Kan een brander in de oven?

Braadoven

Rosbief of varkensvlees lukt heel goed in de oven. Om het stoven of braden bij een lagere temperatuur te laten slagen, wordt het zondagse gebraad meestal verzonden naar een brander. In dit kooktoestel blijft het vlees sappig en krijgt het, wanneer de brander openlijk wordt gebruikt, een smakelijke korst aan de bovenkant. Afhankelijk van het materiaal moet de brander echter zorgvuldig worden behandeld wanneer deze uit de oven wordt gehaald.

Een brander heeft een hoge thermische geleidbaarheid

Branders voor de oven worden aangeboden van een breed scala aan materialen. Ze zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of gietijzer en zijn uitgerust met het bijpassende deksel. Branders gemaakt van dik veiligheidsglas of zogenaamde “Romeinse potten” gemaakt van gebakken klei zijn ook geschikt om te frituren of stoven in de oven. De materialen van deze branders zijn hittebestendig en hebben een hoge thermische geleidbaarheid. Hiermee kunt u een lagere temperatuur instellen voor frituren en stoven. Als de brander wordt gebruikt met een gesloten deksel, stooft de gebraden stoofpot in zijn eigen sap. Dit is vooral belangrijk als het voedsel mooi mals en sappig moet zijn. Als het deksel van de brander wordt verwijderd, wordt een stevige korst gecreëerd door de bovenste warmte.

Tijdens het stoven moet vloeistof worden toegevoegd

Een brander van roestvrij staal of gecoat gietijzer is nogal ongevoelig. De situatie is anders als uw kooktoestel is gemaakt van klei of glas. Romeinse potten worden 6 tot 12 uur bewaterd voordat ze stoven of frituren. Het materiaal neemt het vocht op en geeft het weer af in de oven. Het is echter problematisch als u vloeistof wilt toevoegen tijdens het frituren of stoven in de oven. Als de toegevoegde vloeistof te koud is, kan het frituurvat barsten. Hetzelfde geldt voor branders of deksels van veiligheidsglas. Het glas heeft een hoge spanning en barst zeer snel als het in contact komt met koud water. Als vloeistof wordt gegoten voor het stoven, moet daarom aandacht worden besteed aan de temperatuur.

Lees ook:   Hoe combineer je bakken en ecologie?

Schoonmaken moet op een later tijdstip worden gedaan

Als het zondagse rooster succesvol is, moet de brander eerst afkoelen voordat hij schoonmaakt. De glazen of klei kooktoestellen kunnen barsten of barsten wanneer ze worden gespoeld of geweekt. Ook mogen branders gemaakt van gietijzer of roestvrij staal niet onmiddellijk in koud water worden geweekt. Het metaal kan kromtrekken door de abrupte afkoeling. In het geval van geëmailleerde branders is het mogelijk dat de coating afbladdert.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.