Gehakt goed invriezen

Of het nu in de aanbieding is of gewoon omdat het praktisch is: gehakt is een van de voedingsmiddelen waarvan mensen graag wat meer kopen en dan tot het juiste moment in de vriezer worden bewaard. Vooral bij het invriezen van gehakt zijn er echter een paar dingen om te overwegen, omdat het snel bederft vanwege de gevoeligheid. Gelukkig is dit te voorkomen met een paar simpele tips.

Vooraf porten

Een belangrijk punt bij het invriezen van gehakt is portioneren. Je wilt het meestal niet geloven, maar een kilo gehakt neemt de hardheid van een steen in bevroren vorm aan. Als het niet opnieuw ontdooit, zou je waarschijnlijk zelfs muren kunnen bouwen met bevroren gehaktblokken. Daarom is het verstandig om het vlees in kleinere porties te verdelen voordat het wordt ingevroren. Anders ben je gedwongen om altijd de hele hoeveelheid te consumeren. Het vlees ontdooien, slechts een deel consumeren en de rest invriezen, is vanuit gezondheidsoogpunt geen goed idee.

Er zijn porties van ongeveer 250 gram per stuk verkrijgbaar. Deze moeten worden bewaard in hun eigen diepvrieszakken. Het invriezen van het vlees in de folie uit de supermarkt is niet echt aan te raden, omdat het niet genoeg beschermt tegen vorstverbranding. Om het later makkelijker te laten ontdooien, is het ook de moeite waard om het vlees plat te maken met een deegroller in de zak. Een dikke klont heeft aanzienlijk meer tijd nodig om weer te ontdooien.

Invriezen en ontdooien

Doordat gehakt wat gevoeliger is, speelt de cold chain een belangrijke rol. Iedereen die van plan is om het vlees in te vriezen, moet ervoor zorgen dat het de hele tijd gekoeld is. Het moet ook zo vers mogelijk zijn voor het invriezen, wat betekent dat het gehakt enkele dagen niet in de koelkast heeft gestaan.

Lees ook:   Grand Margarita

Daarnaast zorgt het vriesvak er niet automatisch voor dat het vlees oneindig houdbaar is. Een goede richtlijn voor bevroren gehakt is drie maanden waarin het geconsumeerd moet worden. Dit geldt ook voor gefrituurd vlees, dat natuurlijk ook ingevroren kan worden en dus wat langer bewaard kan worden. Om te voorkomen dat het gehakt te lang in de vriezer blijft liggen, is het een goed idee om de diepvrieszak te dateren.

Zodra de tijd is gekomen om te ontdooien, moet ook hier de koelketen worden gehandhaafd. Daarom is de koelkast de beste plek om het gehakt te ontdooien. Hoewel dit iets langer duurt dan bij kamertemperatuur, zorgt het ervoor dat er geen schadelijke ziektekiemen bezinken.