Bosch vs Miele Afwasmachines: Best Cleaning prestaties en Elegant Design


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Bosch en Miele zijn de beste merken vaatwassers op de huidige markt. Beiden vertegenwoordigen het summum van vaatwasserdesign en houden vast aan een compromisloze focus op kwaliteit en reinigingsprestaties. Maar wat onderscheidt de een van de ander? En hoe kunt u beslissen welke van deze twee zeer gerespecteerde vaatwassermerken de juiste is voor het reinigen van uw vaat?

Zowel Bosch als Miele vaatwassers zijn jaar na jaar solide bezetters van onze lijst met beste vaatwassers. We hebben beide merken zelfs als referentie gebruikt bij het samenstellen van onze uitgebreide koopgids.

Voordat we er meteen induiken, is het belangrijk om een kort inzicht te hebben in de herkomst van de afwasmachines van Bosch en Miele, en de manier waarop hun geschiedenis bepalend is geweest voor de producten die ze vandaag maken.

Bekijk onze exclusieve Bosch vaatwasser review

Geschiedenis van Bosch

Bosch werd in 1886 in Duitsland opgericht en begon onmiddellijk te innoveren in de wereld van elektrische apparatuur en technologie. Een jaar na hun oprichting introduceerden zij ’s werelds eerste laagspanningsmagneet, ontworpen voor gasmotoren. Dit was de voorloper van magneto’s in auto’s die twintig jaar later van cruciaal belang zouden worden.

Bosch innoveerde in de automobiel- en machine-industrie, voordat het zich uiteindelijk ook ging toeleggen op consumentengoederen en huishoudelijke apparaten. Veel mensen weten niet dat de precisie in ontwerp van Bosch zich ook uitstrekt tot de wereld van elektrisch gereedschap, waar ze eigenaar zijn van Dremel en andere merken die bekend staan om hun duurzame en betrouwbare gereedschappen.

Vandaag de dag houdt Bosch vast aan het hoogste niveau van toewijding aan zowel innovatie als consistente kwaliteit, en produceert daarbij enkele van de meest betrouwbare vaatwassers ter wereld.

Geschiedenis van Miele

Ook opgericht in Duitsland in de 19e eeuw, maar met een sterkere aanvankelijke band met huishoudelijke producten, begonnen Miele apparaten als fabrikant van roomseparatoren, boterkarntonnen en kuipwasmachines. Een van de meest opmerkelijke elementen uit de geschiedenis van Miele is dat ze vrijwel onmiddellijk begonnen met het markeren van elk van hun machines met hun handelsmerklogo. Hun logo werd zo iconisch als symbool van kwaliteit en betrouwbaar design, dat een onderzoek onder Duitse consumenten uitwees dat zij het alleen al aan de hand van de letter “i” konden herkennen.

Miele bouwt al meer dan een eeuw wasmachines. Tegenwoordig is het merk vertegenwoordigd in 47 landen over de hele wereld en heeft het een Amerikaans hoofdkantoor in Princeton, New Jersey. Zij worden vaak beschouwd als de grootste fabrikant van huishoudapparaten van topkwaliteit ter wereld.

Bosch of Miele Vaatwasser?

Bosch en Miele vaatwassers zijn meer dan alleen hun geschiedenis of bedrijfsverhaal. Consumenten kopen deze Duitse vaatwassers met miljoenen tegelijk voor de kwaliteit, het ontwerp, de functies en de reinigingskracht die ze bieden. Hoe doen deze twee merken het op zes belangrijke punten voor vaatwaskwaliteit?

1) Stille werking

Als het op geluid aankomt, heeft Bosch de reputatie ongelooflijk stil te zijn. De Bosch 800-serie heeft modellen met een geluidsniveau van maximaal 42 dBA, sommige zelfs 39 dBA. De Bosch Benchmark serie heeft een model met 38 dBA rating, wat veel zachter is dan het geluid van een stille fluistering.

Maar maak je geen zorgen, je Miele vaatwasser zal ook niemand in je huis wakker maken. Veel van hun eigen modellen hebben een geluidsniveau van 39 dBA, wat betekent dat u ze niet hoort werken.

Beide fabrikanten nemen het geluidsniveau serieus. Bosch noch Miele maken gebruik van populaire trucs zoals het meten van het geluid tijdens het wassen en het overslaan van de watertoevoer en -afvoer.

Als u kiest voor een vaatwasser van Miele of Bosch, zal een lawaaierige werking natuurlijk nooit een probleem zijn.

2) Reinigings- en droogvermogen

Met een breed scala aan betrouwbare wascycli en een binnenkuip die snel en veilig drogen mogelijk maakt, kunt u er zeker van zijn dat zowel een Bosch- als een Miele-machine uw vaat consequent schoonmaakt en vrij houdt van beschadigingen of andere slijtage.

Bij uw aankoopbeslissing zal het er vooral op aankomen wat voor u het belangrijkst is – meer robuuste en unieke cyclustypes, of doeltreffender en sneller drogen? Maximale laadruimte of georganiseerde, veelzijdige opslagrekken? Waterontharder om watervlekken weg te houden? (Zie het gedeelte over de kenmerken hieronder, waar we de talloze kenmerken van beide fabrikanten in detail hebben besproken).

Bij het vergelijken van twee van de meest betrouwbare, high-end en consistent bekroonde vaatwassermerken op de markt, zijn de verschillen in prestaties minimaal binnen gelijkwaardige prijsklassen. Het is belangrijk op te merken dat Bosch veel vaatwasseropties biedt voor minder dan $800, terwijl Miele domineert in het topsegment met veel mogelijkheden van $1399-$2499.

Miele vervaardigt vakkundig zijn eigen lijn schoonmaakproducten. Miele afwasmiddel, spoelglansmiddel, reiniger en zout zijn samengesteld voor de beste reinigingsresultaten en kunnen in elke afwasmachine worden gebruikt. Onlangs introduceerde Miele ook de AutoDos PowerDisk, die automatisch wasmiddel vrijgeeft voor maximaal 20 cycli.

3) Ontwerp

Naarmate de culturele smaak van het interieur veranderde, veranderde ook het design van Bosch en Miele mee. Dat wil echter niet zeggen dat ze kwaliteit hebben opgeofferd voor een mooi uiterlijk – ze hebben hun visuele aanpak gewoon aangepast aan wat de markt vraagt. De meest voorkomende afwerking voor modellen van beide merken is roestvrij staal, een look die zowel Bosch als Miele met moeiteloze stijl en verfijning uitvoert

Eén ding dat in het succes van beide merken over het algemeen consistent is gebleven, is hun toewijding aan een minimalistisch, gestroomlijnd design. Zelfs hun meest volledig uitgeruste vlaggenschipmodellen hebben de neiging een slanke façade te presenteren met zo weinig mogelijk zichtbare knoppen. Dit alles in een poging om hun machines niet alleen te laten functioneren als een functionele thuismachine, maar ook als een geïnspireerd element van het interieurdecor.

Bosch heeft echter veel unieke stijlen, zoals de zakhandgreep op de SHP878ZD5N, de verzonken handgreep, de staafhandgreep enzovoort.

Beide fabrikanten bieden speciale ADA-vaatwassers voor verhoogde vloeren, vaatwassers met een breedte van 18 inch voor kleine keukens en paneelklare vaatwassers die passen bij aangrenzende kasten.

Miele biedt een unieke stijl genaamd knock to open a.k.a. k2o. Deze stijl geeft interieurontwerpers de mogelijkheid om alle bedieningselementen en handgrepen te verbergen voor een volledig naadloos front. De G6885SCViK2O uit de luxueuze Lumen serie is een goed voorbeeld van knock to open technologie. Aan de ultra-premium kant is er model G6987SCViK2O van de Diamond-serie, met een openklapbaar ontwerp.

Miele heeft een minimalistisch design en een sterke lijn met verschillende deurstijlen en handgrepen die passen bij hun reeks apparaten. U zult vaak een Miele vaatwasser aantreffen in exclusieve keukens, omdat ze goed passen bij elke kleur en design.

Het is belangrijk op te merken dat, in tegenstelling tot hun Noord-Amerikaanse tegenhangers, zowel Miele als Bosch vaatwassers niet uit uw kasten steken. Hun binneninrichting blijft echter uiterst efficiënt.

Onze exclusieve video review van de nieuwste Miele vaatwasser modellen

4) Kenmerken

Beide fabrikanten bieden alle klassieke functies die u van een moderne vaatwasser mag verwachten. In feite zijn zowel Bosch als Miele koplopers op het gebied van innovatie in vaatwastechnologie.

 • Programmacycli en opties: Bosch houdt het eenvoudig, zelfs op de meest geavanceerde toestellen, met 7 cycli en 7 opties (5 op de basismodellen). Miele, daarentegen, biedt tot 14 cycli en 7 opties onder elke cyclus. Het is belangrijk op te merken dat het gehele gamma van beide fabrikanten express cycli bevat. Saneren, potten en pannen en intensieve wascycli zijn ook te vinden in de meeste vaatwassers.
 • Roestvrij stalen interieur: De meesten van ons haatten de oude witte plastic kuipjes die verkleurden in onze oude vaatwassers. Veel mensen geven de voorkeur aan een schoon, roestvrij stalen interieur. Miele biedt roestvrijstalen interieurs op al hun vaatwassers. Met uitzondering van de instapmodellen uit de Ascenta-serie zijn de interieurs van Bosch volledig van roestvrij staal.
 • Sensor wash: Moderne vaatwassers kunnen de troebelheid (relatieve helderheid/rommeligheid) van het water tijdens de wascyclus meten om de duur van de wasbeurt in een bepaald programma aan te passen. Alleen Miele-vaatwassers voeren echter tijdens de wascyclus drie metingen uit om beslissingen te nemen over de programmaduur, de gebruikte hoeveelheid water en de waterdruk die uit de sproeiarmen komt. Miele-vaatwassers meten ook op het niveau van het opvangbakje om het risico van vervorming door zeepschuim te minimaliseren.
 • Droog condenseren zonder het plastic-smeltend verwarmingselement: Verwarmingselementen zijn gebruikelijk in Noord-Amerikaanse afwasmachines. Hoewel ze de vaat zeer goed drogen (hoe kan het ook anders met een reusachtig metaal dat superheet wordt bij 170 F in een kleine doos), bakken ze uiteindelijk alle etensresten of kalk op de vaat. Niet te vergeten dat kunststoffen, vooral die op het onderrek, niet gespaard zullen blijven.
 • Zowel Bosch als Miele bieden condensatiedroging, waardoor vocht door de roestvrijstalen wanden wordt geabsorbeerd en weggespoeld. Bosch heeft deze technologie in 2018 verbeterd door extra warmte in de vaatwasserholte te pompen. Vanaf 2019 introduceert Bosch de zeer effectieve CrystalDry-functie op geselecteerde high-end vaatwassers. Miele heeft deze technologie nog verder ontwikkeld met de mogelijkheid om omgevingslucht te laten circuleren om restvocht te absorberen.
 • Automatisch open deur voor drogen: Dit was vroeger een unieke functie van Miele die op alle Miele’s zat, behalve op de instapmodellen uit de Classic-serie. Superhandig als je de cyclus start voordat je naar bed gaat en je ’s morgens je vaat schoon en droog aantreft met de deur op een kier. d.w.z. geen muffe geur in de vaatwasser. Vanaf 2019 introduceert Bosch de auto-open-deur functie in zijn geselecteerde 500-serie vaatwassers. Ze noemden deze functie de AutoAir Dry.
 • Interieurverlichting: Voegt zowel luxe als gemak toe. Beide fabrikanten bieden dit aan in hun topmodellen.
 • Besteklade/3e rek: Dit derde rek, oorspronkelijk uitgevonden door Miele, is super handig om ruimte te besparen op het begeerde onderste rek. Miele bestekbakken zijn super flexibel en maken het mogelijk om lange steelglazen op het rek eronder te plaatsen. De meeste Bosch vaatwassers zijn ook uitgerust met een derde rek, hoewel ze niet zo flexibel zijn als die van Miele. Toch zijn ze qua ontwerp nog altijd veel beter dan de concurrentie. Vermeldenswaard is ook het MyWay-rek van Bosch, waarin kopjes en grote pollepels kunnen worden geplaatst. We vonden ook dat de 800 Serie en Benchmark derde rekken veel gebruiksvriendelijker waren dan die van de instapmodellen van Bosch vaatwassers.
 • Lek Preventie: Beide fabrikanten ontwerpen hun vaatwassers om lekken te detecteren bij het afsluiten van de waterbron.
 • Auto dicht deur: Exclusief bij de Diamond-serie van Miele, sluit deze gemaksfunctie de deur zachtjes wanneer deze op een kier wordt gezet.
 • Waterontharder: Dit is een belangrijke eigenschap voor wie hard water in zijn buurt heeft (we kijken naar u, Noord-New Jersey!). Waterontharders helpen kalkresten te bestrijden en zorgen voor kristalheldere resultaten zonder vlekken op uw glaswerk. Bosch biedt modellen met waterontharders aan in bepaalde modellen van de 800 Series en Benchmark. Speciale 300-toepassingsmodellen, zoals producten op ADA-hoogte, hebben ook waterontharders. Alle Miele-vaatwassers van de Crystal-serie en hoger worden geleverd met een waterontharder.
 • Aantal sproeiarmen: Miele-vaatwassers worden geleverd met drie volwaardige sproeiarmen – één onderin de bak, één onder het middelste rek en één op de bovenwand, bestemd voor de besteklade. Bosch beschikt ook over een sterke waterverdeling via twee volwaardige sproeiarmen en een sproeikop op de bovenwand.
 • We krijgen de volgende vraag vaak. Worden -slangen en netsnoer standaard bij vaatwassers geleverd? In tegenstelling tot hun Noord-Amerikaanse concurrenten, hebben Bosch en Miele beide afvoerslangen in de verpakking. Miele is echter het enige merk, samen met Asko en Fisher Paykel, dat de aanzuigwaterslang in de standaardverpakking heeft. Het mag dan een klein detail zijn, maar het toont de inzet van Miele om op geen enkel kwaliteitsaspect compromissen te sluiten. Wat het netsnoer betreft, worden Miele-vaatwassers geleverd met een netsnoer dat u in het stopcontact kunt steken. U kunt ze ook installeren via een hardwire verbinding. Wij raden u echter aan een wandcloset te gebruiken om de boel schoon te maken terwijl u de moeite neemt een vaatwasser te vervangen. Bosch vaatwassers worden geleverd met hardwire aansluitingen. U kunt ook een extra Bosch onderdeel kopen om een wandcontactdoos aan te sluiten.
 • China en kristal: Zowel Miele als Bosch kunt u vertrouwen met uw mooie servies en glazen. Vanaf de Crystal-serie van Miele hebben alle modellen speciale programma’s die de waterhardheid aanpassen, het afwasmiddel doseren op basis van de behoefte en de waterdruk regelen voor een optimale reiniging en bescherming van uw porselein. Bij Bosch vaatwassers zijn alle modellen van de 800 serie en hoger het meest geschikt voor deze mate van vertrouwen. Over het algemeen doen de modellen waterontharders goed werk bij fijn vaatwerk en glazen. Vermeldenswaard is dat de Diamond serie vaatwassers van Miele zeer geschikt zijn voor wijnglazen. Miele is de enige vaatwasser op de Amerikaanse markt die vaat kan wassen zonder spoelglansmiddel, zodat er geen enkel element tussen het wijnglas en de wijn kan komen.
 • Mogelijkheid om gedeeltelijke ladingen te hanteren: Alle modellen van beide merken kunnen gedeeltelijke ladingen verwerken om water en energie te besparen.

5) Duurzaamheid en levensduur

Miele wordt vaak beschouwd als de meest geïntegreerde fabrikant van apparaten ter wereld. Bijna al hun onderdelen worden rechtstreeks door de onderneming zelf vervaardigd. Hierdoor kunnen zij reclame maken voor een levensduur van 20 jaar bij regelmatig gebruik, zonder dat de functionaliteit afneemt. Miele-machines zijn gebouwd om tientallen jaren mee te gaan, wat te zien is aan elk onderdeel, van de knoppen tot de rekken en de wielen waar ze over glijden.

Maar Bosch is ook geen slak als het gaat om duurzaamheid en een lange levensduur. Zij testen hun vaatwassers op minimaal tien jaar gebruik. En hun toewijding om alleen onderdelen van de hoogste kwaliteit te gebruiken, is al lang een kenmerk van het merk.

6) Prijs

Bosch Afwasmachine Prijzen

Bosch steekt met kop en schouders boven Miele uit wat betreft algemene betaalbaarheid. De afwasmachines van de Bosch 100-serie, bijvoorbeeld, zijn zo functioneel uitgekleed dat ze plastic kuipjes hebben en kosten ongeveer 500 dollar.

De 300- en 500-serie van Bosch beschikken over de meeste functies die moderne klanten wensen en worden aangeboden voor een prijs van minder dan 800 dollar. Bosch heeft ook veel promoties gedurende het jaar om de verkoop van deze modellen te versnellen.

Pas bij de Bosch 800 Serie zult u de geavanceerde functies en zichtbare kwaliteitsverbeteringen bij de Bosch vaatwassers gaan merken. (bijv. betere rekken, flexibel interieur, meest stille werking enz.)

De modellen in de Benchmark Series van Bosch zijn voorzien van alle luxe functies en liggen in de prijsklasse $1100 – $2000. Veel Bosch Benchmark vaatwassers worden geleverd met kortingen die u $200 per vaatwasser kunnen besparen. Houd er rekening mee dat Bosch het hele jaar door keukenpakketpromoties heeft met 10 – 15% besparingsmogelijkheden.

Miele Afwasmachine Prijzen

In tegenstelling tot Bosch en vele andere fabrikanten, doet Miele geen concessies aan de functies en kwaliteit van hun vaatwassers op basis van modelseries. Dat wil niet zeggen dat Miele-machines te duur zijn – ze nemen gewoon een iets duurdere plaats in op de markt. Samen met die premies komen krachtigere operaties, extra functies en toegevoegde functionaliteit. Alle Miele-vaatwassers, van de instapmodellen tot de professionele lijn, hebben hetzelfde industriële pompsysteem. Alle onderdelen zijn zwaar getest en voorzien van de nieuwste technologie.

Miele’s Classic Plus serie vaatwassers beginnen bij $999 tijdens promotietijden en voldoen aan de behoeften van de meeste gezinnen.

De Miele Crystal serie heeft de meest geavanceerde functies en andere gemakken zoals een waterontharder en een automatisch openende deur. Deze modellen beginnen bij $1499.

De vaatwassers uit de Dimension- en Lumen-serie van Miele zijn voorzien van eersteklas luxe functies en een superstille werking. Hun startprijs is $1699.

Miele’s Diamond Serie begint bij $2499 en is volledig uitgerust met alle luxe functies. Bovendien is de garantie van 5 jaar standaard in deze serie.

Miele biedt vaatwassers van professionele kwaliteit, zowel voor thuisgebruik als voor commercieel en wetenschappelijk gebruik. Miele professionele vaatwassers zijn voorzien van NSF-gecertificeerde reinigingsmiddelen, supersnelle cycli (6 minuten) en de mogelijkheid om te laden met speciale rekken.

Wat de professionele serie betreft, is de residentiële kortcyclische pro-vaatwasser Miele PG8061 geprijsd op $3799. Het volledig NSF-gecertificeerde commerciële model Miele PG8061 wordt aangeboden voor $5699.

Het gaat erom dat u voor uzelf beslist wat u precies wilt en nodig hebt van uw vaatwasser. Zowel Miele als Bosch machines vragen een hoge prijs voor hun topkwaliteit, maar het goede nieuws is dat er een reeks machines in verschillende prijsklassen is waaruit u kunt kiezen.

Conclusie

De beslissing om een Bosch of Miele vaatwasser te kopen is een beslissing zonder slechte afloop. Beide merken hebben een bewezen, decennialange geschiedenis in het leveren van consistente, duurzame en ronduit mooie machines die een plezier zijn om te gebruiken. Ze klaren ook keer op keer de klus.

Welk merk u uiteindelijk kiest, Bosch vs Miele, hangt grotendeels af van uw budget en welke designkenmerken voor u het belangrijkst zijn. Uiteindelijk hebt u al een verstandige keuze gemaakt door uw zoektocht te beperken tot deze twee fabrikanten van wereldklasse.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 mei 2018. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts