Gistvervanger: Bakken zonder gist met deze alternatieven

Gist is een integraal onderdeel van de bakingrediënten voor cakes, brood of andere deeggerechten. De reden: De gist zorgt ervoor dat het deeg rijst, waardoor het zacht en los wordt. Maar als je geen gist in huis hebt of de industrieel geproduceerde bakkersgist niet verdraagt, kun je terugvallen op enkele alternatieven.

Bakpoeder

Zuiveringszout is een klassieke gistvervanger die niet mag ontbreken in de voorraadkast. Gemengd in het deeg komt koolstofdioxide vrij. De kleine gevormde gasbelletjes zorgen ervoor dat het deeg loskomt. Om een gistachtig effect te bereiken, moet u 16 gram bakpoeder (een commercieel zakje) gebruiken voor elke 500 gram bloem, wat overeenkomt met een half blok verse gist.

Zuiveringszout en citroen

Om ervoor te zorgen dat het zuiveringszout zijn effect ontvouwt, moet je zuur aan het deeg toevoegen. Hiervoor kunt u citroensap, karnemelk, yoghurt of zelfs azijn gebruiken. Het zuur combineert met het zuiveringszout en zorgt voor een luchtig deeg. Voor het succes van je bakproject moet je vijf gram zuiveringszout en zes eetlepels citroensap of zuur op 500 gram bloem gebruiken. Het zuiveringszout alternatief voor gist is vooral geschikt voor brooddeeg en gebak.

Zuurdesem

De melkzuurbacteriën maken het een goed alternatief voor gist, dat voornamelijk wordt gebruikt in zwaar brooddeeg. Een brood bereid met zuurdesem komt qua consistentie en smaak heel dicht in de buurt van gistbrood. Voor 500 gram bloem moet je 150-250 gram rijpe zuurdesem gebruiken. Voor een consistente deegsterkte kunt u de hoeveelheid bloem en vloeistof die in het recept is gespecificeerd, verminderen.

Zelf gist kweken: gistwater

Natuurlijk gistwater is een zeer goed alternatief voor gist, dat gemakkelijk te produceren is. Hiervoor kunt u de volgende gedroogde vruchten gebruiken:

  • Pruimen
  • Rozijnen
  • Aardbeien
  • Datums
  • Bloesems
  • Abrikozen
Lees ook:   Wat Eten Salamanders In Gevangenschap?

Hier leest u hoe u het gistwater kunt bereiden:

1. Maak een fles van 0,75 liter schoon en spoel heet af.
2. Vul met warm, gekookt water.
3. Afhankelijk van uw keuze, voeg twee tot drie abrikozen, pruimen, dadels, enz. Toe.
4. Voeg 50 gram rietsuiker toe.
5. Sluit de fles goed en schud meerdere keren per dag goed. Open voor en na het schudden de fles kort en laat de gevormde gassen ontsnappen.

Na ongeveer acht dagen kun je het gistwater gebruiken in plaats van gist. U kunt eenvoudig de hoeveelheid vloeistof die in het recept is gespecificeerd, vervangen door het gistwater. Goed gekoeld, dit product kan enkele weken worden bewaard.

Meer over dit onderwerp: