de gemotoriseerde borstel niet uitgerust met een LED-strip, wat erg handig is om te zien wat u aan het stofzuigen bent op de donkerste plekken. De borstel op de Unlimited Series 8 is veel kleiner dan die op de Dyson Cyclone V10 en zit in een groot stuk plastic dat de neiging heeft om te blijven haken op harde vloeren, maar niet te erg.

Onderhoud

De afvalbak van 0,4 liter is naar onze smaak niet groot genoeg; ter vergelijking: de Philips SpeedPro Max FC6822/01 heeft een afvalbak van 0,6 liter. In dat geval zal de gebruiker de bak regelmatiger moeten legen.
Bosch Unlimited BBS1224
Vaak moet de stofbak worden losgekoppeld van de stofzuiger om hem te legen, en deze Bosch Unlimited 8-serie is geen uitzondering op de regel. Hier is de bediening echt niet ingewikkeld en bestaat het gewoon uit het indrukken van een knop en het naar beneden trekken van de collector om de inhoud te legen alvorens alles weer op zijn plaats te zetten. Alles terug op zijn plaats zetten gaat met een zucht van gelukzaligheid.

Lees ook:   Stofzuiger zonder zak: Rowenta - Compact Power XXL

De afvalcontainer werkt als een Russische pop. Aan de binnenkant van de collector bevindt zich het roosterfilter, dat op zijn beurt het filter bevat dat de deeltjes tegenhoudt die de bodem van de collector niet hebben bereikt. De twee filters kunnen gemakkelijk van elkaar worden gescheiden, wat een goede zaak is om ze grondiger te reinigen. Bovenop de filters bevindt zich een kleine rode knop die met de hand kan worden gedraaid om stof van het filter te verwijderen.
Bosch Unlimited serie 8 borstel vs Dyson V10 borstel
Deze functie, “Easy Clean” genaamd, is niet gemotoriseerd op dit model, zoals dat wel het geval kan zijn op een reeks stofkokerzuigers van de fabrikant. Met een paar draaien aan de knop komt er inderdaad fijn stof vrij uit het filter, dat is waarneembaar. Deze truc, die het contact van het stof met de handen moet beperken, is het schudden van het filter in de juiste vorm niet waard.

Feit blijft dat het legen van de opvangbak veel minder leuk is dan het “Point&Shoot” systeem van de Dyson V10, dat de gebruiker niet dwingt om in contact te komen met het stof.

Filtratie is de achilleshiel van deze Unlimited. Van de 20 gram opgezogen cacao belandde 2,2 gram in het filter van de stofzuiger. Uit deze resultaten blijkt dat de filtratie niet erg goed is, aangezien het boordsysteem moeite heeft om het fijne stof uit de luchtstroom te scheiden. Het zal dus nodig zijn het filter vaak te reinigen (of te vervangen), anders zullen de aanzuigprestaties snel achteruitgaan.

Ten slotte is de gemotoriseerde borstelwals gemakkelijk te verwijderen. Draai de knop (aan de linkerkant van de borstel) een kwartslag om de borstel los te maken en haar of haren te verwijderen die erin verstrikt zijn geraakt.
Bosch Unlimited 8-serie stofzuiger BBS1224 kleine collector

Bekijk de dagprijs

Stofzuigen

Laten we er niet omheen draaien. De aanzuigprestaties worden aanzienlijk verminderd door de eerste aanzuigstand. Op harde vloeren en fijne tapijten waren we onaangenaam verrast toen we ontdekten dat al het gemorste afval in de gemotoriseerde borstel terecht was gekomen. Toen we de borstel optilden, ontdekten we dat al het vuil op de grond was gevallen. In feite blijkt de zuigstand niet efficiënt te zijn, hij is niet krachtig genoeg om het afval op te zuigen. De turbostand daarentegen is veel efficiënter. Op beide oppervlakken slaagde hij erin al het materiaal in 30 seconden op te nemen en de gemotoriseerde borstel van zijn zware afval te bevrijden.

Lees ook:   TurboTronic AFD32 Airfryer XXL en Oven – Dubbele Deur - 32 Liter – Zwart

Op dik tapijt was het slechts iets beter: in de normale modus raapte de Unlimited 59% van het afval op in 1 min. 30 sec. Maar niets bleef steken in de borstel. De turbostand zuigt 97% van het materiaal op in 1 min. 30 sec.

Zoals u ziet, is de normale stand niet echt nuttig en raden wij u aan de turbostand te kiezen om elk type vloer schoon te maken. Daartoe mag de autonomie echter niet te zeer te lijden hebben (zie hieronder).
Bosch BBS1224 filter

Geluid

Het geluidsniveau van de Bosch Unlimited is 65 dB (A) in de normale modus en 71 dB (A) in de turbomodus met de gemotoriseerde borstel. Deze metingen behoren tot de beste in onze vergelijking.

Autonomie

Ja, de Bosch Unlimited is een stofzuiger die lang meegaat. Maar nee, haar autonomie is niet onbeperkt. In een labartikel hebben we gewezen op de goede prestaties op het gebied van autonomie – ver boven wat de fabrikant beweert. De Bosch Unlimited loopt leeg na 1 uur 4 minuten 45 seconden in de normale stand met de gemotoriseerde borstel en na 14 minuten in de turbostand, nog steeds met de gemotoriseerde borstel.

De oplaadtijd is erg kort. Het duurt 53 minuten om hem volledig op te laden, wat zeer comfortabel is. In tegenstelling tot Dyson modellen waar u de batterij moet losschroeven om hem te vervangen, is hij bij dit model gemakkelijk te scheiden van de Unlimited. Dit is een echt voordeel dat in grote mate bijdraagt tot het gebruikscomfort.

Bekijk de dagprijs

Voordelen

 • Hoogwaardige afwerking en montage.
 • Verwijderbare en verwisselbare batterijen.
 • Rustig.
 • Batterij compatibel met veel Bosch snoerloze apparaten.
 • Goede autonomie en snel opladen.

Nadelen

 • Ongebalanceerd motorblok.
 • Filtratie efficiëntie.
 • Moeilijk om de (kleine) afvalcontainer te legen.
 • Geen opladen als de machine op zijn sokkel staat.
 • Turbostand onmisbaar voor het reinigen van vloeren.

Conclusie

De Bosch Unlimited 8-serie is een stofzuiger die veel goede ideeën heeft, maar ze niet goed gebruikt. De verwijderbare, verwisselbare accu’s, die compatibel zijn met een reeks Bosch snoerloze apparaten, zijn een pluspunt, maar de turbostand, die essentieel is voor het reinigen van vloeren, raakt snel uitgeput. De plaats van het motorblok bij het handvat moet het gebruikscomfort verhogen, maar zonder een goede balans gaat de hanteerbaarheid eronder lijden. Tot slot kunnen we, hoewel we het snelle onderhoud betreuren, toch tevreden zijn met het lage geluidsniveau en de behoorlijke autonomie.