Meelvervangers: Deze alternatieven bestaan

De redenen om meel te vermijden bij het koken en bakken kunnen heel verschillend zijn. Een belangrijke reden is vaak een vrij koolhydraatarm dieet, dat gaat over het vermijden van eenvoudige koolhydraten, omdat ze in veel tarweproducten voorkomen. Maar ook mensen die gluten slecht of helemaal niet verdragen, zijn vaak op zoek naar een meelvervanger. Alternatieven zijn vrij beschikbaar, zelfs als je op een paar dingen moet letten bij het bakken.

Noten in plaats van granen

Een populaire meelvervanger is noten. In veel recepten is het meel relatief eenvoudig te vervangen door geraspte hazelnoten of amandelen. Als alternatief kan notenmeel ook rechtstreeks worden gekocht. Zo zijn er variëteiten als sesam-, amandel- of maanzaadmeel op de markt te vinden. Kokosmeel is ook een optie, hoewel moet worden opgemerkt dat het een relatief sterke eigen smaak heeft. Daarom is het meestal een goed idee om kokosmeel te mengen met een ander type bloem.

Noten als alternatief voor meel worden vooral aanbevolen als het dieet zo laag mogelijk koolhydraten moet bevatten. Als u daarentegen op zoek bent naar een iets gezonder soort meel, kunt u eenvoudig de graanvariëteit veranderen. In plaats van tarwe zijn bijvoorbeeld spelt of rogge geschikt. Hoewel deze beide ook koolhydraten en gluten bevatten, zijn ze veel gezonder.

Exotisch meel als vervanging

Een andere populaire tarwemeelvervanger is maïs. Vooral in de VS en Zuid-Amerika zijn maïsmeelproducten veel wijdverspreider dan hier, hoewel het meelalternatief ook in dit land verkrijgbaar is. Maïsmeel wordt echter niet noodzakelijkerwijs als gezonder beschouwd dan tarwe, daarom gaat het meestal om smaakredenen wanneer het wordt gebruikt als meelvervanger.

Lees ook:   Cordon Bleu met Honingmosterd-Bospeen: Een Airfryer Recept

Daarnaast zijn er ook een aantal andere meelalternatieven, waarvan sommige wat ongebruikelijker zijn. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Kikkererwtenmeel
  • Sojameel
  • Kastenienmehl
  • Lijnzaadmeel
  • Amarantmeel

Niet al deze meelsoorten zijn gemakkelijk te vinden op de markt. Vaak vindt u echter wat u zoekt in natuurvoedings- en biologische winkels, zelfs als de betreffende variëteit in veel gevallen eerst moet worden besteld. Ook internetretailers kunnen hierbij helpen.

Waar moet ik op letten als het gaat om meelalternatieven?

Een belangrijk aspect van het gebruik van meelalternatieven is het feit dat je veel recepten moet aanpassen. Tarwebloem kan meestal niet 1:1 worden uitgewisseld. Vaak trekt de meelvervanger bijvoorbeeld niet zoveel vloeistof. Dit betekent dat het voor het recept noodzakelijk is om de hoeveelheid bloem te verhogen. In andere gevallen mist de vervanging kleefkracht. Dan is het belangrijk dat er een extra bindmiddel zoals eigeel wordt gebruikt.

Vaak hebben de verschillende meelalternatieven verschillende sterktes, dus het is een goed idee om het tarwemeel niet zomaar te vervangen door een ander soort meel. In plaats daarvan is het de moeite waard om soorten meel te mengen. Voor het bakken is het zinvol om precies het recept te onderzoeken om erachter te komen welk meelalternatief het meest geschikt is om tarwe te vervangen.