Forel in de oven – recept, ingrediënten, bereiding

Müllerin-stijl forel is een echte klassieker van de burgerlijke Duitse keuken en staat het hele jaar door op het menu in alle restaurants. In plaats van de forel in de pan te draaien, kun je hem ook gemakkelijk in de oven bereiden. We laten je zien hoe je de forel krokant en lekker maakt in de oven.

Forel als de perfecte voedselvis

Bewuste voeding is erg in zwang. Voor veel mensen omvat dit ook het afzien van vis, omdat de oceanen lijden onder overbevissing. De forel als zoetwatervis wordt echter klassiek gekweekt in stenen tanks of moderne vijvers in Europa, groeit snel en zit vol met goede visolie met omega 3 en 6. Met peterselieaardappelen, gebakken groenten of gewoon wat citroen en friet wordt het een duurzame, heerlijke maaltijd.

Bereid forel in de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • Vier forellen (klaar om ongekruid te koken)
  • 12 middelgrote tafelaardappelen wasachtig
  • 200g kruidenboter
  • twee biologische citroenen
  • een bosje peterselie
  • Boter
  • Zout
  • Zwarte peper uit de molen
  • optionele bakspray

Keukenaccessoires

  • een diepe bakplaat
  • grote kookpot

Instructies: Forel in de oven

1) Verwijder de diepe plaat en verwarm de oven voor op 220 graden boven-onder vuur, 200 graden circulerende lucht of gasniveau 4.

2) De forel moet al gestript en mogelijk volledig ontdooid worden gekocht voordat ze worden verwerkt. Als de vissen erg vochtig aanvoelen, dep ze dan droog met keukenpapier. Maal eerst een laag peper over de hele eerste kant van de vis en breng daarna krachtig op smaak met zout. Ongeveer een theelepel zout moet aan elke kant worden verspreid om een knapperige korst te krijgen.

Lees ook:   De keuken correct meten: checklist voor keukenmetingen

3) Leg de forellen op de voorgevette bakplaat met de rug naar beneden. Met bakspray zorg je ervoor dat de vis later goed oplost. Wat schuren met boter werkt ook. Je kunt nu de gestripte buikholte uitvouwen. Indien nodig kun je de forel ook binnen op smaak brengen met een snufje zout.

4) Verdeel de kruidenboter in 4 blokjes of rolletjes en snijd elke portie in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Vul de buik van de forel ermee en sluit hem.

Duurzaam gekweekte forel

Zout en peper forel en vul met kruidenboter en citroen

5) Zodra de oven zijn bedrijfstemperatuur heeft bereikt, is het tijd om de forel in de oven te plaatsen, op de middelste rail koken ze bijzonder goed. Je kunt ze na 15 minuten met een beetje boter smeren om ze nog krokanter te bakken. We raden af om te draaien. Na 30 minuten zijn de vissen gaar.

6) Schil nu de wasachtige aardappelen en snijd ze doormidden. Breng ongeveer twee liter water aan de kook op het fornuis, zout het met een halve theelepel keukenzout en voeg de aardappelen toe. Ze koken ongeveer 15 minuten. Steek ze na deze tijd om de consistentie te controleren. Giet de aardappelen af zonder ze af te schrikken.

Aardappelen koken

Aardappelen koken

7) Terwijl de forellen aardappelen bakken en koken, kunt u de citroenen spoelen en kwarten of in plakjes snijden. De schaal blijft behouden. Hak het bosje peterselie grof.

8) Haal na het koken de forel uit de oven en til één vis op elk bord. Zorg ervoor dat de vloeibare kruidenboter niet helemaal uitstroomt. De aardappelen worden ernaast gerangschikt en bestrooid met peterselie. De schijfjes citroen liggen meestal naast de vis en worden er alleen uitgeknepen tijdens het eten. Sommige mensen doen ook een kleine portie boter op de vis tijdens het serveren.

Serveer kant-en-klare forel met citroen en boter

Serveer kant-en-klare forel met citroen en boter

Huid van vis eten of niet?

De huid kan worden gegeten met dit type preparaat. Zorg ervoor dat u de botten verwijdert tijdens het eten, vooral samen met kinderen. Eet smakelijk!

Lees ook:   Pasta met pesto en geroosterde tomaatjes

Tip: Overgebleven aardappelen zijn de volgende dag geweldig om snel gebakken aardappelen in de pan te toveren!

Meer over dit onderwerp: