Op welke rail in de oven bak ik taarten?

Cakes verschillen in samenstelling, consistentie en natuurlijk de gewenste kleur. Maar op welk spoor moet je de taart in de oven zetten om een perfect resultaat te krijgen? Zo werkt het.

Een gewone biscuit of fruitcake is niet bijzonder veeleisend om te bereiden en heeft meestal slechts 175 graden warmte en wat tijd nodig om te lopen en te koken. Maar keer op keer komt het voor dat de basis te los zit of de taart ondanks de houten stoktest niet helemaal gebakken is. Op de goede weg kun je dit voorkomen.

Eenvoudig bakken met convectie op een medium rail

Bak taarten op een medium rail

Bak normale biscuit op een medium rail

De middenrail is een goede keuze voor de meeste taarten die hoger zijn dan een sheet cake. Waar je de middenrail kunt vinden in een oven die geen 3 of 5 rails heeft, vertellen we je hier. Als je met convectie bakt, wordt de cake perfect door de hitte van alle kanten gepenetreerd op een rooster precies in het midden. Er zijn geen vaste korsten en de grond blijft los.

Lagere rail voor taarten met veel beleg

Op welke rail taart met topping

Bak taarten met veel toppings beter op de laagste rail in de oven

Sommige taarten hebben een iets stevigere bodem nodig. Hoe knapperiger, hoe beter. Dit is ideaal als de cake zich opstapelt in de hoogte en toch meer ruimte in de oven nodig heeft. Om dit te doen, duw je de cake op de laagste rail en werk je met boven- en onderwarmte. Omgekeerd werkt deze methode ook voor alle gerechten die van bovenaf knapperig moeten zijn. Ze worden zo hoog mogelijk en knapperig ingebracht vanwege de topwarmte, vooral op het oppervlak.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bladerdeegpizza met vanalles

Let op: Je taart heeft ruimte nodig!

Gist en bakpoeder laten de cake los: Let daarom altijd op voldoende ruimte naar boven

Gist en bakpoeder laten de cake los: Let daarom altijd op voldoende ruimte naar boven

Veel hobbybakkers vergeten bij het plaatsen van de taart in de oven dat gist en bakpoeder het deeg laten rijzen bij verhitting. Het oppervlak neemt aanzienlijk toe, afhankelijk van hoeveel gist, zuiveringszout en rijsmiddelen werden gebruikt. Je kunt zelfs kleine gebakjes bekijken. Idealiter zou er voldoende ruimte moeten zijn en geen dienbladen en roosters boven de cake en gebak zelf.

Door het deeg te rijzen, wordt een cake die in het midden wordt geplaatst al snel een cake die in het bovenste deel van de oven groeit en zo meer topwarmte krijgt. Hoge cakes moeten daarom op de onderste rails worden geplaatst om de topping en decoratie te beschermen voordat ze worden verbrand.