Convectieoven: Het begrijpen van de voors en tegens [REVIEW]


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Als u zich al eens verdiept hebt in de wereld van de kooktoestellen, hebt u waarschijnlijk de termen “heteluchtoven” en “heteluchtoven” in verband met elkaar horen gebruiken. Sommige mensen noemen conventionele ovens zelfs standaardovens of gewone ovens. Maar wat is een heteluchtoven precies, en wat is het verschil met een conventionele oven?

Er is eigenlijk maar één groot verschil tussen een convectieoven en een conventionele oven-een ventilator, of in het geval van duurdere modellen, meerdere ventilatoren. Beide oventypes gebruiken verwarmingselementen om de binnenkant van uw oven (en het voedsel erin) op te warmen, maar een convectieoven gebruikt ook een ingebouwd ventilatorsysteem dat de hete lucht constant door de ovenholte laat circuleren tijdens het koken. Dit zorgt voor gelijkmatigere kookresultaten en biedt nog enkele andere voordelen die we hieronder nader zullen bespreken.

Maar is een convectie-wandoven echt de kosten waard? Zijn er nadelen aan een heteluchtoven ten opzichte van een conventionele oven? In deze gids nemen we u stap voor stap mee langs de voor- en nadelen van convectieovens en gewone ovens – en helpen we u de juiste keuze te maken.

Voordelen van heteluchtovens

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste voordelen van convectieovens ten opzichte van hun conventionele tegenhangers. Dit zijn de vier belangrijkste redenen om een heteluchtoven te verkiezen boven een conventioneel model.

Gelijkmatiger koken

Het hele ontwerp van convectieovens is gericht op meer gelijkmatige kookmogelijkheden. In een traditionele oven zijn de verwarmingselementen zo gelijkmatig mogelijk gerangschikt – maar door de vorm van uw gerechten en de binnenkant van de oven zullen sommige zones meer warmte ontvangen dan andere. In een convectieoven circuleert een ventilator (of meerdere ventilatoren) de hete lucht door de hele ruimte en over elke centimeter van uw voedsel. In theorie betekent dit dat u niet langer te maken hebt met gerechten die aan de buitenkant gaar zijn, maar aan de binnenkant niet helemaal gaar. Dit is een veel voorkomend verschijnsel bij conventionele ovens, dat vaak kan worden vermeden wanneer u kiest voor convectie koken.

Kortere kooktijden

Omdat convectieventilatoren de warmte gelijkmatiger door het interieur van de oven laten circuleren, kunt u vaak genieten van kortere gaartijden omdat de warmte uw voedsel efficiënter bereikt. Dit ontwerp betekent ook dat u lagere temperaturen kunt gebruiken dan in een conventionele oven – en dat betekent minder tijd om voor te verwarmen. Kortere kooktijden en lagere temperaturen zorgen niet alleen voor meer gemak bij het koken, maar ook voor minder energieverbruik en een iets lagere elektriciteitsrekening.

Meervoudige gerechten doeltreffender koken

Omdat convectieovens de warmte zo goed door de oven laten circuleren, worden grotere gerechten of meerdere gerechten beter gebakken dan in conventionele ovens. In een conventionele oven kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een grote schaal op het bovenste rek verhindert dat de warmte de gerechten op de onderste rekken volledig bereikt. U hebt dit vast wel eens meegemaakt toen u twee platen koekjes tegelijk probeerde te bakken, waarbij de ene plaat gaar (of verbrand) was voordat de andere klaar was.

Een convectieoven helpt u dit probleem te voorkomen dankzij de interne ventilator, die ervoor zorgt dat de warmte zich over en rond de gerechten in de ovenholte verplaatst, zodat elk gerecht gelijkmatig gaart.

Meer flexibiliteit bij het plaatsen van voedsel

Om soortgelijke redenen bieden convectieovens een gelijkmatiger garing in de hele oven. Dat betekent dat u zich niet hoeft af te vragen of uw gerecht op een onderrek, middenrek, bovenrek, rechts, links of in het midden moet worden geplaatst. Over het algemeen zal een kwaliteitsoven met convectie uw gerecht precies goed bereiden, ongeacht waar het in de oven staat. In conventionele ovens is er vaak een groot verschil tussen het bovenste rek en het onderste.

Nadelen van het gebruik van heteluchtovens

We hebben alle voordelen van convectieovens besproken, maar zijn ze ook perfect? Niet noodzakelijk. Thuiskoks melden af en toe ontevredenheid over convectie ten opzichte van conventioneel koken, en hun klachten vallen over het algemeen in een van de volgende vier categorieën.

Recepten aanpassen

Zowat elk recept dat je leest op een foodblog, in een receptenboek of op de achterkant van een doos, geeft instructies voor het koken in een conventionele oven. Dat betekent dat als u een heteluchtoven gebruikt, u de temperaturen en kooktijden moet aanpassen aan uw oven. Als u niet de juiste aanpassingen doet, kunt u brood dat niet gaar is, aangebrande koekjes of papperige verjaardagstaarten krijgen. Sommige recepten geven aan welke aanpassingen nodig zijn voor convectie, maar soms moet je op je eigen oordeel afgaan of even Googlen om de juiste aanpassingen te vinden.

Slechte prestaties voor sommige soorten voedsel

Veel gebruikers van convectieovens zeggen dat gerechten die een vochtige omgeving vereisen, zoals pudding en vla, in convectieovens niet helemaal dezelfde resultaten opleveren als in conventionele modellen. De omgeving van de convectieoven is iets droger, zodat thuiskoks pudding- en vlaaischotels vaak in een waterbad plaatsen.

Een andere manier om dit te omzeilen is te kiezen voor een convectieoven waarbij u kunt kiezen of u de ventilator wel of niet wilt laten werken voor een bepaalde kooktaak. Hiermee hebt u in feite twee ovens in één, want een heteluchtoven zonder ventilator is in feite een conventionele oven en zal ook als zodanig koken. Zo kunt u voor conventioneel koken kiezen voor het voedsel dat daarvoor het meest geschikt is, en op convectie overschakelen wanneer u voor andere gerechten een perfecte gaarheid van het gehele gerecht nodig hebt.

Meer onderdelen die defecten of breuken kunnen vertonen

Wat toestellen betreft, is een conventionele oven vrij eenvoudig. Het zet elektriciteit om in warmte-energie om de interne kookelementen te verwarmen, die op hun beurt uw voedsel opwarmen. Maar een conventionele oven voegt een heel ander systeem van bewegende delen toe – het ventilatormechanisme. Bij convectieovens met meerdere ventilatoren wordt het aantal bewegende mechanische onderdelen verdubbeld of verdrievoudigd. Dat betekent dat er meer onderdelen in uw oven zijn die storingen kunnen vertonen, stuk kunnen gaan en defect kunnen raken – wat een grotere kans op reparatie- of vervangingskosten betekent.

U kunt dit probleem voorkomen door te kiezen voor een heteluchtoven van een merk met een betrouwbare reputatie op het gebied van kwaliteitsbouw – en een degelijke garantie of garantieprogramma voor defecte onderdelen en slijtage.

Het landschap van convectieovens

Het debat tussen convectie- en conventionele ovens was vroeger zeer verhit. Tegenwoordig zijn convectieventilatoren echter in bijna alle fornuizen, fornuizen en wandovens ingebouwd, behalve in de prijsklasse onder $999. Daarom is de grootste concurrentie onder fabrikanten de vraag hoe zij de meest effectieve convectiekamer in hun verschillende types ovens kunnen maken.

De meeste wandovens en fornuizen hebben nu een convectiefunctie

Zo is Wolf oven trots op zijn nieuwe Advanced Dual VertiCross Convection. De Wolf wandoventechnologie zorgt niet alleen voor een gelijkmatige bereiding van meerdere gerechten op verschillende rekken, maar ook voor snelle voorverwarmingstijden. Wolf biedt een breed gamma wandovens, van enkele tot dubbele ovens, van stoomovens tot snelovens, en nog veel meer.

Air Fry heteluchtovens

Onlangs werd Air Fry een rage in de VS en warme lucht frituurtoestellen begonnen huizen te verrommelen. Gelukkig hebben ovenfabrikanten zich gerealiseerd dat convectieventilatoren met de juiste programmering en de juiste hoek van de ventilatorbladen hetzelfde effect zullen hebben als luchtfriteuses. Cafe CTS70DP2NS1 en GE Profile PTD7000snss leiden de markt met geweldige producten.

Frigidaire Gallery heeft ook de enige gas FGGH3047VF, elektrische FGEH3047VF, of inductie FGIH3047VF fornuizen met air fry functie.

Convectie Snel Oven

Speed ovens zijn populair in elegante keukens met hun vlakke look in kasten. Zij combineren de kracht van een convectieoven met die van de microgolftechnologie.

Miele en GE Advantium combi ovens zijn toonaangevend in de industrie. Beide merken zijn opmerkelijk met hun gastronomische programmering van tientallen voorgemaakte recepten.

Convectie-stoomovens

Stoomovens zijn innovatief en stellen ons in staat te genieten van gezonde recepten.

Tegenwoordig hebben bijna alle fabrikanten convectiekoken in hun stoomovens ingebouwd. Op deze manier werden stoomovens veelzijdig. U kunt nu niet alleen groenten en vis stomen in de oven, maar ook complexere recepten maken waarbij u de groenten kunt bruinen en langzaam kunt garen. Bovendien warmt de kleinere holte in de stoomovens snel voor en bespaart u tijd wanneer u ze gewoon als een standaardoven wilt gebruiken.

Miele maakt bijvoorbeeld de meest geavanceerde stoomovens op de markt en maakt gebruik van convectietechnologie. Er zit zelfs een broilerelement in hun stoomovens.

Het juiste oventype voor u kiezen

Niemand kan u vertellen welke stijl, merk of model oven perfect is voor u – alles hangt af van uw persoonlijke voorkeuren, budget en kookbehoeften. Een heteluchtoven biedt zeker een aantal duidelijke voordelen voor veel kooktaken, maar u zult moeten beslissen of het eventuele ongemak van het af en toe aanpassen van een recept de voordelen van verbeterde gelijkmatigheid, snellere gaartijden en grotere flexibiliteit waard zijn.

Idealiter zou u kiezen voor een oven met zowel convectie- als conventionele kookopties, zodat u over het volledige scala aan kookmogelijkheden beschikt om elke taak aan te kunnen die u de volgende keer dat u in de keuken bent op u neemt.

FAQs

Wat is een ‘conductie’-oven?
In ons dagelijks leven gebruiken we nooit termen als convectie of geleiding. Het technische jargon van de fabrikanten vindt echter nog steeds zijn weg naar het marketingmateriaal. Dus, voor het geval u deze term tegenkomt, dit is wat het betekent – een standaard fornuis.

Volgens het woordenboek van Merriam-Webster wordt geleiding gedefinieerd als het overbrengen van warmte en energie door een geleider, dat wil zeggen een materiaal of voorwerp dat de energie gemakkelijk laat stromen. Denk aan je gietijzeren pan. De warmtebron, vlam van het fornuis, raakt de pan. De pan is dan weer gemaakt van een materiaal dat superefficiënt is om deze warmte aan het voedsel door te geven.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2019. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts