Een eendenborst is het perfecte zondagsgerecht: knapperige schil, mals vlees en vol aroma. Ons recept laat je zien hoe je een eendenborst perfect in de oven kunt bereiden.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 – 2 eendenborst (ca. 400 g in totaal)
- 1/2 tl zout
- Peper (indien nodig)
- 1 el honing (indien nodig)
De voorbereiding is de helft van het plezier
Om ervoor te zorgen dat je eend uit de oven komt, moet je hem dienovereenkomstig bereiden. Was het vlees onder stromend koud water. Droog vervolgens de eendenborst af met keukenpapier. In de meeste gevallen zijn eendendelen al klaargemaakt om te koken. De harde stekels worden verwijderd, evenals de melkachtige zilveren huid. Je moet nog steeds controleren of alles is verwijderd, anders raak je geïrriteerd tijdens het eten. Laat je vinger over de eendenhuid glijden. Als je iets hards voelt, zijn het stekels. Verwijder ze met een pincet. Soms moet je goed grijpen zodat de kielen uit de huid komen. Een licht draaiende beweging maakt het gemakkelijker voor u om het eruit te trekken.
Op de rug loopt soms een dun, melkachtig laagje over het rode vlees. Deze zilveren huid kun je verwijderen met een klein, extra scherp mesje. Om dit te doen, schuif je het mes onder de melkachtige huid, trek je er met de andere hand iets aan en probeer je zo min mogelijk vlees weg te snijden. Je kunt de aderen uitsnijden voor een perfect genot. Als je niet zo gevoelig bent, laat ze dan binnen.
Snijd in de huid! Eendenhuid is erg vettig. Als je ze erin snijdt, kan het vet beter frituren en wordt de schil knapperig. Krab de huid met een zeer scherp mes ruitvormig of met longitudinale slagen op een afstand van ongeveer 1 cm. Zorg ervoor dat je niet te diep gaat. Het vlees mag niet gewond raken, anders lekt het vleessap en wordt het vlees droog.
Kruid de eendenborst krachtig met zout, wie wil ook met peper.
Kerntemperatuur voor eendenborst – bereidingsmethoden, kooktemperatuur en kookfasen
Weg in de buis: temperatuur en kooktijd
Om ervoor te zorgen dat de eend in de oven slaagt zonder vooraf in de pan te bakken, is een voorverwarmde oven het belangrijkste. Stel de hete lucht in op 220 ° C, de elektrische kachel op 240 ° C. Leg de schil van het vlees in een braadslee en zet het pas in de oven als de temperatuur echt bereikt is. Dit garandeert een optimale bereiding. Afhankelijk van de grootte van de braadslee, gebruik je de volgende rail onder het midden, zodat het vlees in het midden van de oven staat.
Na 30 minuten is de eendenborst klaar. Als je echt krokante huid wilt, draai je je borst na 20 minuten naar de vleeskant. Nu is de huid op. Of je zout de schil nu of je smeert er niet te dunne honing op. Zet de oven op grillfunctie en kook de eendenborst nog 10 minuten.
Tip voor de juiste kooktijd: Je oven en de dikte/sterkte van de eendenborst beïnvloeden de kooktijd. Als de eendenborst erg klein is, laat deze dan korter in de oven, de borst is groter dienovereenkomstig langer. Met een kooktest kun je bepalen of het vlees goed is. Neem een houten spies en prik in het vruchtvlees. Als je gemakkelijk binnenkomt en het ontsnappende sap transparant is, is het gaar.
Het is klaar! Haal de afgewerkte eendenborst uit de oven en laat 5 minuten rusten. Snijd ze vervolgens kruislings met een mes in plakjes van ongeveer 2 cm dik. Als bijgerecht kun je bijvoorbeeld spinazie en aardappelpuree of klassieke rode kool en knoedels, maar ook mediterrane groenten en rijst gaan prima samen met eendenborst uit de oven.
Niet alle eenden zijn hetzelfde
Afgezien van goedkope supermarktaanbiedingen, die noch goed zijn voor het dier, noch voor iemand anders, zijn er verschillende eenden. Wilde eenden en gedomesticeerde eenden. De tamme eenden zijn bijvoorbeeld de Pekingeend of de Barbarijseend, die bekend staat om zijn malse, pittige en roze vruchtvlees. In feite serveert alleen de Barbary-eend de borst lichtroze. Alle andere soorten moet je doorkoken.
Inhoudsopgave